Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Comisia Europeană lansează coaliția mondială pentru biodiversitate

Cu ocazia Zilei Mondiale a Faunei și Florei Sălbatice, Comisia Europeană a lansat, în Monaco, o nouă coaliție mondială pentru biodiversitate. Odată cu această campanie de comunicare, Comisia lansează un apel de intensificare a acțiunilor de sensibilizare cu privire la necesitatea de a proteja biodiversitatea.

În perspectiva celei de a cincisprezecea Conferințe a părților (CoP15) la Convenția privind diversitatea biologică, reuniune crucială ce va avea loc în octombrie 2020, Comisia face apel la toate parcurile naționale, acvariile, grădinile botanice, grădinile zoologice, muzeele de știință și istorie naturală să își unească forțele și să sporească gradul de sensibilizare a opiniei publice cu privire la criza naturală.

Comisarul european pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevičius, a declarat: „Criza biodiversității este o componentă importantă a schimbărilor climatice. Protejarea și refacerea biodiversității nu numai că ar salva natura pentru generațiile viitoare, dar și ar contribui la combaterea schimbărilor climatice și la evitarea consecințelor negative asupra alimentelor, sănătății și economiei noastre. Trebuie să luăm urgent măsuri la nivel mondial. În caz contrar, singurele locuri în care vom putea vedea natura vor fi grădinile zoologice și cele botanice, ceea ce ar fi un eșec al umanității.”

Prin colecțiile și programele lor de educație și conservare, parcurile naționale, acvariile, grădinile botanice, grădinile zoologice, muzeele de știință și istorie naturală sunt cei mai buni ambasadori pentru a sensibiliza publicul cu privire la efectele dramatice ale crizei biodiversității. Comisia încurajează, de asemenea, autoritățile naționale, regionale și locale, organizațiile neguvernamentale, întreprinderile, oamenii de știință și cetățenii să se implice în acțiuni de sensibilizare în perspectiva Summitului Organizației Națiunilor Unite privind biodiversitatea (CoP15).

În cadrul CoP15, se preconizează că cele 196 de părți la Convenția Organizației Națiunilor Unite privind diversitatea biologică vor adopta un nou cadru la nivel mondial pentru a proteja și a reface natura, un instrument la fel de necesar ca Acordul de la Paris, care se concentrează asupra urgenței climatice. În urma summitului, coaliția pentru biodiversitate va pune accentul pe acțiuni coordonate, cu un impact concret, care să inverseze curba declinului biodiversității. Această inițiativă este coerentă și în deplină concordanță cu alte inițiative și coaliții, cum ar fi coaliția foarte ambițioasă condusă de Costa Rica.

Context

Coaliția mondială pentru biodiversitate va completa coaliția „World aquariums #ReadyToChange to #BeatPlasticPollution”. Lansată în 2017, aceasta s-a bucurat de mare succes, reunind peste 200 de acvarii din 41 de țări pentru a sensibiliza opinia publică mondială cu privire la deșeurile marine.

Muzeul Oceanografic din Monaco a găzduit astăzi o ceremonie care a marcat atât lansarea noii coaliții, cât și transferul conducerii coaliției acvariilor de la Comisia Europeană către Programul Organizației Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), în cadrul campaniei privind mările curate.

În cursul acestei luni, Comisia Europeană va anunța noua strategie a UE referitoare la biodiversitate, menită să protejeze și să refacă natura în Europa. În cadrul strategiei vor fi prezentate obiectivele UE pentru CoP15 privind biodiversitatea. În perioada 1-5 iunie 2020, va avea loc Săptămâna verde a UE, un important eveniment menit să implice publicul larg în diverse acțiuni și care va urmări, de asemenea, să mobilizeze societatea în susținerea naturii și a biodiversității, prin organizarea a zeci de manifestări în întreaga Europă, precum și a unor conferințe la Lisabona și la Bruxelles.

Un raport din 2019 al Platformei interguvernamentale științifico-politice privind biodiversitatea și serviciile ecosistemice, IPBES, arătă că natura se degradează la nivel mondial într-un ritm nemaiîntâlnit în istoria omenirii. Rata de dispariție a speciilor se accelerează. Până la un milion de specii sunt pe cale de dispariție, ceea ce poate avea efecte grave asupra oamenilor din întreaga lume. Acest lucru înseamnă că ecosistemele nu vor mai putea sprijini omenirea, punându-i la dispoziție apa, alimentele, aerul curat și lemnul pe care le folosește, iar serviciile lor de polenizare, reglare a climei, formare a solului și reglare a inundațiilor vor fi grav afectate.

Comunicat de presă redactat de către Vlăduţ ANDREESCU, manager  EDIC Târgovişte.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share