19/09/2021

”Condamnăm acest atac comis joi asupra petrolierului Mercer Street în Marea Arabiei”

Uniunea Europeană şi NATO au condamnat marţi atacul comis joi asupra petrolierului MERCER STREET  în MAREA ARABIEI  pe care Statele Unite, Israelul şi Regatul Unit l-au atribuit Iranului, dar Comisia Europeană a cerut:  ”evitarea oricărei acţiuni dăunătoare pentru pacea şi stabilitatea în regiune”.

”Condamnăm acest atac. Luăm notă de evaluările făcute de Statele Unite, Regatul Unit şi Israel şi cerem evitarea oricărei acţiuni dăunătoare pentru pacea şi stabilitatea în regiune. Această acţiune este contrară libertăţii de navigaţie şi este inacceptabilă”, dar ”circumstanţele acestui atac trebuie clarificate”, a trasmis Nabila Massarali,  purtătorul de cuvânt al şefului diplomaţiei europene, Josep Borrell.

”Ne alăturăm aliaților pentru a condamna cu tărie recenta atac fatal pe strada MV Mercer de pe coasta Oman și le exprimăm condoleanțele României și Regatului Unit pentru pierderile pe care le-au suferit. Libertatea de navigație este vitală pentru toți aliații NATO și trebuie menținută în conformitate cu dreptul internațional. Regatul Unit, Statele Unite și România au ajuns la concluzia că Iranul este foarte probabil responsabil pentru acest incident. Aliații rămân îngrijorați de acțiunile destabilizatoare ale Iranului în regiune și solicită Teheranului să își respecte obligațiile internaționale”, au transmis cei de la NATO. 

”Un român membru al echipajului petrolierului Mercer Street şi un britanic au fost ucişi într-un atac comi,  joi în circumstanţe neclare în timp ce nava se deplasa în largul coastelor Omanului în Marea Arabiei din nordul Oceanului Indian” , a anunţat vineri într-un comunicat compania israeliană Zodiac Maritime care administrează vasul, informează Reuters, AFP, DPA şi EFE.

Statele Unite oferă condoleanțe familiilor victimelor și condamnă cu fermitate atacul cu drone asupra petrolierului „Mercer Street”, care tranzita pașnic Marea Arabiei de Nord. În urma atacului, un cetățean  român și unul  britanic și-au pierdut viața. Portavionul USS Ronald Reagan, distrugătorul USS Mitscher și Grupul de Luptă 5 (Carrier Strike Group – CGS) au răspuns apelului de urgență al petrolierului și l-au escortat către o zonă sigură.

„Nu există nicio justificare pentru acest atac, care urmează un model de atacuri și alte comportamente beligerante”,a tranmis și  Secretarul de Stat, Antony Blinken.

O anchetă este în curs de desfăşurare pentru a stabili circumstanţele evenimentului. Potrivit site-ului de operaţiuni maritime britanice UKMTO, un organism de luptă împotriva pirateriei, subordonat Royal Navy, atacul a fost semnalat joi în jurul orei 18:00 GMT. Zodiac Maritime confirmase pe Twitter „suspiciuni de piraterie” la bordul M/T Mercer Street. 
Ministerul britanic al Apărării a declarat că este la curent cu informaţiile privind un atac asupra unei nave comerciale în largul coastelor Omanului, adăugând că sediul său din regiune desfăşoară în prezent investigaţii. Proprietarul navei este japonez, iar nava este administrată de baza britanică a companiei Zodiac Maritime, care este deţinută de omul de afaceri israelian Eyal Ofer, clasat pe locul 197 în topul celor mai bogate persoane de către Forbes, cu o avere estimată la 11,3 miliarde de dolari. Nave având legături cu Israelul au fost atacate în mod repetat în Oceanul Indian şi în Golful Oman în ultimele luni, aminteşte DPA.
La începutul lunii iulie a fost atacat un cargobot care fusese deţinut anterior de Zodiac Maritime, potrivit relatărilor din presă. Cotidianul israelian Haaretz a scris că Israelul suspectează Iranul, că se află în spatele acelui atac.  În februarie şi aprilie au avut loc incidente similare, pentru care Israelul a acuzat, de asemenea, Iranul.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share