Colinde din ȚARA MOMÂRLANILOR – VALEA JIULUI și FESTIVALUL CRAILOR  de la Lupeni

Colinda este o neprețuită zestre spirituală, pe care o moștenim din moși-strămoși.  

Din vremuri străvechi, colindele, datinile și obiceiurile noastre de Crăciun au fost o adevărată școală de virtuți morale, întărind simțămintele de frățietate și de bună înțelegere.

Colindătorii le cântă cu încredintarea că sunt solii unei lumii mai bune, cu binecuvântarea Domnului care a venit între noi „să se nască și să crească, să ne mântuiască”. Colindele ne înalță sufletește, ne înnoiesc făptura interioară, ne apropie unii de alții, ne fac mai buni, mai iubitori, mai iertători, într-un cuvant ne picură in suflete acea liniște și acel echilibru moral ce ne este atat de necesar în călătoria vieții.

Îndrumați și coordonați de profesori dedicați meseriei lor, tinerii talentați  din vestul Văii Jiului și nu numai,  vin în fața iubitorilor de tradiții și obiceuri strămoșești care au loca doar în preajma sărbătorilor de iarnă, cu colinde vechi. Simona Ionașc, Roxana Iacobescu Dinea, Antonia Moraru, Cristina Fățan, Cristina Stoi, Radu Moldovan, Ionel Dănescu, Andreea Iacobescu Dinea, Adina Cernat, Maria Izabela Ianc, Răzvan Ionașc, Andrei Calotă, Roberta Maxer, Cristina și Dragoș Stoi, Antonia Moraru și Radu Moldovan sunt cei care ne încântă cu vocile lor calde, ele găsindu-ze pe pagina de facebook ” VISIT URICANI”   sau pe you tobe.

Colindele sunt cântece tradiționale românești, anume felicitări (urări) de tip epico-liric, datină perpetuată din perioada precreștină.  Peste timp, din semnificația inițială a colindelor s-a păstrat doar atmosfera sărbătorească, de ceremonie, petreceri și urări. Și tot în VALEA JIULUI,  se păstrează tradiția colidatului cu craii, pițărării  sau brândușii, care vestesc nașterea lui Hristos. Cei care doresc să vadă tradiții vechi și colinde sunt așteptați sâmbătă, la Lupeni,  la Festivalul Crailor.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share