31/07/2021

Clubul de Turism Chindia – 33 ani de la înființarea unuia dintre cele mai valoroase cluburi montane din România

La 15 decembrie 1983, câțiva pasionați de turism, majoritatea ghizi ai Agenției B.T.T. Dâmbovița, au înființat Clubul de Turism „Sfinx” (!). Sub acest nume, au fost efectuate câteva acțiuni în zona montană (repararea „Podului lui Baltag”, Revelion) sau în cadrul unor concursuri culturale (Liră Carpatină – Curtea de Argeș). În luna ianuarie 1984 clubul a primit numele (din partea C.J. al U.T.C. – O, tempora!) de „Chindia”, nume considerat ca fiind mai reprezentativ pentru județul nostru.

După o activitate susținută atât la nivel județean, cât și național, Clubul de Turism Chindia a ajuns, ca valoare intrinsecă, în primele 5 cluburi din țară. În 1991, acest club și-a luat personalitate juridică sub denumirea de „Asociația de Turism Chindia”. Sub acest nume, au fost organizate multiple acțiuni de inițiere în alpinism, în speologie, în drumeție montană sau ecologie, s-au stabilit parteneriate cu autorități publice județene sau locale, cu instituții de învățământ sau culturale din județ.

La 15 decembrie 2013, după 30 de ani de activitate reprezentativă pentru turismul dâmbovițean, activitatea clubului s-a derulat în două direcții complementare:

  • noua generație de montaniarzi („cormoranii”) a inițiat multiple acțiuni sportive (crosuri, maratoane, concursuri ciclistice etc.) în zona montană, în paralel cu activitățile curente, montane.
  • vechii montaniarzi (catalogați drept „dinozauri”) au constituit Grupul de Inițiativă „Chindia Jurasic Park„, grup care a susținut și continuat proiectele lansate în ultimii ani:
  • TOP 7 – Topul cuceririi celei mai înalte cote de pe fiecare continent (proiect inițiat încă din 1996 – expediție în Caucaz).
  • TOP 28 – Topul cuceririi celei mai înalte cote din fiecare țară a Uniunii Europene (proiect inițiat la 1 ianuarie 2007, odată cu intrarea României în UE).
  • Relansarea mișcării turistice dâmbovițene prin organizarea de tabere de educație montană, de expediții de inițiere în multiple regiuni ale României pentru toate categoriile de vârstă și pentru oameni cu pasiune pentru drumeție, pentru natură, indiferent de vârsta și de experiența lor.

După consolidarea unui nucleu de montaniarzi care a participat la zeci de expediții interne sau externe, expediții în cadrul cărora simbolurile județului, ale României sau ale Uniunii Europene au ajuns pe culmi muntoase reprezentative, Grupul de inițiativă a făcut demersurile necesare pentru obținerea personalității juridice, lucru petrecut în luna martie 2016.

În acest nou context, au fost organizate noi expediții externe, cu rezultate remarcabile:

  • Aprilie 2016 – cel mai înalt vârf din Irlanda – Carrauntoohil – 1038 m
  • Iunie 2016 – cel mai înalt vârf din Austria – Grossglockner – 3798 m
  • Septembrie 2016 – cea mai înaltă cotă de pe Sfântul Munte Athos – vârful Athon (2033 m)
  • Septembrie 2016 – cel mai înalt vârf din Grecia – Mytikas/Olimp – 2918 m
  • Decembrie 2016 – sărbătorirea Zilei Naționale a României la Biserica ortodoxă de la Most – Cehia, biserică construită în memoria ostașilor români morți, de-a lungul vremii, pe câmpurile de luptă ale Europei.

Pentru numeroasele activități de educație montană sau civică în rândurile tineretului, Asociatia Chindia Jurasic Park a primit Diplomă în cadrul Galei de Tineret 2016, un merituos premiu la finalul unui an plin de activități turistice sau educaționale.

La ceas aniversar, la bilanțul a 33 de ani de activitate turistică, tuturor celor crescuți sau împliniți în „spiritul” Chindiei, le dorim poteci însorite și proiecte montane reușite.

În același spirit al Chindiei, să nu uităm vorbele lui Gabriel Garcia Marquez: „Am învățat că toată lumea vrea să trăiască pe vârful unui munte, fără să știe că adevărata fericire este în felul în care urci pantele abrupte spre vârf.”

 

La mulți ani, Chindia!

La mulți ani, montaniarzi dâmbovițeni aflați sub culorile Chindiei!

 

Nicolae Posta

Membru fondator și Președinte fondator al Clubului de Turism Chindia

Distribuie acest articol Oficial Media
Share