Mult prea coloratele si impunatoarele cladiri zgarie-nori, dar si luxul exorbitant al magazinelor de pe cuprinsul portului Hong Kong sunt o dovada in plus a boom-ului economic de care s-a bucurat in ultimii ani acest oras, fosta colonie britanica. Marea Britanie a re-incredintat acest mic oras-stat Chinei comuniste in 1997. Gradul de dezvoltare al Hong Kong-ului este datorat in mare masura influentei britanice, dar si dorintei celor peste 7 milioane de locuitori de a se departa de politica invechita si restrictiva a regimului de la Beijing.
In toamna lui 2014, mii de oameni, in cea mai mare parte tineri, studenti si persoane cu varsta pana in 40 ani si studii superioare (coform statisticilor Hong Kong Transition Project) au iesit in strada pentru a atrage atentia asupra politicilor tot mai constrangatoare si mai nedrepte promulgate de la Beijing, si care au facut ca in ultimii ani sa se reflecte tot mai mult in declinul economic si social al locuitorilor acestui oras. Discrepantele economico-financiare, sociale si educationale dintre China, acest gigant comunist si micul port sunt atat de mari, incat dorinta aparenta a Chinei de a lasa Hong Kong-ul cat mai independent, s-a transformat in ultimii ani intr-o incercare de a reduce la tacere vocea tot mai rasunatoare a acestui mic “oras-stat”.
Natura conflictului din Hong Kong nu este numai politica ori economica, dar mai ales sociala. Dezbaterile din anii precedenti referitoare la statutul Hong Kong-ului aveau ca subiect central realizarea de alegeri libere, prin care cetatenii Hong Kong-ului sa-si poata alege reprezentantul lor executiv in materie de conducere politica, un fel de semi-autonomie, nu independenta fata de China. Conducerea de la Beijing a privit cu ingrijorare acest “avant de libertate” al populatiei orasului-port. Beijing-ul a uitat probabil ca datorita economiei si investitiilor impresionante Hong Kong-ul a reusit sa aduca China de pe locul 7 pe locul 2 in economia mondiala, in urma Statelor Unite. Un singur orasel a reusit in mai putin de 15 ani sa aduca un congomerant comunist in topul celor mai functionale economii ale lumii.
Declinul economic din Hong Kong, cat si revoltele sociale ale tinerilor cu studii superioare care nu-si mai gasesc un loc pe piata muncii, se datoreaza neajunsurilor si politicilor obtuze ale Beijing-ului, care se chinuie de ani buni sa depaseasca SUA ca mare putere economica mondiala. Alte orase chinezesti precum Shanghai au inceput sa preia din afacerile care pana de curand se regaseau si infloreau numai in Hong Kong.
Orice regim comunist a incercat sa progreseze pe spatele celor multi si neinstruiti, dar nu acelasi lucru s-a intamplat si acum. Cei care au iesit in strada sunt dintre cei putini si cu o inteligenta mult peste media nationala, a caror voce a rasunat pana dincolo de ocean, tineri care au iesit in strada pentru a-si cere un drept constitutional, acela de a alege liber pe cei care sa-i conduca. Asa-zisele alegeri libere pentru inaltul reprezentat al executivului din Hong Kong erau stabilite pentru 2017, numai ca noi politici fac ca acest deziderat sa fie tot mai improbabil.
Singurul motiv pentru care fortele armate nu au intervenit pentru a stavili protestele de strada este faptul ca presa internationala era deja cu ochii atintiti asupra orasului-port. S-a recurs insa la gaze lacrimogene si furtune de apa pentru a indeparta multimea care si-a instalat corturi direct in strada si care a indemnat la calm si la libertare de exprimare.
Ceea ce este de remarcat aici este diferenta cu care este tratata populatia. Oriunde in interiorul continentului, in pantecele Chinei, aceste revolte nu ar fi fost permise, iar daca s-ar fi declansat, ar fi fost rapid inabusite, fara ca presa sa aiba timp sa sesizeze si sa faca cunoascuta situatia. Ei bine, in Hong Kong lucrurile stau altfel pentru ca oricat de mult s-ar incerca aducerea la tacere a celor iesiti in strada, aici este o alta mentalitate, una de natura occidentala. Din aceasta cauza cei care au trait aici, au avut aproape aceleasi libertati, cel putin pana in 1997, ca orice alt stat civilizat din Europa de Vest.
Daca guvernul de la Beijing va decide “sfaramarea” Hong Kong-ului, acest lucru, spunea un analist chinez, se va realiza prin inchidrea oricaror cai de acces, pe apa sau aerian intre Hong Kong si uscat, crearea unui fel de embargo, care sa limiteze sau sa stopeze practic exporturile catre oras, sa inchida sursele de aprovizionare cu apa potabila, sa opreasca practic populatia de a intra pe continent – lucru care se va traduce prin infometarea si incercuirea celor 7 milioane de locuitorii si a rezidentilor sai.
