19/01/2021

Concertul extraordinar „Izvoare ale Romanței”, Filarmonica Naţională „Serghei Luchevici” din Chişinău, joi, 10 decembrie 2020, ora 18:00

Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” Târgoviște a inițiat PROGRAMUL NAȚIONAL DE CONCERTE „Izvoare ale Romanței”, sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, în cadrul căruia sunt organizate concerte de romanță în zone istorice ale țării, în perioada 10 noiembrie – 15 decembrie,  pentru a celebra Romanța ca gen muzical de patrimoniu a culturii naţionale.

Programul constă într-o serie de concerte de Romanţe, susţinute în mari oraşe din România și din Republica Moldova, la care participă laureaţi ai Festivalului Naţional „Crizantema de aur” de la Târgovişte şi ai Festivalului Naţional „Crizantema de Argint” de la Chişinău, alături de prestigioşi interpreţi de romanţe din fiecare zonă istorică.

Deschiderea oficială a Programului a avut loc, la Teatrul „Tony Bulandra” din Târgoviște, în cadrul Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de aur”, ediția a 53-a.

*Concertul extraordinar „Izvoare ale Romanței” va avea loc la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” din Chişinău, joi, 10 decembrie 2020, ora 18:00, cu următoarea distribuţie:

……………………………………………………………………………………………………………………………………

ROMANŢA este un gen muzical care se află în geneza Imnului Național al României și care figurează în Repertoriul naţional de patrimoniu cultural imaterial al Comisiei Naţionale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, (Bucureşti: CIMEC, 2009, p. 24). Numeroase instituții prestigioase din România susțin demersul nostru de înscriere a ROMANŢEI ROMÂNEŞTI pe Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii, demers ale cărui proceduri se desfăşoară în prezent la Ministerul Culturii din România.

Instituții organizatoare implicate în realizarea Programului în anul 2020: Primăria şi Consiliul Local Târgovişte, Teatrul „Tony Bulandra” Târgovişte, Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” din Chișinău, Centrul Naţional de Artă „Tinerimea Română” din Bucureşti, Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța, Opera Română Craiov, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.

 

Sponsori: FUNDAȚIA „HENRY MĂLINEANU”, COTNARI, EUROGAS PRESCOM și CONPET.

Sfârșitul comunicatului de presă

Alina Mavrodin Vasiliu

Director Centrul Cultural pentru UNESCO

„Cetatea Romanței” Târgoviște

Distribuie acest articol Oficial Media
Share