În data de 25 noiembrie este celebrată „Ziua Internaţională pentru Eliminarea Violenţei Împotriva Femeilor” și marchează prima zi din cadrul campaniei „16 zile de activism împotriva violenţei bazate pe gen”, care se va derula până în data de 10 decembrie- Ziua Internațională a Drepturilor Omului.
Pentru a veni în sprijinul victimelor violenței domestice, pe lângă serviciile existente și furnizate la nivelul instituției, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Dâmbovița a încheiat un parteneriat, în data de 09.11.2018, cu Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați, în cadrul proiectului privind combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice –”VENUS – Împreună pentru o viață în siguranță!”.
Prin acest proiect, în județul Dâmbovița a fost creată o “Locuință protejată”, precum și servicii integrate complementare de grupuri de suport și cabinet de consiliere vocațională pentru victimele violenței domestice. Aceste servicii au devenit operaționale începând cu data de 04 martie 2020, conform graficului de derulare a activităților din cadrul proiectului.
Scopul serviciului social “Locuință protejată” este asigurarea nevoilor sociale, creșterea calității vieții și promovarea incluziunii sociale, prin asigurarea asistenței de specialitate pentru victimele violenței în familie: găzduire cu capacitate redusă de până la 6 locuri, pe o perioadă de 12 luni, în funcție de complexitatea cazului.
Pentru persoanele victime ale violenței domestice pentru care nu este necesară cazarea într-o locuință protejată (fiind identificate alte soluții locative), sunt oferite servicii specializate în cadrul grupului de suport și cabinetului de consiliere vocațională, în vederea depășirii situației de risc și vulnerabilitate.
Serviciile sociale furnizate sunt în funcţie de complexitatea cazului şi nevoile victimei și constau în consiliere psihologică, consiliere juridică, asistenţă socială, consiliere vocaţională, orientare şi formare profesională, ocuparea forţei de muncă şi reintegrare socială, asistenţă medicală.
Până la această dată, 4 persoane adulte victime ale violenței domestice au beneficiat de serviciile Locuinței protejate, 14 persoane victime ale violenței domestice beneficiază de serviciile Grupului suport și 13 persoane victime ale violenței domestice beneficiază de serviciile Cabinetului de consiliere vocațională.
Valoarea cheltuielilor eligibile angajate pe perioada proiectului de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Dâmbovița este de 1.137.171,60 lei, din care contribuția proprie este de 2%. Proiectul a debutat în luna martie 2019 și are o perioadă de implementare de 4 ani.
Persoanele care pot face parte din grupul țintă trebuie să aibă vârsta de peste 18 ani, să aibă calitatea de victimă a violenței domestice în formele prevăzute de lege și în legătură cu toate tipurile de relații familiale, sociale/parteneriale, de rudenie/afinitate pe care victima le are cu celelalte persoane.
Procedura de selecţie pentru grupul ţintă al proiectului este reluată periodic și se desfăşoară pe toată perioada de implementare a proiectului, însă se observă reticență în accesarea acestor servicii de către victimele violenței domestice.
Marcarea campaniei „16 zile de activism împotriva violenţei bazate pe gen” reprezintă o ocazie să reamintim că multe acte de violență asupra femeilor nu sunt raportate, iar comunitatea poate contribui la îndrumarea victimelor violenței domestice către instituțiile care le pot oferi sprijinul de care au nevoie.
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Analiza unui sociolog: Guvernul Bolojan și pedepsirea săracilor. De ce să te bați cu bogații, mai bine tai de la mamele minore
„Atmosfera sfârșitului unei domnii”: Gheorghe Piperea asupra moțiunii de cenzură împotriva lui von der Leyen
Furtună devastatoare în Sinaia: Vântul a smuls acoperișuri, a doborât copaci și a blocat traficul
Partidul AUR a fost amendat cu 25.000 de euro pentru nerespectarea datelor cu caracter personal
Un ciclon mediteranean ar putea lovi România și Bulgaria dupa data de 9 iulie
Sinteza zilei. Cele mai importante evenimente naționale și internaționale, 3 iulie 2025
SPIRITUALITATE
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Proverbe japoneze. Fără oameni simpli, nu există oameni mari
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Cum influențează stresul sănătatea mintală și fizică?
De ce scade producția de colagen odată cu înaintarea în vârstă și cum poți contracara acest proces
Cum te poate ajuta masajul feței și al gâtului în prevenirea bolilor neurodegenerative precum Alzheimer
Tratamente complementare și remedii naturale în sprijinul celor care luptă cu cancerul
Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri
”O spun clar și ferm: toleranță zero pentru fraudarea concediilor medicale!”
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Deputat Aurelian Cotinescu: ”Moțiunea AUR, SOS și POT a fost doar o încercare disperată de a arunca România în incertitudine”
Investiție în educație și eficiență energetică: Grădinița nr. 3 din Târgoviște va fi redeschisă în această toamnă
Facultatea de Științe Politice, Litere și Comunicare, Universitatea „Valahia” din Târgoviște – Admitere 2025