Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

”Copilul are dreptul la protejarea imaginii sale publice şi a vieţii sale intime, private şi familiale”

 O fată de 11 ani a fost bătută de alte două eleve, în vârstă de 12 ani, în curtea unei școli din Hunedoara. Agresoarele au acuzat victima că le bârfește, iar una dintre ele a pus talpa pe capul acesteia în timp ce era trântită la pământ. Scena a fost filmată de alți copii, iar imaginile au ajuns pe o rețea de socializare. După incident mama fetei agresate  a reclamat incidentul la Poliție.

“În data de 5 septembrie 2023, în jurul orei 18:30, la sediul Poliției Municipiului Hunedoara s-a prezentat o femeie din municipiul Hunedoara, împreună cu fiica sa, în vârstă de 11 ani și sesizat faptul că minora a fost agresată fizic de două minore. Femeia a reclamat faptul că, în data de 05 septembrie 2023 a primit pe telefonul mobil o filmare în care este redat momentul în care cele două fete o lovesc pe fiica sa. Minora a relatat faptul că avut discuții în contradictoriu cu cele două fete în data de 4 septembrie a.c., în timp ce se aflau în curtea unui liceu din municipiul Hunedoara, iar acestea au agresat-o fizic. În cauză, polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de loviri sau alte violențe și continuă cercetările, în vederea stabilirii circumstanțelor comiterii faptei și a luării măsurilor legale”, a declarat comisarul șef Bogdan Nițu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Hunedoara. Cele două minore care au agresat-o fizic pe fata de 11 ani au fost identificate şi audiate, în prezenţa părinţilor, cu avocat şi un reprezentant al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Hunedoara.

Incidentul produs în municipiul Hunedoara, unde o minoră de 11 ani a fost agresată de un grup de fete minore, în curtea unei unități de învățământ, m-a mâhnit profund

Ca tată și ca bunic, vă mărturisesc, m-au încercat sentimente de revoltă, dar și de îngrijorare. Responsabilitatea viitorului generațiilor tinere ne aparține tuturor, părinți și instituții deopotrivă, iar ceea ce s-a întâmplat este dovada faptului că, undeva, societatea a greșit. Agresivitatea cultivată și încurajată mai ales la aceste vârste fragede, ne arată o realitate care, în mod regretabil, transformă copiii în victime.

Sunt în permanentă legătură cu doamna inspector școlar general, Maria Ștefănie, și cu doamna director general al DGASPC Hunedoara, Geanina Ianc, pentru a înțelege ce s-a întâmplat, ce se întâmplă cu acești copii și pentru ca măsurile care se iau să fie în acord cu legislația în vigoare.

Dar, dincolo de violența manifestată în aceste imagini, trebuie să ne păstrăm echilibrul și să nu uităm că, totuși, este vorba despre copii.

În acest context, solicit instituțiilor responsabile cu aplicarea legii, să ia măsurile care se impun în urma acestui incident și să acționeze inclusiv pentru a sancționa derapajele celor care, în goana după senzațional, au expus acești copii, difuzând public materiale foto/video în care,  identitatea nu le este protejată. Potrivit Legii 272/2004, copilul are dreptul la protejarea imaginii sale publice şi a vieţii sale intime, private şi familiale.

Legislația prevede foarte clar că este interzis să se dea publicităţii orice date referitoare la săvârşirea de fapte penale de către copilul care nu răspunde penal, inclusiv date privitoare la persoana acestuia.

Regret cele întâmplate și, chiar dacă instituția pe care o conduc nu are pârghii sau atribuții pentru a controla acest fenomen, ca președinte preocupat de viitorul tuturor cetățenilor acestui județ, fac apel către toți cei care conduc instituțiile abilitate, să trateze cu multă responsabilitate semnele care ne arată că viitorul generației tinere este în pericol!” a ținut să transmită Laurențiu NISTOR, președintele Consiliului Județean Hunedoara.

”Nu am crezut niciodată că nişte fete sunt capabile de gesturi de o asemenea violenţă„

Cum incidentul s-a petrecut în municipiul Hunedoara, într-o instituție aflată în reabilitare și primarul Dan Bobouțanu a reacționat și a trimis la rândul său, un mesaj în spațiul public.

