03/08/2021

Transalpina a fost redeschisă circulaţiei rutiere, miercuri, 16.06.2021, pe sectorul Rânca –Curpăt (între km 34+800 și 79+200).

Decizia deschiderii circulației a fost luată în urma verificării stării drumul de către o comisie mixtă formată din reprezentanții DRDP Craiova, SDN Târgu-Jiu, SDN Vâlcea, IPJ Gorj și IPJ Vâlcea. Astfel, pe DN 67 C, Rânca – Obârșia Lotrului (km 34+800 – 59+800), circulația va fi deschisă doar pentru autovehiculele cu masa maximă totală autorizată de 3,5 tone în intervalul orar 07:00-21:00, cu o viteză maximă de 30 km/oră.

Pe sectorul Obârșia Lotrului – Curpăt (între km 59+800 – 79+200) se circulă fără restricții. Circulația va fi deschisă până la data de 1 noiembrie, iar în funcție de condițiile meteo CNAIR SA poate restricționa sau prelungi termenul de închidere a circulației.  Se excută totuși lucrări de frezare a îmbrăcăminții asfaltice, în vederea începerii reparațiilor asfaltice, pe DN 67C, la Rânca, eci trebuie circulat cu atenție!

Cei care tranzitează TRANSALPINA pot vizita și STÂNA ȘTEFANU, o mărturie vie în  tradiția transhumanței, care  este veche de mii de ani, fiind o practică importantă în timpul Imperiului Roman și în Evul Mediu. S-a diminuat mult începând cu secolul XIX. Drumurile de transhumanță, erau corect marcate pe hărți, în trecut, și depaseau granițele României.

Stâna Ștefanu, de pe Transalpina, a fost redeschisă, duminică, 20 iunie, de Rusalii.  Stâna a fost reconstruită după ce, toamna trecută, a ars din temelii. La inaugurare au fost prezenți interpreți de muzică populară, care au susținut recitaluri, dar și politicieni, care s-au prins în horă.

”Vă așteptăm alături de noi pentru a ne bucura împreună de splendoarea muntelui, de aerul curat si de gustul deosebit al produselor ciobănești, pe care vi le pregătesc cu atâta dragoste”a ținut să transmită Marioara Babu.

Stâna este un loc popular printre turiștii care trec Carpații pe Transalpina, fiind la câțiva kilometri depărtare de Obârșia Lotrului, aici putându-se degusta celebra tocană de oaie, bulzul ciobănesc cu cârnați și brânză de oaie.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share