IGSU va verifica toți operatorii economici din domeniul gestionării deșeurilor

Ministrul  Mediului  Tanczos Barna a solicitat IGSU – Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, Romania să verifice toți operatorii economici din domeniul gestionării deșeurilor, în ceea ce privește securitatea la incendiu.
Reamintim că, în cursul zilei de ieri, a izbucnit un incendiu la un centru REMAT din Glina, județul Ilfov.
„Este absolut inadmisibil ca, la un agent economic autorizat, să se întâmple așa ceva. Ministerul face eforturi uriașe pentru ca deșeurile să fie colectate selectiv și să ajungă în unități autorizate, și nu putem să acceptăm ca în asemenea unități să se producă astfel de incidente. Încă așteptăm rezultatele controalelor ISU cu privire la cauza producerii evenimentului de la Glina. Agenții economici și autoritățile din domeniul protecției civile au însă datoria, în primul rând, să prevină astfel de situații. Astăzi, am cerut IGSU să realizeze, prin structurile sale, controale la toți operatorii care activează în domeniul colectării, sortării, depozitării sau reciclării deșeurilor, dezmembrărilor auto etc. Avem o legislație foarte clară în ceea ce privește securitatea la incendiu și este nevoie de o atenție deosebită în acest sector economic, unde orice astfel de eveniment poate aduce prejudicii asupra mediului și sănătății umane”, a declarat ministrul Barna Tánczos.
De asemenea, demnitarul a dispus ca ANPM să furnizeze IGSU lista tuturor agenților economici autorizați în acest domeniu de activitate, în vederea demarării controalelor tematice. 
 Un comisar acuză!!!!
Dar, politicianul Octavian Berceanu, de la USR, fostul comisar general al Gărzii de Mediu face totuși niște  afirmații  grave,  despre corupția existentă la nivelul Ministerului Mediului din România. 
”  Este o problemă de securitate națională, doar că securitatea naționala și siguranța cetățenilor sunt doar pe hârtie. 100 milioane euro. Atât fac interlopii, functionarii și politicienii corupți, împreună, din dezmembrările ilegale de masini. Exista mai multe plângeri făcute la DNA privind corupția la vârful Ministerul Mediului – România și a unor comisari din Garda Naţională de Mediu.
Așa înțelegeți mai bine contextul în care industria dezmembrărilor ilegale a autovehiculelor SH prospera, aducând interlopilor, funcționarilor și politicienilor multe milioane de euro. Aproximativ 1000 autoturisme SH sunt aduse zilnic in Romania și aproximativ 500 dezmembrate ilegal, cu un câștig mediu net de 500 euro. Dezmembrarea lor în afară costă enorm. În România nu costă, ci aduc bani. Fierul pleacă în Turcia, piesele recuperate pe piata neagră, iar plasticul, care costa 800 euro pe tonă, ca să fie depozitat legal în UE, este ars la noi.

365 zile X 500 auto/zi X 500 euro/auto = 91.250.000 euro,  în cel mai slab an. Un kg din interiorul de plastic ABS al autoturismelor e de 4500 de ori mai toxic decât un kg de lemn incendiat. În incendiile  zilnice ard tone de interioare de ABS, echivalentul unei termocentrale pe cărbune în marginea Bucureștiului.
Autoritățile iau șpagă iar noi luăm viața cu un discount de patru ani. Ministerul Mediului  dă aviz negativ proiectului care transformă în infracțiuni arderile și ingroparile de deșeuri. Proiectul e deja în parlament. Niste corupți puși în fruntea instituțiilor.  a transmis acesta.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share