Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Conferința internațională Gândirea Militară Românească 2022

În perioada 15-17 noiembrie, Statul Major al Apărării organizează, la Palatul Cercului Militar Național, din București, Conferința internațională Gândirea Militară Românească, cu tema Dinamica arhitecturii de securitate în zona extinsă a Mării Negre, în contextul conflictului din Ucraina și al noului Concept Strategic NATO. Deschiderea lucrărilor au avut  loc marți, 15 noiembrie, la ora 11.00, în Sala de Marmură.
Prin tema propusă în acest an, cea de-a patra ediție a conferinței,  se urmărește realizarea unor dezbateri constructive privind provocările actuale din Regiunea Mării Negre, având în vedere că paradigma de securitate globală și, cu precădere, regională s-a schimbat dramatic după 24 februarie 2022, ziua în care Federația Rusă a invadat Ucraina.Pentru a asigura prezentarea unor puncte de vedere cât mai cuprinzătoare, pe diferite niveluri de exprimare, conferința propune, din punct de vedere organizatoric, o componentă academică, axată prin prezentarea și publicarea de articole științifice, și o componentă bazată pe dezbateri, axată pe o perspectivă practică.

Ambele componente ale conferinței sunt organizate pe patru secțiuni: Informații și securitate, Teorie și artă militară, Managementul resurselor pentru apărare și Istorie militară. În cadrul celor patru secțiuni vor fi organizate cinci dezbateri la nivel de experți, plecând de la următoarele subiecte: Consecințele invaziei ruse în Ucraina pentru Zona extinsă a Mării Negre, Viitorul NATO: Descurajare și apărare în noul context strategic, Conflict armat la granița estică a NATO: lecții identificate, Investițiile în securitate și apărare, la confluența dintre Busola Strategică a UE și Conceptul Strategic al NATO, În pași rapizi către o nouă lume caracterizată de rivalitate. Flancul estic al NATO și relațiile sale cu Rusia în viitor, Implicațiile competiției globale asupra securității. În același context, ISPAIM va trata tema Drumul spre Război Rece. Evoluții politico-militare și dinamica securității în zona Mării Negre, 1942-1955. Conferința  a fost  deschisă de generalul Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Apărării, în calitate de gazdă a evenimentului. Printre experții străini care vor fi prezenți la conferință, se regăsesc: generalul-locotenent (ret.) Ben HODGES – fost comandant al US Army în Europa; Phillip PETERSEN – președinte, New Generation Warfare Center, USA; Dr Cynthia SALLOUM – cercetător, Colegiul NATO de Apărare, Roma; Dr Thomas-Durell YOUNG, manager de program pentru Europa, Centrul pentru relații civil-militare (CCMR), Naval Postgraduate School, Monterey, California, USA; Dr. Gregory SIMONS – conferențiar universitar și cercetător, Institutul pentru Studii Ruse și Eurasiatice /IRES, Universitatea Uppsala, Suedia; Sergei KONOPLYOV – Harvard Kennedy School of Government – US, Ukraine; Orysia LUTSEVICH – Chatham House – UK, ; Mustafa AYDIN – Kadir Has University, Istanbul, Turcia.  “România are un rol esenţial în cadrul NATO, dar şi pentru Statele Unite ale Americii. România este centrul de greutate în regiunea Mării Negre pentru noi, de aceea sunt mii de soldaţi americani aici, de aceea aeronave militare NATO fac misiuni de poliţie aeriană, de la baza de la Mihail Kogălniceanu. Regiunea Mării Negre este o zonă pe care SUA şi mare parte din Europa au ignorat-o în ultimii zece ani, iar în consecinţă Rusia a folosit-o ca bază pentru a lansa agresiuni asupra altor state europene dar şi pentru a exporta această agresiune spre Orientul Mijlociu şi Mediterana de Est(…)Dacă noi, Occidentul, pierdem aici, susţinând lupta Ucrainei pentru a înfrânge Rusia, vom avea probleme mult timp. Nu este vorba doar de Ucraina, vorbim de respectul pentru dreptul internaţional, pentru suveranitate, ordinea internaţională. Dacă reiese că cineva poate ucide zeci de mii de oameni nevinovaţi şi să încalce toate legile existente. Dacă acestuia i se permite să câştige, avem probleme serioase”, a transmis fostul comandant al US Army în Europa, generalul-locotenent (ret.) Ben HODGES. 

Fostul comandant al Forțelor Terestre americane din Europa, generalul-locotenent Ben Hodges, a declarat și  că forțele ucrainene vor trece cu siguranță Niprul, după care vor elibera Crimeea – operație care se va desfășura în cursul verii următoare. La conferinţa „Dinamica arhitecturii de securitate în Zona Extinsă a Mării Negre”, Chargé d’Affaires David Muniz , al U.S. Embassy Bucharest, a spus că: ”România şi regiunea Mării Negre sunt parte integrantă a apărării şi economiei Europei. Alianţa noastră este puternică datorită Aliaţilor hotărâţi precum România; vă mulţumesc pentru contribuţiile continue la NATO şi pentru eforturile de a ne asigura o interoperabilitate fără sincope. Statele Unite ale Americii sprijină deplin sarcinile de bază ale NATO: descurajare şi apărare; prevenire şi gestionare a crizelor şi securitate cooperativă. În mod clar, România conduce în abordarea provocărilor cu care ne confruntăm aici.”

La activități  vor participa aproximativ  60 de specialiști cu expertiză recunoscută în domeniul securității din țară și din străinătate, reprezentanți ai categoriilor de forțe, ai instituțiilor de învățământ militar și civil, colaboratori ai revistei Gândirea militară românească, cercetători, specialiști și experți militari și din alte instituții aparținând Sistemului național de apărare, ordine publică și siguranță națională, cursanți, masteranzi și doctoranzi,jurnaliști, etc

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share