Cele 27 autospeciale donate Ucrainei de către protecția civilă din Franța au fost preluate de pompierii ucraineni

Comisia Europeană lucrează intens pentru a ajuta Ucraina cu asistență de urgență. Aceasta include atât ajutor umanitar, cât și asistență în materie de protecție civilă. În același timp, Comisia cooperează îndeaproape cu țările învecinate Ucrainei, pentru a le ajuta să ofere protecție oamenilor care fug din calea invaziei.

Președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, a anunțat un pachet de urgență în valoare de 500 de milioane EUR care va fi folosit pentru a face față consecințelor umanitare ale crizei. 93 de milioane EUR din acest pachet se pun la dispoziție pentru programe de ajutor umanitar destinate civililor afectați de războiul din Ucraina. Din această sumă, 85 de milioane EUR sunt alocate Ucrainei, iar 8 milioane EUR Republicii Moldova, pentru a furniza asistență refugiaților din Ucraina. Ajutorul umanitar al UE va fi folosit pentru a le oferi hrană, apă, asistență medicală și adăpost și pentru a acoperi o parte din nevoile lor de bază. Din totalul de 500 de milioane EUR, 330 de milioane vor fi alocate unui program de sprijin de urgență care va contribui la asigurarea accesului la bunuri și servicii de bază, precum și la protecția populației. Programul urmărește să ajute la atenuarea suferinței ucrainenilor, oferindu-le protecție și acces la bunuri și la servicii de bază. Alte obiective importante vor fi reconstruirea infrastructurilor civile de mică amploare, planificarea strategică și asigurarea securității energetice. Comisia a înființat câteva centre logistice de protecție civilă în Polonia și România și înființează altele în Slovacia, pentru a distribui cât mai rapid posibil ajutorul de care are nevoie Ucraina. Centrele vor facilita distribuirea asistenței furnizate prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE. De asemenea, UE continuă să sprijine țările învecinate, care au primit deja peste trei  milioane de persoane strămutate din Ucraina. Convoaie umanitare din Franța au traversat Uniunea Europeană pentru a ajunge, recent, la Centrul logistic de protecție civilă (HUB) din Suceava.  Destinația finală: Ucraina . Conform Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, convoaiele conțin: 27 de autospeciale de pompieri de diferite tipuri (deja preluate de pompierii ucraineni), 21 de ambulanțe, echipamente de protecție pentru pompieri, echipamente medicale, medicamente. Centrul logistic de protecție civilă (HUB) din Suceava  facilitează distribuirea asistenței furnizate prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE.

În cursul serii de 26 martie 2022, prin Hub-ul umanitar european operaționalizat la Suceava, două convoaie umanitare ale protecției civile din Franța au transportat medicamente, echipamente medicale, echipamente de protecție pentru pompieri dar și 21 de ambulanțe și 27 de autospeciale de pompieri de diferite tipuri (mașini de stingere, o autoscară, cisterne de apă, autospeciale pentru descarcerare, autospeciale multifuncționale etc.) Toate acestea reprezintă sprijinul oferit de către Franța statului ucrainean, puternic afectat de conflictele militare din ultima perioadă. Astfel, astăzi, pompierii ucraineni au preluat autospecialele donate, iar la plecare, în semn de solidaritate și respect, pompierii militari români au format un culoar, dându-le onorul salvatorilor ucraineni, care de mai bine de o lună zile luptă în scopul salvării de vieți. Aceste donații s-au realizat prin Centrul Logistic European pentru primirea, depozitarea, manipularea și transferul asistenței umanitare oferită de statele membre către Ucraina, construit prin cadrul Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii Europene. Până la acest moment, prin Hub-ul umanitar s-au operaționalizat 17 misiuni de sprijin pentru Ucraina. Ca urmare a deciziei Guvernului României de a cataliza procesul de transfer al asistenței internaționale către autoritățile din Ucraina, DSU prin IGSU a transmis Comisiei Europene – Direcția Generală Protecție Civilă Europeană și Operațiuni de Ajutor Umanitar, solicitarea de sprijin financiar pentru operaționalizarea Centrului logistic pentru asistență internațională de protecție civilă.

 

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share