Promisiunea Chinei de a accepta dorinta locuitorilor din Hong Kong pentru “un stat – doua guverne” pare sa se amane tocmai datorita acestor proteste, care inca din octombrie anul trecut au facut ca imaginea Chinei sa se deterioreze progresiv. China pe de alta parte, are in posesia sa toate atuurile care fac din politica sa un stavilar greu de penetrat. Beijing-ul isi va juca sansa pana la finalul tratativelor, dar masurile impotriva Hong Kong-ului si reducerea influentei acestuia pe continent au inceput inca de anul trecut. China va pastra in continuare aparenta unei bune relatii cu orasul-port pentru ca acesta din urma este inca cea mai sigura punte de legatura a Chinei cu restul lumii, cel putin din punct de vedere financiar.
Alti analisti politici apreciaza faptul ca Hong Kong-ul poate fi “buturuga care rastoarna carul mare”, in sensul ca o mana de oameni pot declansa un conflict care sa tina piept unui gigant precum China comunista, lucru la care cei peste 1.3 miliarde de chinezi de pe continent nici nu au putut sa viseze. Momentul octombrie 2014 a fost doar inceputul unui conflict aparent latent, care are un potential insemnat in a se transforma intr-o criza regionala de proportii.
Daca Hong Kong-ul va cadea de pe piedestalul de mare centru financiar al Chinei, (lucru ce va afecta implicit relatia Chinei cu marile puteri ale lumii) acest lucru va duce la retragerea investitiilor, a afacerilor si a celorlalte ramuri care au inflorit in acea parte a lumii, si care la randul sau va duce la caderea Chinei de pe locul 2 in clasamentul economiei mondiale pe un loc pe care China nu are nici macar curajul sa se imagineze.
Mai multe informatii aici: http://www.latimes.com/world/asia/la-fg-hong-kong-china-20141001-story.html#page=2
http://www.huffingtonpost.com/2014/10/03/hong-kong-violence-protests_n_5926334.html
Oana Stiff
DACA TI-A PLĂCUT URMĂREȘTE PAGINA NOASTRA!!
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Silvicultorii protestează la Guvern, vineri, 24 ianuarie 2025, alături de ceferiști, militari în rezervă, polițiști, mineri, siderurgiști, pensionari și alte categorii profesionale
Cel puțin 76 de oameni au murit în incendiul din Turcia la hotelul Grand Kartal din stațiunea de schi Kartalkaya din munții Bolu
Despre acuzațiile aduse lui Călin Georgescu și mama sa, Aneta Popescu, de către Florian Bichir
Miliardarii lumii și-au crescut averile în anul 2024. Cine sunt cei mai bogați oameni de pe planetă
Programul Prima Seră. Care sunt condițiile pentru a primi 200 de mii de euro de la stat și cine se poate înscrie
Un bărbat a fost găsit fără viață dar și fără mai multe organe pe malul unui lac din Cluj
LIFE STYLE
Cum să depășești obsesia pentru greutate sau presiunea de a avea un corp ”perfect”
Ce înseamnă o farfurie IDEALĂ și una de SLĂBIT – Mihaela Bilic
Lucrurile bune se întâmplă atunci când ai încetat să le aștepți
Fă dragoste doar cu cine îți mângâie sufletul
Lună plină în Rac, 13-14 ianuarie 2025: Suntem încurajați să ne concentrăm pe noi moduri de a gândi și de a fi
DESTINATII
5 avantaje surprinzătoare ale asigurării de călătorie pentru vacanțele tale
Plan de măsuri pentru a evita situațiile cu impact negativ asupra turiștilor care vor ajunge în stațiunile hunedorene
Domeniului schiabil din Pasul Vâlcan se poate finaliza cu fonduri europene
Importanta asigurarii de calatorie pentru vacantele tale in tari straine
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Alianța va continua să pledeze pentru sănătatea femeilor în 2025
Tonic general al organismului – Apa cu miere vă ajută să vă restabiliți sănătatea
Cum să prevenim alergiile la copii – Mihaela Bilic
Prevenirea problemelor de vedere la copii: sfaturi esențiale
Ai grijă de organele tale, nu le mai speria
Spune-mi ce te doare și îți voi spune ce să iubești
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Ciprian Iacob, AUR: Cerem Avocatului Poporului să conteste la Curtea Constituțională Ordonanța de Urgență privind organizarea alegerilor prezidențiale
Aurelian Cotinescu, deputat PNL, combate fake news-ul referitor la gazul din Marea Neagră
Avocat Piperea: De ce a fost interzis TIK TOK in SUA și cum se vor promova candidații la alegerile prezidențiale