Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Comerţul cu ceai este de fapt un jaf englez bine gândit

Începând cu secolul al XIX-lea, Marea Britanie este al treilea cel mai mare consumator de ceai la nivel mondial. În cultura populară, ceaiul a devenit un adevărat simbol al Regatului Unit. Petrecerile cu ceai înseamnă eleganţă şi bun gust. Până şi în România a fost popularizată această idee – amintim celebra schiţă Five o’clock a lui Caragiale. Deşi la început era consumat exclusiv de nobilime, în timp, ceaiul a ajuns şi la oamenii din clasele sociale de jos. Astăzi este băut de mai multe ori pe zi în fiecare casă engleză. Originile tradiţiei ceaiului se găsesc la mii de kilometri distanţă de Marea Britanie, în China. După 1700, britanicii au propus comerţul cu ceai chinezilor. Preţurile erau însă prea mari, iar chinezii nu acceptau aproape nimic în schimb. Ca răspuns, englezii au iniţiat un plan foarte elaborat ca să aducă ceaiul în Marea Britanie.

În 1848, obsesia națiunii pentru ceai a dus la unul dintre cele mai mari furturi de proprietate intelectuală din istorie.

 

În China, ceaiul este cultivat de mii de ani

Chinezii au cultivat ceaiul de-a lungul a mii de ani, dar aproape și-au pierdut monopolul asupra comerțului internațional când un botanist scoțian, deghizat în nobil chinez, l-a scos ilegal din China în anii 1800, pentru a asigura britanicilor băutura lor preferată.

comerţul cu ceai

Introdus pentru prima dată de prințesa portugheză Catherine de Braganza în 1662, ceaiul a depășit în curând berea ca băutură preferată a Marii Britanii. Singura problemă, potrivit lui Sarah Rose, autoarea cărții For All the Tea in China: How England Stole the World’s Favorite Drink and Changed History, a fost că poporul chinez nu accepta comerţul cu ceai.

Marea Britanie pur și simplu își cheltuia argintul în China, creând o problemă serioasă a balanței de plăți. Soluția Marii Britanii? Comerț cu droguri – în special, doza de cofeină din ceai în schimbul macilor. Macii cresc din abundență la granița Afganistan-Pakistan, care la acea vreme făcea parte din Imperiul Britanic. „Au început pur şi simplu să arunce opiu în China”, a explicat Rose. Dar traficul de droguri s-a dovedit a fi o bătaie de cap costisitoare și astfel, în 1848, Marea Britanie s-a angajat în cel mai mare jaf botanic din istorie, precum și în unul dintre cele mai mari furturi de proprietate intelectuală de până acum: furtul de plante de ceai chinezesc, precum și expertiza de preparare a acestora, în vederea creării unei industrii a ceaiului in India.

 

Comerţul cu ceai este de fapt un jaf englez bine gândit

„Sarcina necesita un vânător de plante, un grădinar, un hoț, un spion. Omul de care Marea Britanie avea nevoie era Robert Fortune”, scrie Rose. Fortune a fost agentul trimis pentru a strecura din China plantele și secretele producției de ceai.

Robert Fortune a fost un botanist din secolul al XIX-lea care a ajutat Compania Britanica a Indiilor de Est să fure secretul producţiei de ceai din China

În jurul anului 1845, când botanistul avea peste 30 de ani, a făcut o călătorie de doi ani în China în căutarea plantelor. La întoarcere, a publicat un jurnal de călătorie în care și-a descris aventurile. „A fost atacat de pirați, a fost atacat de bandiți, s-a confruntat cu tot felul de boli și furtuni și, de asemenea, se plimba deghizat în chinez, îmbrăcat ca și cum ar fi un negustor chinez bogat”, a spus Rose.

Fortune a reușit. A reușit să transporte semințe din China în India, iar impactul asupra comerțului cu ceai a fost imens. În timpul vieții sale, India a depășit China ca cel mai mare producător de ceai din lume.

În restul secolului al XIX-lea, comerţul cu ceai s-a intensificat, pe măsură ce cumpărătorii din Europa continentală și Statele Unite s-au alăturat britanicilor. Până la începutul secolului al XX-lea (pe vremea primelor sondaje sistematice), comerțul cu ceai a continuat să implice mai mulți oameni – familii de țărani, femei, copii, muncitori sezonieri și hamali – decât oricare dintre industriile urbane timpurii ale Chinei. Ca răspuns, au apărut industrii rivale în India colonială, Ceylon, Japonia, Taiwan și Indiile de Est Olandeze. Astăzi, proprietatea familiei Tregothnan, Cornwall, veche de 700 de ani, vinde ceai înapoi în China.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share