Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

COP26- summitul liderilor mondiali – GLASGOW U.K

Conferința ONU asupra schimbărilor climatice (COP26), Summitul liderilor mondiali, Glasgow, Regatul Unit, 1 noiembrie 2021

Infografic – Acordul de la Paris: drumul UE către neutralitatea climatică

Ilustrație: UE și Acordul de la ParisVizualizați întregul infografic

Puncte importante de pe ordinea de zi:

Summitul mondial al liderilor din 1 noiembrie 2021 va lansa cea de a 26-a Conferință a părților (COP26) la Convenția Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice.

În perioada 31 octombrie‑12 noiembrie, COP26 va reuni cele 197 de părți la Convenția-cadru a Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice (CCONUSC). Printre acestea se numără UE și toate statele membre ale acesteia.

Conferința va fi găzduită de Regatul Unit, care deține președinția COP26, în parteneriat cu Italia. Programată inițial pentru 2020, aceasta a fost amânată cu un an din cauza pandemiei de COVID-19.

În cadrul COP26, părțile vor trece în revistă progresele obținute în ceea ce privește angajamentele pe care și le-au asumat în temeiul obiectivului Acordului de la Paris de a menține încălzirea globală cu mult sub 2 °C față de nivelurile preindustriale și de a continua eforturile de limitare a acesteia la 1,5 °C.

Delegația UE va fi condusă de președintele Consiliului European, Charles Michel, de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și de prim-ministrul sloven, Janez Janša, reprezentând președinția slovenă a Consiliului UE.

Declarațiile liderilor din cadrul summitului vor pregăti terenul pentru negocierile dintre părți cu privire la un document final care urmează să fie adoptat la sfârșitul conferinței.

Obiectivele COP26

Conferința din acest an asupra schimbărilor climatice are patru obiective principale:

  • asigurarea unui nivel net al emisiilor egal cu zero în plan mondial până la jumătatea secolului
  • menținerea nivelului încălzirii globale în apropierea valorii de 1,5 grade față de nivelurile preindustriale
  • angajamentul de a mobiliza 100 de miliarde USD pe an până în 2025 pentru a ajuta țările în curs de dezvoltare să facă față efectelor negative ale schimbărilor climatice
  • finalizarea setului de norme de orientare privind punerea în aplicare a Acordului de la Paris

Aceste obiective ar trebui realizate prin angajamente colective și individuale solide la Glasgow, inclusiv prin prezentarea de către părți a unor contribuții ambițioase stabilite la nivel național (CSN).

Poziția UE pentru COP26

Poziția UE în ansamblu a fost adoptată de Consiliu la 6 octombrie 2021. În concluziile sale, Consiliul:

  • invită toate părțile să prezinte CSN ambițioase
  • invită alte țări dezvoltate importante să își majoreze contribuțiile la angajamentul privind suma de 100 de miliarde USD pentru finanțarea combaterii schimbărilor climatice
  • stabilește poziția UE privind normele pentru piețele internaționale ale carbonului, permițând țărilor să comercializeze reduceri ale emisiilor
  • stabilește poziția UE în ceea ce privește calendarele comune pentru angajamentele de reducere a emisiilor incluse în CSN-ul fiecărei țări

La 5 octombrie, Consiliul a adoptat, de asemenea, concluzii privind finanțarea combaterii schimbărilor climatice. Obiectivul este să se respecte angajamentul mondial de a mobiliza 100 de miliarde USD pe an până în 2025 pentru a ajuta țările în curs de dezvoltare să facă față efectelor schimbărilor climatice.

În cadrul reuniunii Consiliului European din 21 și 22 octombrie, liderii UE au trecut în revistă pregătirile pentru COP26. Aceștia au reiterat aspectele-cheie ale poziției UE în cadrul concluziilor reuniunii.  Și vom reveni cu noi informații…..

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share