Conferința internațională GÂNDIREA MILITARĂ

Conferința internațională Gândirea militară românească este organizată de Statul Major al Apărării, în contextul aniversării a 162 de ani de la înființarea Statului Major al Apărării și al decernării Premiilor revistei Gândirea Militară Românească, ediția a XXIII-a.
Deschiderea oficială a conferinței a avut loc astăzi, cu intervențiile unor reprezentanți ai conducerii Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Externe și ai Alianței Nord-Atlantice. La activitate  vor  participa un număr de aproximativ 60 de specialiști cu expertiză recunoscută în domeniul securității din țară și din străinătate, reprezentanți ai categoriilor de forțe, ai instituțiilor de învățământ militar și civil, colaboratori ai revistei „Gândirea Militară Românească”, cercetători, specialiști și experți militari și din alte instituții aparținând Sistemului național de apărare, ordine publică și siguranță națională, cursanți, masteranzi și doctoranzi. Conferința este organizată în colaborare cu parteneri instituționali precum: Institutul Diplomatic Român, New Strategy Center, Centrul de prevenire a conflictelor & Early Warning și Asociația Servicii Integrate de Apărare, Securitate și Intelligence.
Prin tema propusă în acest an se urmărește realizarea unor dezbateri constructive privind provocările actuale din Regiunea Mării Negre, având în vedere cele mai recente evoluții ale mediului de securitate la nivel regional și global, precum și influența tehnologiilor emergente și disruptive asupra conceptului de securitate. În cadrul celor patru secțiuni vor fi organizate nouă dezbateri, plecând de la următoarele subiecte: Postura NATO privind descurajarea în Regiunea Mării Negre; Reziliența și securitatea tehnologică în Regiunea Extinsă a Mării Negre; Planuri, politici, strategii pentru asigurarea securității în regiunea Mării Negre; Securitate regională versus securitate națională în regiunea Mării Negre; Furnizori și consumatori de securitate la Marea Neagră; Intelligence acționabil în dinamica provocărilor geopolitice transformaționale de la Marea Neagră; România și conflictele militare la Marea Neagră în sec. XIX-XX; Aplicații ale tehnologiilor emergente și disruptive pentru planificarea operațiilor militare în spațiul cibernetic; Educația, vector principal pentru înțelegerea și promovarea culturii de securitate; Modificări structurale în politica de securitate națională.

Tehnologiile noi și disruptive vin la pachet, pe lângă avantajele oferite, și cu o serie de amenințări. Cea mai importantă amenințare este pierderea avantajului strategic prin știință și tehnologie. De asemenea, regăsim comportamentele iresponsabile în spațiu și spațiul cibernetic, dezvoltarea și utilizarea neetică a tehnologiilor, cu precădere cele care atentează la valorile democratice, și modul unilateral sau impunerea unor abordări autocratice pentru normele, regulile și legile internaționale în domeniul noilor tehnologii. Integrarea rezilienței și a securității tehnologice, în contextul tehnologiilor emergente și disruptive, în preocupările statelor din Regiunea Extinsă a Mării Negre, în general, și a României, în special, constituie principalul subiect de dezbatere în cadrul Panelului 2 al celei de-a treia ediții a Conferinței Gândirea Militară Românească.

Educația, vector principal pentru înțelegerea și promovarea culturii de securitate, își propune să ofere o imagine asupra modului în care sistemele de educație militară sunt legate de conceptul de securitate. În cadrul dezbaterii, participanții vor oferi propria perspectivă asupra unor concepte cheie legate de impactul educației militare asupra securității și conflictului, precum: aspecte de securitate legate de educație; conceptul de capital uman ca relație social-culturală între educație și securitate/conflict regional; natura amenințărilor transnaționale legate de educație; implicațiile educației pentru stabilitatea mediului de securitate; curricula educațională dezirabilă în sistemul de învățământ militar modern.

”Au început astăzi lucrările celei de-a III-a ediții a conferinței doctrinare internaționale a revistei Gândirea Militară Românească.
 Am fost onorat să deschid seria dezbaterilor la care s-au înscris experți militari și civili în problematica mediului de securitate la nivel regional și global.
În sesiunea intitulată „Postura NATO în Regiunea Mării Negre” am ținut să subliniez că gestionarea crizei sanitare cauzate de SAR-CoV-2 nu trebuie să afecteze atenția acordată întregului spectru de riscuri și amenințări și evoluției dificil de prognozat a acestora. Pandemia a amplificat vulnerabilitățile deja existente. NATO se confruntă, în special pe flancul de est, cu provocări de securitate dintre cele mai sofisticate întâlnite într-o generație. În baza procesului de planificare națională și aliată, efortul instituției apărării se concentrează pe dezvoltarea structurii de forțe și creșterea capacității de răspuns care să permită protejarea intereselor vitale ale României și organismelor internaționale din care țara noastră face parte. Ediția actuală a conferinței este organizată în contextul aniversării a 162 de ani de la înființarea Statului Major al Apărării și al decernării Premiilor publicației Gândirea Militară Românească. Subiectele abordate și, mai ales, valoarea ideilor propuse în edițiile precedente au făcut ca acest eveniment să fie relevant în planul științific din domeniul securitar. Transmit mulțumiri structurilor organizaționale și experților care participă la conferința din acest an, prin care este continuat procesul de promovare a culturii de securitate atât în rândul instituțiilor din cadrul sistemului de apărare ordine publică și securitate națională, cât și în societatea civilă” a ținut să transmită șeful Statului Major al Apărării, generalul locotenent, Daniel Petrescu.

 

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share