Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

COMPLEXULUL ENERGETIC VALEA JIULUI trebuie să devină rentabil și nu doar să înghită bani de la bugetul de stat

CEVJ nu a produs în prima lună de funcționare… nimic!

 În urma unei Interpelări, adresate Ministerului Energiei de senatorul Cristian Resmeriță, s-a descoperit că veniturile Complexului Energetic Valea Jiului în prima lună de funcționare, ca urmare a activității de producere de energie sunt zero.

 Actualul guvern, a mai acordat pentru CEVJ 350 milioane de lei, ca ajutor de stat, la finele anului. Sunt 70 milioane de euro, bani mulți. Eu nu am sperat niciodată ca un guvern al României să acorde atâția bani mineritul și ceea ce a mai rămas, este un lucru foarte bun și pentru acest lucru vreau să mulțumesc premierului și coaliției. CEVJ nu a produs în prima lună de funcționare nimic. Complexul a trăit doar din ajutorul de stat în valoare de aproximativ trei  milioane de euro. Mai mult, deși CEVJ a primit ajutor de stat de trei  milioane de euro doar pentru luna octombrie 2023, conducerea complexului a cheltuit suplimentar încă 16 miliarde de lei. Totalul investițiilor făcute de CEVJ în acest interval de timp, sunt în valoare de doar 48.000 lei, adică sub 10.000 de euro, ceea ce cred că este foarte puțin. Mare parte a banilor s-au cheltuit pentru salarii, bonusuri și indemnizații pentru conducere, ceea ce cred că este foarte mult, în timp ce,  totalul investițiilor făcute de CEVJ în acest interval de timp este numai 48.000 lei, adică sub 10.000 de euro, ceea ce cred că este foarte puțin” a spus în  conferința de presă, pe care a susținut-o  senatorul social – democrat Cristian Resmeriță.

Pe ce criterii au fost acordate aceste  bonusuri, prime si alte indemnizații  ar trebui să răspundă noua echipa managerială, a noului înființat complex energeticdin Valea Jiului.

Senatorul social democrat a prezentat și situația actuală care există la Termocentrala de la Paroșeni, care a ajuns să funcționeze, la nivel de avarie și datorită lipsei cărbunelui, funcționarea termocentralei nu a crescut la cinci zile, ci a scăzut la o zi pe săptămână.

Acesta a cerut ca și angajările care se vor face în perioada imediat următoare să fie unele corecte, iar oamenii care doresc să activeze  în minerit,  să fie bine informați

”Doresc să le atrag atenția celor care conduc, eu nu am avut imixtiuni în actul de conducere, însă în momentul în care, cheltui zeci de milioane de euro, din banii noștri, a celor care vă privesc și vă citesc și pe voi, premierul Ciolacu a  mai dat o șansă la ceea ce a mai rămas din minerit., a nu știu câta șansă… a o suta, etc.  Eu cred că dacă trebuie să creăm niște locuri de muncă, să o facem, dar să se ocupe corect. Nu este posibil ca dosarele să se depună de ieri, oamenii nu au fost informați. Am văzut că este nevoie de cazier și mai multe lucruri. Trebuie să facem totul correct, cum cheltuim banii, pentru că, vă spun, cei 80 de milioane primiți de actuala conducere, sunt bani puțini și probabil prin iunie, iulie, iar o să facă drumuri pe la București, cerând alți bani, pentru nu știu ce.  Vă mărturisesc că, deși sunt un susținător al activității din minerit și energie în Valea Jiului, nici eu nu am crezut,  că statul român ne va mai da încă o șansă, ci și un sprijin financiar consistent, pentru a pune pe picioare acest nou complex energetic, atât de important pentru economia Văii Jiului, însă,  premierul Marcel Ciolacu a făcut acest lucru.

În luna octombrie 2023 a fost aprobat și un ajutor de stat de 50 de milioane de lei, urmat de un altul, aprobat zilele acestea în Guvern, de încă 350 de milioane de lei.

