Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Centura intereselor de grup- “PIATRA DE MOARĂ A TARGOVIȘTEI”

Alin Marina membru PRO România Dâmbovița susține că : “NIMIC NU MI SE PARE MAI JALNIC DECÂT O VIAŢĂ FĂRĂ PRINCIPII.”

 

Acesta vorbeste despre subiectul sensibil al Centurii Ocolitoare a Municipiului Târgoviște. Pentru asta, un scurt apel la istorie:

“După ce a distrus proiectul reabilitării drumului de centură, după ce l-a căpuşat cu firma din anturajul Robertei Anastase, după ce a primit o sancţiune de 25% pentru grave nereguli la licitaţie, domnul Boriga are tupeul de a afirma că din cauza USL proiectul e în pericol de a-şi pierde finanţarea. E o performanţă ruşinoasă la care primarul municipiului a ajuns în ceea ce priveşte capacitatea de a minţi fără să se simtă ruşinat.

Este una dintre pozițiile critice luate de vechiul Cristian Stan în 2012, atunci când, din postura de proaspăt președinte al PSD Târgoviște, juca împotriva primarului Gabriel Boriga. Noul Cristian Stan face astăzi echipă umăr la umăr cu fostul primar PDL, cel pe care în urmă cu 8 ani îl acuza de distrugerea proiectului Centurii. Și ne prezintă cu mândrie lucrările aflate în desfășurare în același scop, anume definitivarea acestui proiect buclucaș care în prezent nu mai este o șosea ocolitoare.

Au trecut 10 ani și numeroase încercări eșuate de a duce la bun sfârșit un proiect esențial pentru municipiul Târgoviște, timp în care s-au ratat termene după termene, au fost pierdute procese, iar în final a fost ratată finanțarea din fonduri europene. Am ajuns la situația în care șoseaua de centură se încearcă a fi definitivată din împrumuturi accesate de Primăria Târgoviște, detaliu ocolit cu mare grijă în toate comunicările oficiale.”

 

DATE ESENȚIALE:

Proiectul inițial a demarat în 2009, pe 28.06.2010, fiind semnat contractul cu firma CAST SRL ca lider de asociere, 88,7 Milioane lei, dintre care peste 70 Milioane bani europeni. După doar câteva luni, lucrările au fost stopate. Termenul inițial de finalizare era 2012. Contractul este rezeiliat abia în 2013, iar firma CAST acționează în judecată Primăria pentru lucrările realizate și neachitate.

România primește din parte UE încă 2 ani pentru a finaliza proiectele pe fonduri europene, cu termen 2016.

 

A doua încercare, TEHNOLOGICA RADION, patron Teodor Barna. – firma intră în faliment, lucrarea abandonată.

A treia încercare, contract semnat în iunie 2015, asociere GOOD PROD SRL și o firmă din Bulgaria, cu câtiva angajați – schimbă câteva borduri, contractul este reziliat.

A patra încercare, între timp finațarea europeană a fost pierdută și proiectul trebuia încheiat pe banii beneficiarului. Câștigător SC TELOR INVEST SRL, controlată de același Barna, care nu făcuse nimic nici cu TEHNOLOGICA RADION. Firma TELOR INVEST avea deja probleme înainte de câștigarea licitației de la Târgoviște, dar se pare că aici nu a intersat pe nimeni și au lăsat lucrările la voia sorții sau în sarcina partenerilor de asociere. a declarat Alin Marina

 

“Între timp s-a pierdut procesul cu cei de la CAST, aproape 10 Milioane lei pe care Primăria a fost obligată să îi plătească.”

Problema există și, cu siguranță, va trebui să recuperăm prejudiciul de la cei responsabili. Nu există decât o singură modalitate: acționarea în judecată”, declara în 2018 primarul Cristian Stan, lăsând să se înțeleagă că ar fi urmat o chemare în judecată a primarului din 2013, care între timp a fost reabilitat și cooptat în echipa Stan.

În luna august 2016 Primăria contractează un împrumut de 74 Miloane lei pentru a termina Centura până în 2018, sub riscul sancțiunii în caz de neimplementare, de restituire a banilor deja cheltuiți din fonduri europene.

În cursul anului 2018 a fost achitată suma de 6 Milioane lei către CAST, bani rezultați dintr-un alt împrumut contractat de Primărie.

Și ultimul credit accesat pentru finalizarea proiectului a fost de 23 Milioane, pe 12 ani, pentru acoperirea unui lung șir de eșecuri.

RECAPITULÂND, “avem de-a face cu unul dintre cele mai păguboase proiecte din istoria Municipiului Târgoviște”:

  • Proiect european ratat, cu o sumă de 70 Milioane pierdută din cauza repetatelor eșecuri, prin atribuirea lucrărilor către firme care nu aveau capacitatea de a gestiona lucrări de asemenea amploare.
  • Credite care adunate depășesc valoarea inițială a proiectului, ajungând la aproximativ 100 de Milioane sume împrumutate, la care se adaugă dobânzile pentru perioada de creditare. REPET: 1000 de MILIARDE lei vechi! Peste 20 MILIOANE EURO!
  • Paguba de 10 Milioane, rezultată în urma procesului pierdut cu CAST, despre care primarul Cristian Stan spunea că va trebui recuperată de la cei responsabili, însă nu am aflat să fi inițiat vreo acțiune în instanță, așa cum ne asigura în 2018…

 

“Ne întrebăm, în aceste condiții, dacă mai poate fi considerat un succes finalizarea acestei șosele care, după aproape 11 ani, numai Centură nu mai poate fi numită. Între timp Municipiul s-a dezvoltat, iar în loc să fie ocolit de celebra Centură, multe dintre cartierele mărginașe sunt străbătute de aceasta.”

Soluția pe care acesta o ofera este reprezentata în prezent de un AL DOILEA INEL DE CENTURĂ, pentru care există studii de fezabilitate realizate și care zac în sertarele Primăriei.

“INELUL DOI ar fi un proiect care să permită o asociere cu localitățile din jurul Târgoviștei și să creeze pe această cale și o Zonă Metropolitană, despre care v-a vorbit colegul meu, Cosmin Bozieru, săptămâna trecută. În viziunea noastră, a PRO România, NOUA ȘOSEA DE CENTURĂ, INELUL 2, ar trebui să traverseze localitățile Văcărești, Ulmi, Răzvad, Aninoasa, Doicești, Șotânga, Dragomirești. Guvernul României a adoptat OUG nr. 88/2020 privind acordarea unui sprijin financiar, pentru pregătirea portofoliului de proiecte în domenii strategice, destinat finanțării prin Programul Operațional Asistență Tehnică 2014-2020 și Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020. Inelului 2 de Centură se încadrează cu brio pentru obținerea acestui sprijin guvernamental în vederea contractării tuturor studiilor necesare elaborării proiectului. Suplimentar, legătura cu Rețeua Trans-Europeană de Transport TEN-T este un atu în legătură cu eligibilitatea unui asemenea demers.

 

A FĂCUT VREO SOLICITARE PRIMĂRIA TÂRGOVIȘTE ÎN ACEST SENS?

 

La final, o întrebare pentru domnul Primar:

PE CINE CONSIDERĂ RESPONSABIL PENTRU ACEST LUNG ȘIR DE EȘECURI ȘI DEZNODĂMÂNTUL COSTISITOR PENTRU BUGETUL LOCAL?”

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share