”Sunt siderat de cele întâmplate. Videoclipul care circulă on-line conţine scene de o violenţă inimaginabilă pentru mine, mai ales că „protagoniste” sunt nişte fete cu vârste sub 14 ani. Nu îmi vine să cred că încă se mai poate întâmpla aşa ceva. Nu am crezut niciodată că nişte fete sunt capabile de gesturi de o asemenea violenţă. Aştept şi eu, la fel ca toţi hunedorenii, rezultatele cercetărilor şi sentinţa definitivă dată de justiţie. Ştiu, unii pot spune că nu e treaba Primăriei sau a primarului să emită opinii asupra unor fapte de acest fel. Da, din punct de vedere legal, cazul este de competenţa poliţiştilor şi procurorilor, dar consider că responsabilitatea este purtată în primul rând de părinţi, apoi de profesori dar şi de către fiecare membru al comunităţii care observă astfel de scene şi nu are nicio reacţie. Probabil că nu a fost cazul acum, pentru că, din ce am înţeles, incidentul nu s-a petrecut în stradă, ci în curtea unei unităţi şcolare. Se impune o schimbare în sistemul de educaţie. Eu unul voi solicita reprezentanţilor Primăriei în consiliile de administraţie ale şcolilor din oraş să caute şi să aplice măsuri mai eficiente împotriva violenţei în rândul minorilor şi să deruleze acţiuni de conştientizare asupra consecinţelor pe care le pot avea astfel de gesturi. Poliţia Locală Hunedoara a derulat, în anul şcolar trecut, acţiuni de informare şi prevenţie în mai multe şcoli din oraş, dar cred că e obligatoriu ca acestea să fie permanentizate şi intensificate de către cadrele didactice”, a conchis și  primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu.

Fata de 11 ani, bătută de alte două fete cu vârstele de 12 și 13 ani, în curtea unui liceul din municipiul Hunedoara, va fi inclusă într-un program de consiliere psihologică a Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Hunedoara.

Instituţia s-a autosesizat despre fapta comisă la Hunedoara, iar o echipă mixtă formată din reprezentanţi ai DGASPC şi Direcţiei de Asistenţă Socială (DAS) Hunedoara a evaluat miercuri situaţia din teren, urmând să vină cu mai multe propuneri în acest caz. 

Minorele agresoare refuză categoric serviciile de  asistență psihologică

”Minora victimă va fi inclusă într-un program de consiliere psihologică. Minorele agresoare refuză categoric serviciile de asistenţă psihologică oferite de către reprezentanţii DGASPC.

O echipă formată din reprezentanţi ai DGASPC şi DAS Hunedoara se află în teren pentru a evalua situaţia. Cazul minorelor rămâne în atenţia noastră”, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al DGASPC Hunedoara, Cristina Chirilă.

S-au făcut demersurile necesare și nu vor rămâne nepedepsite fetele

Și mamei fetiței de 11 ani, care a fost agresată de alte minore, a transmis:  „Vreau să vă mulțumesc pentru susținere și pentru miile de mesaje de incurajare, și tot odată sa va spun ca Alessia e bine fizic. Are nevoie de consiliere psihologica , dar ea e o fetiță puternică și cu ajutorul nostru va trece. S-au făcut toate demersurile necesare și nu vor rămâne nepedepsite fetele „bătăușe”. Nu aș vrea ca nimeni să fie în situația noastră, nu e prima fetiță bătută de fetele acelea, dar sunt sigură că  va fi ultima . Putea să fie orice copil în locul ei si ămi doresc din tot sufletul ca din toate astea să învețe ceva și alții copii . Ceea mă instigă foarte mult e brutalitatea de care au dat dovadă acele fete…sunt fără cuvinte…nimeni nu s-a băgat într-un loc public mi se pare strigător la cer . Cum să ai atâta sânge rece și să filmezi,  în loc să te bagi era totuși un copil și  patru „fete” care dădeau….E mult prea mult pentru noi”.

 

 

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share