Acest ajutor de stat, pe care premierul României l-a acordat CEVJ, sunt bani din buzunarul nostru, al tuturor românilor. Sunt doarte mulți bani, peste 70 de milioane de euro, care trebuie cheltuiți, în opinia mea și cred a tuturor românilor, cu chibzuință și responsabilitate.(…). E inadmisibil ca Valea Jiului să piardă și această poate,  ultimă șansă de a mai salva,  ce se poate salva din minerit și energie, la nivelul regiunii, din pricina unui management defectuos girat, la nivelul întregii structuri de conducere a CEVJ, de către PNL. Consider că în acest ritm, indiferent de cât va ajuta Guvernul PSD mineritul din Valea Jiului, cei care conduc complexul,  NU vor putea gestiona situația. !” a  conchis senatorul Cristian Resmeriță.

CEVJ a produs  energie electrică de 17.036 MWh, din care 12.071 MWh au fost tranzacționați pe Bursa OPCOM, obținându-se venituri în valoare de 7,15 milioane lei

În replică la cele prezentate în conferința de presă de senatorul social democrat Cristian Resmeriță, iată că și cei de la CEVJ, printr-un comunicat de presă,  vin cu următoarele  precizări:

 ”Anul 2024 a început la Complexul Energetic Valea Jiului cu o nouă structură organizatorică, mai flexibilă și adaptată noilor cerințe legislative reprezentate de Legea 296/26.10.2023. Pe această nouă structură s-a reușit crearea unui context favorabil demarării concursului pentru ocuparea a 43 de posturi rămase vacante ca urmare a ieșirilor din sistem.

În primele două zile de depuneri de dosare s-au înregistrat 89 de cereri (9.01.2024 – ora 13:30), iar înscrierile continuă. Atât procesul de selecție, cât și cel de concurs vor fi extrem de riguroase și se vor desfășura cu respectarea tuturor prevederilor legale.

Necesitatea efectuării de angajări este una reală, de necontestat și a reprezentat un subiect mereu prezent în preocupările Societății. Ceea ce se întâmplă astăzi la Complexul Energetic Valea Jiului se dorește a fi un început,  care să reușească să restabilească resursa umană,  atât de necesară desfășurării optime a activității.

De la preluarea mandatului de director general de către dl Durbacă Eusebiu (7 noiembrie 2023), s-a reușit ca de la cele patru sucursale miniere să se asigure stocul de cărbune necesar pornirii Termocentralei Paroșeni și asigurarea funcționării sale pentru o perioadă totală de 11 zile, realizându-se o producție de energie electrică de 17.036 MWh, din care 12.071 MWh au fost tranzacționați pe Bursa OPCOM, obținându-se venituri în valoare de 7,15 milioane lei.

Ținând cont de temperatura extrem de scăzută, de nevoia de energie , C.E.V.J se alătură colegilor din branșă, umăr lângă umăr cu dorința clară de a demonstra că putem , că suntem eficienți! Începând de azi, Termocentrala Paroșeni, va funcționa la capacitate maximă pentru a contribui la necesarul de energie!
Minerii și energeticienii pot și demonstrează că încă huila aduce siguranță, stabilitate, dar cel mai important, dorim să arătăm DEVOTAMENTUL SI RESPONSABILITATEA FAȚĂ DE NEVOILE ȚĂRII!” a transmis  și  directorul general Eusebiu Durbacă.

Menținerea unui ritm adecvat al lucrărilor miniere subterane presupune respectarea planurilor de achiziție de materii prime, materiale și echipamente, direcție în care, de asemenea, s-au făcut pași importanți și există demarate procedurile de achiziție pentru cele necesare bunei desfășurări a activității miniere și energetice.

Toate eforturile conducerii CEVJ se îndreaptă înspre normalizarea întregii activități și, totodată, respectarea obligațiilor față de salariați, în conformitate cu prevederile Contractului Colectiv de Muncă”.

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share