11/04/2021

CREDINȚA, NEAMUL și TRADIȚIILE ȘTRĂMOȘEȘTI UNESC ROMÂNII

Trăim momente dificile, cum de altfel se întâmplă peste tot în Europa și în lume. În ciuda acestei perioade excepționale, sărbătoarea celor 102 ani de la Marea Unire trebuie trăită de fiecare dintre noi, în primul rând, cu sufletul.

Pentru a aduce bucurie în rîndul românilor, o delegație a CLUBULUI DE PRESĂ VALEA JIULUI formată din președintele Angella Dumitrașcu, Mihai Bodogan și Luciana Danciu, împreună cu colegii de la ASCIOR VÂLCEA  și realizatorii  de la Etalon TV au oferit momente unice,  în care a fost evocată istoria națională, credința și tradițiile noastre românești, care sunt duse  mai departe de tânăra generație.

Acțiunile Clubului de Presă Valea Jiului cu partenerii vâlceni, se derulează de mai bine de doi ani. Vizita  a avut și o cumponentă social- umanitară, deoarece, aceștia au dus daruri de suflet, folositoare, beneficiarilor Centruluii de  Îngrijire și Asistență de la Milcoiu. Am văzut lacrimi în rândul celor, pe csre, odinioară, îi colindam și le ofeream  momente unice de încântare,socializarea  între semeni, fiind o componentă importantă din viața acestor beneficiari. Așteptăm doar revenirea la normalitate.

Studionul ETALON TV a prilejuit întâlnirea cu folclorul și tradițiile românești,am petrecut și ne-am distrat românește.

Scriitoarea Zenovia Zamfir a oferit din partea ASCIOR VÂLCEA  diplome și cărți ,” în semn  de mulțumire și recunoștință pentru meritele deosebite în promovarea culturii naționale și universale, pentru creșterea puterii și responsabilității sociale și duhovnicești, pentruu UNITATE ȘI SOLIDARITATE UMANĂ”.

Tradițiile și obiceiurile de iarnă din zona Slătinioara și Livezeni,   au fost readuse în atenția opiniei publice prin filmările realizate datorită bunăvoinței familiei și  bunei colaborări cu  Petru și Lucreția Mălinesc, care, printr-o  munca asiduuă și în memoria înaintașilor famliei, au înființat, pe cont propriu, MUZEUL MOMÂRLANULUI. Gospodăria vrednicilor momârlani din Slatinioasa este un veritabil muzeu, fiecare obiect realizat și expus, având o istorie aparte. Muzeu cuprinde în sine, mii de obiecte unele unicat, adunate de-a lungul anilor sau transmise de la înaintași. Iar iubitorii de tradiții, de istorie autentică, sunt întotdeauna bineveniți la distinșii proprietari ai unui muzeu unic în România, prin bogăția și diversitatea lui.

Gazdele, dar și oaspeții, membrii ai  Ansamblului JIENII PETROȘANIILOR, coordonați de Fabian  și Rafila Drăgănescu și-au spus ” offul ” prin care trec, deoarece, interesul pentru obiceuri și  tradiții strămoșeși este din ce în ce mai scăzut, iar alți” binevoitori„ nu fac decât să pună  piedici proiectelor pe care, cele două inimoase familii de momârlani, le-au început. Le-am promis sprijinul necesar,  pentru că, dacă ducem mesajul mai departe, acolo, unde  trebuie, viitorul românismului, al tradițiilor și obiceiurilor strămoșeti, pot  să dăinuie.

Au răsunat din nou colindele românești din glasurile membrilor  ansamblului iar gazdele ne-au primit cu pițărăi,  cu bucate tradiționale, cum numai ei știu, să-și trateze corespunzător, oaspeții veniți de dincolo, de peste munte și din țară.

 

Filmările realizate în Valea Jiului de colegii de la ETALON TV, vor ajunge în toate casele românilor, de pretutindeni, iubitori de tradiții și obiceiuri strămoșești, ca și un cadou, astăzi de Ziua Națională, și pentru sărbătorile de iarnă, care se apropie cu pași repezi.

Și timp de două zile, vâlcenii și jienii au fost UNIȚI ÎNTRU CREDINȚĂ, DRAGOSTE DE NEAM  ȘI DE TRADIȚIILE STRĂMOȘEȘTI.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share