Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Protest masiv al transportatorilor cărora li s-au  alăturat și fermierii

UPDATE:  Sutele de camioane și tractoare cu care fermierii merg la protest au blocat Centura Capitalei.

La ora 11:30, informațiile furnizate de Centrul INFOTRAFIC indică că pe Autostrada A1 București-Pitești, între kilometrul 13+500 de metri și intrarea în DN Centura București, traficul autovehiculelor este blocat de autocamioanele transportatorilor rutieri care desfășoară un protest. Aceste autocamioane circulă cu viteză minimă, afectând fluxul normal al traficului.

În paralel, s-a format o coloană de autovehicule și pe Centura Capitalei, între localitățile Chiajna și Bragadiru, județul Ilfov. Această situație generează întârzieri semnificative în deplasarea autovehiculelor în această zonă.

Din Iași, Bacău și Buzău transportatorii  au plecat coloane spre București. Alte proteste se desfășoară și în zona Clujului,  Alba, Arad, Timișoara, Pitești, Constanța,  dar și în alte zone ale țării. 

Oamenii vor protesta în fața Guvernului.

https://www.facebook.com/narcys.nrc/videos/908168971024287/

 

Introducerea, de la 1 ianuarie, a.c.  a obligației echipării camioanelor cu sisteme de geolocalizare conectate la sistemul Ministerului Finanțelor, pentru a controla traseul mărfurilor și a ușura, astfel, controlul ANAF asupra taxării mărfurilor care intră pe teritoriul României, au încins și mai tare spiritele, cu atât mai mult cu cât autoritățile fiscale nu au făcut nimic pentru a pregăti aplicarea acestei legi, ci au impus mai întâi obligația și apoi încep să se gândească dacă și cum s-ar putea aplica. Însă transportatorii onești, singurii care vor suporta, până la urmă, rigorile legii, au început deja să se frământe cum să facă să respecte legea.

Lista de revendicări:

Protestatarii au subliniat că nu cer bani de la Guvern, ci își cer doar drepturile. Printre revendicări se numără plafonarea RCA în regim de urgență la 5.000 lei pentru B 0, amendarea OUG nr. 43/1997 privind tolerantele la mase și dimensiuni, armonizarea acesteia cu Regulamentul European 1100/2008 privind controalele în vămi și tarife de utilizare a rețelei de drumuri fără dublă taxare, tratament fiscal nediscriminatoriu a angajatilor din mediul privat in privinta alocației de cazare, aplicarea RO-Etransport doar la mărfurile cu risc fiscal ridicat in conformitate cu prevederile directivei EUROPENE 2006/112, elaborarea in regim de urgență a Legii anti dumping, promovată prin Ordonanța de Urgenta a Guvernului pentru eliminarea concurenței neloiale din toate sectoarele economice. 

 

Timpii lungi de la frontieră

Transportatorii reclamă proasta gestiune a ASF a sistemului de asigurări RCA, timpii extrem de lungi de așteptare în frontiere, care aduc zilnic pierderi de câteva sute de euro/camion transportatorilor români, care nu sunt influențați doar de neaderarea la Schengen, ci și de controlul greoi al autorităților române în frontiere și mai ales al CNAIR), nereguli privind acuratețea cântăririlor din frontiere, scumpirea vignetei din următorii ani și valoarea mare a accizei la motorină, care nu se poate recupera, ca în alte țări.

Protestului masiv al transportatorilor li s-au alăturat și fermierii, care se îndreaptă și ei spre București cu tractoare și camioane.

Fermierii au o listă neoficială, cu 13 probleme la care așteaptă rezolvare, printre care se numără:  rezolvarea situației legate de permisele de conducere pentru tractoriști, acordarea subvențiilor fără întârziere, legea forței majore, protejarea fermierilor români în fața investitorilor străini, legea arendei, legea prevenției etc.

Europarlamentarul Maria Grapini este recunoscută pentru lupta acerbă pe care o duce în Parlamentul European, prin intervențiile sale  publice, întrebări scrise sau discuții oficiale cu liderii structurilor europene, pentru România, pentru drepturile pe care românii le au și  le merită.

” A fost o zi extrem de importantă, 10 ianuarie 2019  la Bruxelles, pentru transportatorii români! În contextul pericolului real, generat de discutarea și adoptarea pachetului de mobilitate, în repere net dezavantajoase pentru statele est-europene, 10 ianuarie va rămâne ziua în care unitatea și-a arătat forța. De altfel, așa cum a văzut o Europă întreagă, transportatorii noștri au organizat un protest pașnic în fața Parlamentului European, pentru a-și striga drepturile, cu nimic mai speciale decât cele ale vesticilor. La protest au participat reprezentanți ai Fort, UNTRR, Bucovina, APTE 2020” transmitea acum cinci ani, europarlamentarul Maria Grapini.

Apoi, zeci de reglementări benefice transportatorilor au fost date, dinspre Europa… pentru Europa, de la armonizarea controalelor și penalizarea statelor membre în caz de încălcări ale normelor, până la implementarea justă a legislației, la fel pentru toți!

Au apărut regulamente noi, norme noi, toate cu țintă precisă: îmbunătățirea condițiilor de lucru și a siguranței rutiere.

Maria Grapini e mândră că a reușit să influențeze, alături de alți colegi europarlamentari, decizii vitale pentru șoferii Europei, deci și pentru cei din țara noastră,  privitoare la durata de conducere zilnică, perioade de repaus, tahograf, salarizare, detalii-cheie pentru orice transportator individual sau companie.

Și acum le dă dreptate, transportatorilor. ”Transportatorii au fost cel mai mult afectați în ultimii ani! Costurile de așteptare la granița Schengen, modificările europene și pachetul pe mobilitate prin care au fost induse costuri suplimentare, dar și  scumpirile combustibilului și al RCA, duc la falimentarea multor firme de transport. Din pacate,  Comisarul pe transport, Adina Vălean, deși a promis la investirea în funcție că va demara revizuirea pachetului pe mobilitate, nu a făcut nimic. Cred că este nevoie de o susținere temporară pentru transportatori, a prețului combustibilului,  care va aduce efect pe tot lantul de produse,  până la consumator” a conchis  europarlamentarul Maria Grapini.

 

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share