Stațiunile turistice din Regiunea de Vest pot beneficia de fonduri pentru modernizarea și dezvoltarea infrastructurii, prin Programul Regional (PR) Vest 2021-2027. 13 milioane de euro sunt disponibile pentru județul Hunedoara.
Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest a demarat procedura de preselecție a investițiilor potențial finanțabile în cadrul apelurilor de proiecte care vor fi lansate prin PR Vest, Intervenția Regională „Turism și calitatea vieții”. Autoritățile publice locale din stațiuni pot trimite fișe de proiect, până în 31 ianuarie 2025.
“Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest a inițiat o procedură de preselecție a investițiilor potențial finanțabile în cadrul apelurilor de proiecte care vor fi lansate prin Programul Regional Vest 2021-2027, Intervenția Regională 6.2.B – Turism și calitatea vieții. Acestea vor finanța modernizarea și dezvoltarea infrastructurii turistice în stațiunile turistice de interes național și local atestate din Regiunea Vest, în mediul urban și mediul rural. Bugetul total al intervenției pentru susținerea și dezvoltarea turismului este de peste 65 de milioane de euro. Există o alocare distinctă per județ, după cum urmează: Arad – 12,37 milioane euro, Caraș-Severin – 27,40 milioane euro, Hunedoara – 13,44 milioane euro, Timiș – 11,95 milioane euro. Preselecția se va face pe baza unor fișe de proiect transmise spre completare autorităților locale din stațiunile turistice și a unui set de criterii care au în vedere potențialul investițiilor de a contribui la dezvoltarea acestor stațiuni și capacitatea solicitanților de a le implementa și exploata în condiții optime”, se arată într-un comunicat al ADR Vest.
Investițiile eligibile vizează:
infrastructuri turistice de utilitate publică, cum ar fi: amenajarea obiectivelor turistice naturale, parcuri, grădini publice, alei pietonale, amenajări care să permită organizarea de activități și evenimente culturale, artistice și recreative; trasee pentru practicarea activităților recreative și sportive, trasee turistice tematice, trasee și facilități pentru practicarea turismului de aventură; refugii montane și posturi Salvamont; infrastructuri de agrement multifuncționale care pot oferi servicii cu caracter cultural și de agrement, respectiv facilități sportive, recreaționale, educaționale sau de sănătate (ex. baze/ facilități sportive și de tratament, spa-uri, infrastructuri și facilități pentru exploatarea resurselor naturale cu potențial terapeutic, porturi turistice, infrastructuri specifice practicării sporturilor de iarnă/ vară, spații pentru activități culturale etc.), pentru care se aplică normele privind ajutoarele de stat; infrastructuri turistice specifice, care nu se încadrează în categoria de infrastructuri de agrement multifuncționale, cum ar fi parcurile de distracții (ex. aquapark-uri, parcuri tematice), pentru care se aplică normele privind ajutoarele de stat.
”Vrem să continuăm investițiile și pe viitor, dar avem nevoie și de sprijin, pentru finalizarea domeniului schiabil, să montăm prima instalație de transport pe cablu spre Pasul Vâlcan și să o unim cu Straja, urmând ca în final, domeniul să cuprindă preste 50 de kilometri de pârtie”, a ținut să declare Emil Părău, cel care a pus suflet și a investit banii proprii în dezvoltarea stațiunii Straja.
Județul Hunedoara are deja nouă stațiuni turistice atestate
Este vorba despre Geoagiu Băi și zona Petroșani- Parâng, care au statut de stațiuni turistice de interes național, Lupeni- Straja, Râu de Mori, Sălașu de Sus, Uricani, Vața de Jos, zona turistică Cinciș-Cerna – comuna Teliucu Inferior, Vulcan, recunoscute ca fiind stațiuni turistice de interes local.
Cu investițiile care se vor face și prin încurajarea localnicilor în implicarea activă în turism și primarul Lucian Resmeriță este convins că, dezvoltarea turismului poate deveni un motor principal al economiei locale, în anii care vor urma, mai ales că zona este cuprinsă în amplul proiect de dezvoltare ITI Valea Jiului, în care vor fi alocate fonduri europene importante pentru acest capitol, ce are ca și scop dezvoltarea economică – sustenabilă, prin turism all season.
