Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

SUMMITUL LIDERILOR G20 de la BALI

Indonezia, Statele Unite și Uniunea Europeană au găzduit împreună un eveniment privind Parteneriatul pentru infrastructură și investiții globale (PGII) în marja Summitului liderilor G20, în cadrul căruia au reafirmat, printr-o declarație comună, angajamentul lor de a consolida parteneriatele globale,  pentru investiții de înaltă calitate în infrastructura durabilă, transparentă și de calitate în țările cu venituri mici și mijlocii, conform   comunicatului de la Casa Albă. 

Președintele Indoneziei Joko Widodo, președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen în numele UE și liderii Grupului de parteneri internaționali (IPG), co-condus de Statele Unite și Japonia, inclusiv Canada, Danemarca, Franța, Germania, Italia, Norvegia și Regatul Unit au lansat un parteneriat pentru o tranziție energetică justă (JETP) cu Indonezia în timpul evenimentului Parteneriatul pentru infrastructură și investiții globale (PGII) de la Summitul G20, care va avea loc în perioada 15-16 noiembrie 2022 în Bali.

Într-o declarație comună, Indonezia și partenerii internaționali au anunțat angajamentul față de obiective inovatoare în materie de climă și finanțare asociată pentru a sprijini țara asiatică într-o tranziție energetică ambițioasă și justă, în concordanță cu obiectivele Acordului de la Paris și contribuind la menținerea limitei de încălzire globală de 1,5 °C la îndemână.

Joint_Statement_

Include o cale accelerată de reducere a emisiilor din sectorul energetic până la zero net până în 2050 și o strategie bazată pe extinderea energiilor regenerabile, reducerea treptată a producției de energie electrică pe bază de cărbune din rețea și în afara rețelei și angajamente suplimentare privind reformele de reglementare și eficiența energetică. UE, împreună cu partenerii internaționali, vor sprijini Indonezia în eforturile sale de a dezvolta un plan de investiții care să o pună pe calea cea bună pentru a atinge noi obiective și politici semnificative privind clima, pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și pentru a sprijini acele comunități afectate de-a lungul procesului. Punerea în aplicare a unor acțiuni concrete care să realizeze o tranziție energetică justă pentru lucrători și comunități, în special pentru cele mai afectate de o tranziție energetică în afara cărbunelui, este un aspect esențial al acestui parteneriat. Împreună Indonezia, UE și partenerii vor lucra împreună în următoarele șase luni pentru a construi acel plan concret de investiții, finanțare și asistență tehnică. ”Parteneriatul pentru infrastructură și investiții globale reunește parteneri – de la guverne, din sectorul privat și nu numai, pentru a obține rezultate reale pentru oamenii din întreaga lume, inclusiv aici, în Indonezia. Astăzi, liderii G20 au evidențiat importanța de a investi împreună și de a investi mai puternic,  pentru a răspunde nevoii enorme de infrastructură mai bună în țările cu venituri mici și mijlocii din întreaga lume, iar noi îi invităm pe toți cei care împărtășesc această viziune,  să se alăture eforturilor noastre”, a declarat președintele SUA, Joe Biden.

 

„Parteneriatul global pentru infrastructură și investiții este o inițiativă geostrategică importantă într-o epocă de concurență strategică. Împreună cu principalele democrații, oferim parteneriate de infrastructură orientate spre valori, de înaltă calitate și transparente pentru țările cu venituri mici și mijlocii. Parteneriatul pentru Tranziția Energetică Justă pentru Indonezia va trasa o foaie de parcurs către un viitor mai ecologic și mai curat în țară – și un viitor plin de oportunități pentru poporul indonezian. Ei vor fi cei care vor culege beneficiile transformării economiei lor, pe măsură ce Indonezia devine un centru de energie regenerabilă”, a transmis președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

În general, scopul acestui parteneriat pe termen lung cu Indonezia este de a mobiliza o inițială de 20 de miliarde de dolari (aproximativ 19,4 miliarde de euro) în finanțare publică și privată pe o perioadă de trei până la cinci ani, folosind o combinație de granturi, împrumuturi concesionale, împrumuturi la rata pieței, garanții și investiții private. Acest lucru va deschide calea către atingerea viitoarelor obiective ambițioase în materie de climă și energie.

Jumătate din această sumă, 10 miliarde de dolari, va fi mobilizată de membrii IPG. UE și statele membre care fac parte din IPG intenționează să mobilizeze aproximativ 2,5 miliarde de dolari. Din această sumă, UE va sprijini Parteneriatul prin intermediul Băncii Europene de Investiții (BEI) cu un  miliard EURO,  pentru a sprijini proiecte eligibile care contribuie la decarbonizarea sistemului energetic al Indoneziei prin dezvoltarea și integrarea energiei regenerabile. În plus, UE va aloca 25 de milioane sub formă de granturi și asistență tehnică.

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share