Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Concert simfonic | dirijor: Aleksei Rubin (Rusia) & solist: Daniel Ciobanu (pian)

Joi, 21 aprilie, de la ora 19, orchestra Filarmonicii Banatul va susține un concert simfonic sub bagheta dirijorului rus Aleksei Rubin, alături de pianistul Daniel Ciobanu.
Programul include două lucrări: Concertul pentru pian şi orchestră nr.3 în do major, op.26 de Serghei Prokofiev şi Simfonia nr.3 în mi bemol major, op.97 de Robert Schumann.
„La început vom asculta cel mai cunoscut, cel mai celebru concert pentru pian şi orchestră al lui Serghei Prokofiev, concertul nr.3 în do major, op.26.
Faima acestei lucrări se datorează probabil limbajului caracteristic lui Prokofiev, care aici se exprimă direct, de la deschiderea incisivă la ritmul antrenant care constituie un adevărat motor al discursului, mai apoi îmbinarea limbajulului liric cu spiritul îndrăzneţ, pe alocuri ironic. În general, el a compus într-un cadru tradiţional, folosind în cea mai mare parte formele secolului XIX. Cu toate că a folosit în creaţie o mulţime de disonanţe, muzica sa era totuşi, tonală. Deşi nu s-a dovedit exagerat de revoluţionar, era foarte hotărât împotriva convenţiilor muzicale romantice. Întorcându-ne la concertul nr.3, observăm că cei doi parteneri, pianul şi orchestra, prelucrează un bogat material tematic, tipic originalei gândiri melodice şi armonice a lui Prokofiev. Lucrarea a fost terminată la Paris, dar premiera s-a petrecut la 22 martie 1925, la Moscova, în interpretarea pianistului Samuil Feinberg. În concertul de joi seara, el va fi interpretat de pianistul Daniel Ciobanu.
Invităm cu drag publicul timişorean la concert nu numai pentru concertul pentru pian, dar şi că are posibilitatea să asculte o simfonie pe nedrept interpretată foarte rar pe scena Capitol: Simfonia nr.3 a lui Robert Schumann. Datorită faptului că aduce coloritul viu al meleagurilor de pe valea Rinului, compozitorul o denumeşte Simfonia Renană. Despre Schumann, Harold C. Schonberg în cartea sa Vieţile marilor compozitori spunea că: „A fost primul dintre compozitorii cu desăvârşire anticlasici, şi forma, aşa cum existase ea până atunci, nu-i spunea mare lucru, deşi era un teoretician la fel de bine informat ca oricare alt muzician al vremii lui.”
Schumann susţinea că ideea şi conţinutul dictează forma şi nu invers. Faţă de alţi compozitori care la începutul creaţiei lor erau influenţaţi mai mult sau mai puţin de marii înaintaşi, Schumann a fost el însuşi de la bun început, ceea ce este greu de găsit în istoria muzicii. Acest mare compozitor, care a trăit doar 46 de ani, a fost un om modest, delicat, sensibil. La început a compus doar muzică pentru pian, 23 de lucrări, mai târziu abordând cu succes toate formele muzicale, cu excepţia operei. Deşi există Simfonia a IV-a, cronologic, Simfonia a III-a este ultima creaţie de acest gen. Compusă la Düsseldorf, unde în 1850 Robert Schumann preluase funcţia de director muzical al oraşului, a fost interpretată pentru prima dată la 5 februarie 1851 sub conducerea compozitorului. Ultima simfonie se impune ca o succesiune feerică de tablouri, un poem suav destinat omului şi naturii. Ca noutăţi, la început compozitorul renunţă la introducerea lentă, aproape obligatorie până atunci. Mai apoi inserează în corpul simfoniei momente clare polifonice. Simfonia are 5 părţi, ultima cu o strălucitoare revenire ciclică care pregăteşte concluzia optimistă a simfoniei în întregul ei. Această simfonie este un monument muzical pe cât de măreţ, pe atât de optimist.” – Avancronică de Mircea Tătaru

Prețul biletelor și programul casieriei pot fi consultate aici: https://www.filarmonicabanatul.ro

Distribuie acest articol Oficial Media
Share