”În ultimii ani, cu eforturi deosebite, s-a reușit să facem pași semnificativi în această direcție, motiv pentru care stațiunea Straja a devenit una dintre cele mai apreciate stațiuni turistice de iarnă din România. Suntem gazde ospitaliere și ne dorim să asigurăm turiștilor noștri servicii publice de cât mai bună calitate, lucru pe care l-am făcut și-l vom face în continuare. Avem spații de parcare amenajate la telegondolă, dar lipsa barierelor ar putea crea haos. Asta, pentru că sunt turiști care preferă să urce până la ușa cabanei cu mașina. Avem o problemă, în ceea ce înseamnă accesul în Straja, fiindcă ne-a fost interzis de către Poliția Națională, folosirea acelor bariere care reușeau să creeze ordine în stațiune. Am mai reușit să schimbăm o parte din iluminatul public din Straja și pregătim proiecte de viitor, prin Programul Tranziție Justă. Am reușit să asfaltăm și străduțele din interiorul stațiunii. Avem pregătit un studiu de fezabilitate pentru a mări lacul de acumulare, care aduce zăpadă, prin tunurile de zăpadă, pe pârtie. Zăpada, în ultimii ani, nu a mai fost. Nu a mai nins așa de mult. Așa că am încercat să identificăm sursa, în așa fel încât să putem mări lacul de acumulare ca să avem 15 – 20 de mii de mc de apă. Deci, să avem undeva la 50-60 de mii de mc de apă, ca să generăm o cantitatea de zăpadă mult mai mare față de cea pe care am făcut-o, anul trecut” , conchide Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.
DACA TI-A PLĂCUT URMĂREȘTE PAGINA NOASTRA!!
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Silvicultorii protestează la Guvern, vineri, 24 ianuarie 2025, alături de ceferiști, militari în rezervă, polițiști, mineri, siderurgiști, pensionari și alte categorii profesionale
Cel puțin 76 de oameni au murit în incendiul din Turcia la hotelul Grand Kartal din stațiunea de schi Kartalkaya din munții Bolu
Despre acuzațiile aduse lui Călin Georgescu și mama sa, Aneta Popescu, de către Florian Bichir
Miliardarii lumii și-au crescut averile în anul 2024. Cine sunt cei mai bogați oameni de pe planetă
Programul Prima Seră. Care sunt condițiile pentru a primi 200 de mii de euro de la stat și cine se poate înscrie
Un bărbat a fost găsit fără viață dar și fără mai multe organe pe malul unui lac din Cluj
LIFE STYLE
Cum să depășești obsesia pentru greutate sau presiunea de a avea un corp ”perfect”
Ce înseamnă o farfurie IDEALĂ și una de SLĂBIT – Mihaela Bilic
Lucrurile bune se întâmplă atunci când ai încetat să le aștepți
Fă dragoste doar cu cine îți mângâie sufletul
Lună plină în Rac, 13-14 ianuarie 2025: Suntem încurajați să ne concentrăm pe noi moduri de a gândi și de a fi
DESTINATII
5 avantaje surprinzătoare ale asigurării de călătorie pentru vacanțele tale
Plan de măsuri pentru a evita situațiile cu impact negativ asupra turiștilor care vor ajunge în stațiunile hunedorene
Domeniului schiabil din Pasul Vâlcan se poate finaliza cu fonduri europene
Importanta asigurarii de calatorie pentru vacantele tale in tari straine
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Alianța va continua să pledeze pentru sănătatea femeilor în 2025
Tonic general al organismului – Apa cu miere vă ajută să vă restabiliți sănătatea
Cum să prevenim alergiile la copii – Mihaela Bilic
Prevenirea problemelor de vedere la copii: sfaturi esențiale
Ai grijă de organele tale, nu le mai speria
Spune-mi ce te doare și îți voi spune ce să iubești
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Aproape 11 milioane de lei, bani europeni, accesați de către Primăria Târgoviște într-o singură zi!
Târgoviștea se transformă cu bani europeni! Peste 25 de investiții majore cu o valoare de 450 de milioane de lei, fonduri nerambursabile
Program de vizitare la muzeele din cadrul Complexului Muzeal Curtea Domnească Târgoviște în perioada 24-26 ianuarie 2025