Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Cine detine companiile din Romania? Ce categorie de varsta? Cum afli cine e actionarul firmei?

Mediul de afaceri romanesc este impartit in mai multe categorii de varste, ceea ce e bine, deoarece in acest fel exista diversitate in idei, produse si servicii. Conceptele diferitelor categorii de varsta ofera mai multe versiuni unui produs. Cum? Ei bine, antreprenorii pot avea abordari diferite. De aici obtinem si diversificarea pietei si mentinerea concurentei constanta in vederea imbunatatirii serviciului sau produsului oferit clientilor.

Totusi, cum afli cine administreaza firma care ti-a oferit produsul fara de care nu mai poti trai acum? Sau serviciul la care te gandesti sa-ti faci deja abonament pentru un an? Nu ai fost curios sa afli cine ia deciziile si care a fost istoricul firmei? 

 

  • Cine administreaza firma de care esti interesat/a?

Conform ONRC (Oficiui National al Registrului Comertului), in Romania, aproximativ 17 mil de persoane fizice sunt actionari ai unor firme. Fiecare dintre acestea contribuie la consolidarea economiei nationale. Esti interesat de colaborarea cu o firma din domeniul tau? Cauta firma de interes pe platformele de specialitate si verifica datele. Poate colaboratorul tau e mai aproape decat crezi, chiar la tine in judet.

 

Cauta persoanele fizice si stabileste in ce alte firme acestea mai detin actiuni. Daca vrei sa-i propui unei firmei sa colaborati, atunci ar fi bine sa stii din timp datele oficiale de contact dar si persoanele cu care vei discuta. Nu vezi colaborarea doar pe termen scurt, nu-i asa? Daca planul tau de extindere a afacerii include parteneriate, ar fi bine ca acestea sa fie pe termen lung. De ce? Pentru a beneficia de majorarea vanzarilor pe o perioada mai mare de timp si de a-ti fideliza clientii.

 

In plus, prin colaborarile pe termen lung iti consolidezi pozitia in piata, fiind o firma serioasa si cu obiective clar stabilite.

 

Pe langa functia pe care o are persoana de contact a firmei, ar trebui sa te interesezi si de cota de participatie ori daca este administrator in alte firme. Acest lucru este tot in avantajul tau, oferindu-ti acces catre firme la care altfel, nu ai fi putut sa ajungi. 

 

  • Structura firmei pe intelesul tuturor cu diagrama de actiuni 

Diagrama de actiuni te ajuta sa intelegi mult mai usor cine sunt persoanele cu putere de decizie din firma, principala structura organizatorica, dar si capacitatea firmei in ceea ce priveste administrarea fluxului de cash. Daca abia ai pasit in lumea antreprenoriatului, diagrama de actiuni iti prezinta imaginea de ansamblu a firmei de care esti interesat.

 

Nu-ti faci griji de date! Acestea sunt din surse sigure si solide, deci stabilirea intalnirii cu o persoana si aparitia alteia, este categoric exclusa.

 

  • Participatii in firme active sau radiate?

Este recomandat sa verifici intreg istoricul companiei pentru a fi pregatit de orice subiect pe care il vei avea in cadrul discutiei cu actionarul sau administratorul acesteia. Verifica si cota de participatie! Vei reusi sa iti dai seama de credibilitatea celor mentionate de actionar si totodata, sa cunosti modul in care actioneaza. Daca actionarul are participatii in firme active, atunci gradul de incredere si siguranta in acesta este ridicat. In schimb, daca actionarul are participatii in firme radiate, viitorul vostru nu este prea sigur. Mai mult bazat pe incertitudine si sperante, rugandu-te ca firma ta sa nu ajunga precum celelalte. Cum? Radiate.  

 

  • Datele financiare – elementul definitiv de la baza deciziei privind colaborarea

Chiar daca discutia si prezentarile sustinute de actionarul firmei au fost interesante, nu te lasa influentat. Oricine poate pune intr-un ppt niste date astfel incat sa para incantatoare. Parca prea incantatoare. Verifica situatia financiara si da-ti seama: Te pacaleste sau nu actionarul? Vrea sa profite de resursele tale financiare si de idei? Verifica, analizeaza si apoi decide. Daca nu esti convins, mai verifica o data. Acum ai timp, dupa ce semnezi, nu prea…

 

Prin verificarea situatiei financiare a companiei de care esti interesat/a si implicit a persoanei care detine actiuni sau este administrator, intelegi si dimensiunea grupului in care acesta este implicat. Poti analiza evolutia companie si anticipa viitorul colaborării. 

 

Potrivit statisticii oficiale a Oficiului National al Registrului Comertului, distributia actionarilor persoane fizice pe categorii de varsta este urmatoarea:

  • 8% varsta < 29 ani
  • 24% varsta intre 30-39 ani 
  • 29% varsta intre 40-49 ani
  • 21% varsta intre 50-59 ani 
  • 17% varsta >60 ani

 

Asadar, din datele oficiale ONRC intelegem faptul ca majoritatea actionarilor persoane fizice sunt in intervalul 40-49 ani (29%), urmand apoi actionarii cu varste intre 30-39 ani (24%). Acest aspect reflecta faptul ca mediul de afaceri romanesc este stabil si solid, avand oameni pregatiti si cu experienta. 

 

Chiar daca procentul tinerilor este mic, asta nu inseamna ca acestia nu sunt interesati. Din contra, curajul acestora de a intra in afaceri denota implicarea si dorinta de a contribui la imbunatatirea experientei de utilizare a clientilor, oferirea celor mai bune produse si servicii si consolidarea economiei nationale.

 

Desi statistica indica intervalele 40-49 ani, respectiv 30-39 ani ca fiind cele predominante, aceasta categorie este activa prin prisma proiectelor si activitatilor pe care le realizeaza.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share