Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Copiii cer dreptul de vot mai devreme de 18 ani

În perioada  26-27 iunie s-a făcut istorie  la Comisia Europeană și Parlamentul European

O primă Adunare Generală a fost co-creată și coprezidată cu copiii și adolescenții europeni,  pentru a discuta și a lucra la participarea copiilor la nivelul UE.

Copiii s-au întâlnit cu oficialii UE, au lucrat împreună în grupuri pe anumite teme importante și și-au făcut o mulțime de prieteni noi.

Aproximativ 60 de copii cu vârste cuprinse între 9-17 ani au venit la Bruxelles din toată Europa. Au fost reprezentate 16 țări, împreună cu reprezentanți ai guvernului național,  din multe țări ale UE și oameni din organizațiile UE care lucrează cu copiii.

În sesiunile numite „EU și eu”, copiii au discutat cu oficiali guvernamentali, ONG-uri și organizații care lucrează în problemele copiilor – pentru a-și împărtăși preocupările și ideile

Această întâlnire a fost solicitată de copii, deoarece este foarte important pentru ei,  să aibă un cuvânt de spus în ceea ce se întâmplă în propriile țări. De asemenea, participanții adulți le-au cerut copiilor mai multe informații pentru a înțelege mai bine cum văd copiii lucrurile. Acest lucru îi va ajuta să includă opiniile copiilor în domenii și programe naționale de politică, cum ar fi siguranța copiilor și sănătatea mintală.

Report _Our Europe, Our Rights, Our Future_

În timpul vizitei la Parlamentul European, copiii au aflat despre istoria UE și cum funcționează Parlamentul UE.

Este important să știm cum funcționează Parlamentul, deoarece mulți copii cer dreptul de vot mai devreme de 18 ani.

Deci, aici, ei ar putea înțelege mai multe despre modul în care votul lor este pus în aplicare la nivelul UE.

Și de ce nu  …fiecare vot contează.

Articolul 24 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene prevede că: „Copiii (…) își pot exprima liber opiniile. Aceste opinii sunt luate în considerare în chestiunile care îi privesc în funcție de vârsta și maturitatea lor”.

Dreptul tuturor copiilor de a fi audiați și de a li se lua în serios opiniile în conformitate cu vârsta și maturitatea lor este, de asemenea, prevăzut în articolul 12 din Convenția ONU privind drepturile copilului (UNCRC).

drepturile copiilor

Distribuie acest articol Oficial Media
Share