Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Centrala Mintia  devine proiect de importanță națională

Dintre principalele obiective ale Programului de guvernare 2023-2024 în domeniul energetic, asigurarea securității energetice este propulsată în prim-plan de contextul actual gepolitic tensionat, generat de războiul din Ucraina și a creșterii dependenței de resurse energetice importate din afara Uniunii Europene, în special din Federația Rusă.

                                                              Proiectul centralei pe gaze de 1,2 miliarde de euro de la Mintia avansează

Centrala Mintia va contribui la creșterea siguranței în alimentarea cu energie electrică, asigurarea echilibrării sistemului energetic național și contribuirea la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin utilizarea gazului natural ca și combustibil pentru producerea energiei electrice. Centrala va fi racordată la Sistemul Național de Transport gaze naturale printr-o conductă de transport gaze naturale nouă, ce urmează a fi realizată de SNTGN Transgaz, conductă ce va fi cuplată la conducta existentă Dn800 BRUA a Sistemului Național de Transport al Gazelor Naturale. Prin HG nr.129/2023, investiția „Conductă de transport gaze naturale pentru alimentarea CET Mintia” a fost declarată drept “proiect de importanță națională  în domeniul gazelor naturale”.

Construirea noii Centrale Mintia are un rol deosebit de important în Sistemul Energetic Național deoarece:  echilibrează balanța de energie electrica din centrul și vestul țării;  este un punct important de interconexiune cu sistemul vest european UCTE;  contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră;  contribuie la creșterea capacității de producție a energiei electrice pentru a acoperi baza curbei de sarcină, energia putând fi vândută pe piața internă sau externă, conform legislației în vigoare;  participă la asigurarea stabilității și securității SEN prin caracterul constant al producției, precum și prin diversificarea surselor de producție; asigură conformarea cu angajamantele asumate prin Planul naţional integrat în domeniul energiei şi schimbărilor climatice 2021-2030 actualizat și notificat Comisiei Europene care 4 prevede printre obiectivele de investiții propuse și dezvoltarea de noi centrale de tip CCGT, ce includ în ținta previzionată și o capacitate instalată de cel puțin 860 MW (Mintia) începând din 01.01.2026, cu posibilitatea extinderii până la 1.700 MW;  conduce la creșterea investițiilor în industrie.

Pentru construcția noii centrale electrice de la Mintia au fost demarate o serie de lucrări la acest obiectiv și au fost încheiate contracte pentru livrarea de echipamente energetice pentru realizarea unei centrale electrice cu turbine pe gaz în ciclu combinat.

Până în prezent au sosit în amplasament, în luna mai, respectiv iulie 2024, cele două turbine Siemens 9000 HL, fiecare cu puterea unitară la generator de 575,019 MW, livrate de compania Siemens Energy din Germania. Coșurile de fum pentru cele două  turbine, structurile de oțel pentru turbinele cu gaz, ventilatoarele pentru răcirea sistemului de evacuare a gazelor și alte echipamente si materiale necesare construcției centralei sunt deja în amplasament. Generatoarele electrice ale turbinelor cu gaz au fost importate din SUA – Charleston, urmând a ajunge în România. În data de 29.04.2024 a fost emis de către Agenția Națională pentru Protecția Mediului Hunedoara, Acordul de mediu nr. 2 în vederea construirii centralei Electrice MASS Mintia.

De asemenea, în data de 04.11.2024 a fost semnat între Mass Global Energy Rom SRL și C.N T.E.E. Transelectrica S.A., contractul de racordare la Sistemul Energetic Național.

În data de 31.05.2024, Ministerul Energiei a semnat cu S.N.T.G.N. Transgaz S.A. un contract de finanțare pentru construirea conductei de transport gaze naturale în vederea alimentării centralei electrice ce se va construi la Mintia, proiect cu o valoare totală de 300.688.749,27 lei (60.429.017,71 euro), valoarea finanțării din Fondul pentru modernizare fiind de 33.970.205,58 lei (6.826.947 euro). Costurile aferente construirii și punerii în funcțiune a centralei electrice Mintia vor fi finanțate din surse proprii sau atrase în nume propriu, ale societății Mass Global Energy Rom S.R.L.

Prin declararea proiectului de importanță națională, acesta beneficiază de facilitățile oferite de prevederile art. 6 ale Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 49/2011, cu modificările şi completările ulterioare, și este considerat ca fiind de interes public național în sensul art. 476 alin. (1) lit e) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share