Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Cicloturismul din stațiunea Baia de Fier va atrage turiștii

Pe lângă zonele turistice montane de interes din Munții Parâng, Transalpina, Rânca, peșterile care o înconjoară, stațiunea Baia de Fier din județul Gorj va beneficia până la finele anului și  de sevicii corespunzătoare și accesibile turiștilor. 
Primăria Baia de Fier derulează în acest moment,  cea mai amplă investiție din județul Gorj în vederea creșterii atractivității stațiunii turistice 
Pentru a oferi turiștilor posibilitatea creșterii duratei sejurului petrecut aici, Primăria Baia de Fier este aproape gata de finalizarea celui mai important proiect de dezvoltare a infrastructurii turistice și de agrement din zona Gorjului.
Astfel, începând cu 2024, turiștii sosiți la Baia de Fier, dar și localnicii, se vor putea bucura de un traseu pentru cicloturism de 7,7 km, alei pietonale 7,7 km, zonă de parc-spațiu verde amenajat: 30.738 mp, zonă de recreere, popasuri, agrement în suprafață de 2714,5 mp, loc de joacă/fitness, pista pumptrack, bordeie,  pentru meșterii populari, scenă demontabilă pentru organizarea unor evenimente de amploare, rețea de internet WIFI etc.
” Pentru că numeroși turiști ne-au întrebat sâmbătă, în cadrul evenimentului Salvamont România, ce lucrări se fac acum în zona Peșterii Muierilor venim cu câteva detalii despre Proiectul ”DEZVOLTAREA INFRASTRUCTURII TURISTICE ȘI DE AGREMENT ÎN STAȚIUNEA BAIA DE FIER, JUDEȚUL GORJ”, un proiect unde Comuna Baia de Fier a obținut finanțare europeană prin programul POR 2014-2020, a cărui valoare este de 22.558.332,27 lei, din care,  finanțarea nerambursabilă este de 21.908.111,18 lei.
 Conform proiectului aprobat de ADR SV Oltenia caracteristicile constructiilor propuse prin această investiție sunt:
a. Traseu cicloturistic
Traseu format dintr-o pista de bicilete și trotuar pietonal amplasat în zona de acostament a drumurilor DC 35 si DJ 675C, Ds 4, zona care se afla in proprietatea comunei Baia de Fier ca domeniu public sau privat. De asemenea,  pe traseu în zonele limitrofe părții carosabile la o distanță de aproximativ 500m unul de altul, se vor amplasa popasuri sub forma unor copertine cu structura metalică,  unde se pot parca temporar bicicletele. Traseul are ca punct de plecare zona Pestera Muierilor, traseul este o buclă închisă astfel încât,  turiștii vor ajunge cu bicicletele înapoi la centru de închiriere,  unde pot fi predate.
b. Zona de scuar/parc grădină
La zona de ieșire din Peștera Muierilor spațiul verde se va reconfigura în ideea de a realiza o zonă cu mai multe facilități pentru turiștii care vin să viziteze peștera. În acest sens se vor realiza terasamente înierbate cu vegetație puțin înaltă,  decorativă cu ziduri de sprijin pentru modelarea în plan orizontal a terenului. Se vor realiza trotuare gazonate pe un suport cu geomembrane care să permita drenarea apei pluviale.
Prin proiect,  în zona de ieșire s-a propus o remodelare a terenului prin terasamente și realizarea unui amfiteatru cu gradene și trepte din pământ și covor gazonat fixat cu parapet din granit și geomembrane.
                                                                           
În planul superior al terenului din zona de ieșire din peșteră se vor construi bordeie îngropate în panta versantului, cu o zona de pridvor, zonă propusă pentru promovarea activităților meștesugărești tradiţionale sub forma unor ateliere. Aceste activități sunt propuse pentru copii și adulți.
                                                                             
Tot în această zonă s-a propus și o zona de loc de joacă pentru copii cu echipamente și ansambluri specifice: balansoare, topogan, aparate fitness, ansamblu cetate, etc.
c. Va mai fi o pistă pumptrack – circuit sportiv sub forma unei construcții demontabile care poate fi asamblată în diverse forme și amplasată în funcție de natura terenului. Circuitul este propus pentru copii/adulți care practica sporturi alternative: skateboarding, BMX-style, patinaj cu role. În zonă de intrare este propusă şi amenajarea de trotuare, spații verzi și jardiniere decorative.
d. Dotari independente – Sunt acele dotari care vor deservi zona de amfiteatru și popasurile pentru biciclete: scena mobilă cu structură metalică autoportantă demontabilă propusă pentru desfășurarea unor evenimente și spectacole în aer liber. Rețeaua de curenti slabi (supraveghere video, Wi Fi) cu centru de comandă în structura tip container – centrul de închiriat biciclete” transmit oficiali din cadrul primăriei gorjene.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share