Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

CONCURS: România Mare – un vis devenit realitate!

Prima activitate la nivel județean din cadrul Proiectului: ”Centenarul Marii Uniri” s-a desfășurat miercuri la Muzeul Tiparului din Târgoviște, în prezența elevilor, profesorilor și a reprezentanților instituțiilor organizatoare. Este vorba despre concursul județean de istorie: ”România Mare – un vis devenit realitate!” inițiat de profesorii de istorie de la Colegiul Național ”Constantin Cantacuzino” și ajuns în prezent la cea de-a VI-a ediție. Concursul a reunit echipaje compuse din câte patru elevi, de la zece instituții de învățământ liceal din municipiul Târgoviște, dar și din județ. Concurenții au avut de parcurs o bibliografie amplă, dedicată evenimentelor legate de primul război mondial și marea unire de la 1 Decembrie 1918.

În deschidere, Grupul vocal ”Art Canto Morena” de la Clubul Copiilor din Moreni, pregătit de doamna prof. Daniela Călineț a susținut un impresionant moment muzical, alcătuit din cântece dedicate evenimentului. Talentul extraordinar al copiilor a fost susținut și inspirat de atmosfera înălțătoare a ruinelor Curții Domnești.
Conștienți de potențialul motivațional al istoriei, organizatorii au scos în evidență contextul intern și extern al făuririi României Mari, precum și consecințele ”marii uniri” asupra evoluției statului român în secolul al XX-lea. Juriul a fost compus din prof. dr. Gabriela Istrate, Inspectoratul Școlar Dâmbovița, prof. univ. dr. Silviu Miloiu, Universitatea ”Valahia”, muzeograf dr. Irina Cîrstina, Complexul Muzeal ”Curtea Domnească” și col. Gheorghe Șerban, președintele Asociației ”Cultul Eroilor” Dâmbovița.

Într-o atmosferă competitivă și un spirit de colaborare autentică, la finalul celor 10 întrebări, au fost desemnați câștigătorii:
Premiul I – echipajul Colegiului Național ”Constantin Cantacuzino”, pregătit de prof. Ferezia Stancu.
Premiul al II-lea – echipajul Colegiului Național ”Ienăchiță Văcărescu”, pregătit de prof. Mihaela Orfanu.
Premiul al III-lea – echipajul Liceului de Arte ”Bălașa Doamna”, pregătit de prof. Adriana Mihai.
Mențiuni – echipajele Colegiului Național ”Nicolae Titulescu” Pucioasa; Colegiului Național ”Vladimir Streinu” Găești și Seminarului Teologic Ortodox ”Sf. Ioan Gură de Aur”.

Alături de diplome, copiii au primit și importante premii în bani, oferite de Complexul Muzeal ”Curtea Domnească”, cărți de la Asociația ”Cultul Eroilor” Dâmbovița și frumoase semne de carte lucrate de copiii Liceului de Arte. Felicitări tuturor elevilor participanți, profesorilor care i-au pregătit și organizatorilor!

Prof. Gabriela Istrate

Distribuie acest articol Oficial Media
Share