Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Cooperarea și dialogul transparent cu comunitatea locală şi autorităţile competente rămân o prioritate pentru noi

Breaking news : Temocentrala Paroșeni va începe testarea arderii, în amestec cu cărbunele, a unui bio-combustibil care va putea reprezenta soluția conversiei Termocentralei de la huilă la biomasă, furnizată de partenerii strategici americani. 

                                    Să fie asta cauza ce a declanșat ieri, panica în rândul locuitorilor???

În cursul zilei de 10 ianuarie 2024, în zona municipiului Vulcan și a Termocentralei Paroșeni s-a semnalat prezența unui miros deranjant de sulf, care a creat panică în rândul locuitorilor.

Din cauza incidentului, profesorii de la trei şcoli din oraş au decis să întrerupă activitatea didactică, iar 1.300 de elevi au fost îndrumaţi să se deplaseze spre casă.

”Degajările de Dioxid de Sulf (SO2), care au determinat, la orele amiezii, în municipiul Vulcan, prezența în aer a unui miros specific, s-au încadrat în limitele normale, însă persistența și intensitatea mirosului puternic a fost cauzată de condițiile meteo, mai precis de presiunea atmosferică. Emanațiile din atmosferă au fost asociate funcționării Termocentralei Paroșeni motiv pentru care, în spațiul public s-a creat un curent de opinie care culpabiliza Societatea Complexul Energetic Valea Jiului. Facem precizarea că funcționarea Termocentralei Paroșeni este monitorizată constant atât din punctul de vedere al performanțelor tehnice cât și a celor de mediu, de echipamente specifice de urmărire și control. În aceste condiții, informăm opinia publică că toți parametri de mediu sunt în limitele normale, nefiind înregistrate depășiri ale concentrațiilor de noxe peste limitele admise.

Aceste monitorizări/determinări au fost prezentate reprezentanților Gărzii de Mediu și ale celorlalte autorități sesizate. Activitatea Termocentralei Paroșeni nu afectează condițiile de mediu și nici starea de sănătate a populației Văii Jiului” transmit cei de la CEVJ.

 

Membrii Grupului de Suport Tehnic din cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Hunedoara, prezenți la Paroșeni și Vulcan, în urma analizelor și verificărilor efectuate au constatat că, în urma procesului tehnologic pentru producerea de energie electrică, instalația de desulfurare a funcționat la parametrii normali, cantitatea de SO2 degajată în atmosferă încadrându-se în limitele proiectați astfel încât să nu pună în pericol mediul sau sănătatea populației.

Au fost efectuate măsurători specifice cu o autospecială de tip „CBRN” destinată intervenției în cazul accidentelor nucleare, biologice, chimice și radiologice.

În continuare, calitatea aerului va fi monitorizată de Agenția pentru Protecția Mediului Hunedoara.

”Ministerul Energiei, împreună cu Complexul Energetic Valea Jiului SA, îşi reafirmă angajamentul faţă de monitorizarea şi controlul riguros al activităţilor ce pot afecta mediul şi sănătatea populaţiei. Suntem dedicaţi să asigurăm că toate facilităţile energetice funcţionează în conformitate cu cele mai înalte standarde de siguranţă şi protecţie a mediului. Ne exprimăm regretul pentru disconfortul creat şi asigurăm cetăţenii că luăm toate măsurile necesare, pentru a preveni orice incidente similare în viitor. Cooperarea şi dialogul transparent cu comunitatea locală şi autorităţile competente rămân o prioritate pentru noi”, au transmis și  oficialii din Ministerului Energiei.

 

 

 

 

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share