Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Cristian Diaconescu: Recunoașterea suveranității naționale, câștigate cu sânge pe câmpul de luptă

Acum 143 de ani se încheia Tratatul de pace de la Berlin prin care se recunoștea, pe plan internațional, independența României. Un eveniment crucial în cartea de istorie a țării noastre, care a deschis  drumul suveranității României, sub coroana lui Carol l. Pe plan extern se consființeau cuvintele de aur ale lui Mihail Kolgălniceanu, din Parlament, pe 9 mai 1877: ”Suntem îndependenți, suntem o națiune de sine stătătoare”.

miscarea populara

Independența noastră nu a căzut din cer. Ea a fost câștigată, cu sânge, pe câmpul de luptă, prin participarea la războiul ruso-turc, împotriva cotropitorilor străini. În ciuda opoziției imperiilor care ne înconjurau și doreau să ne țină sub dominația lor, diplomația românească, sub coordonarea coroanei regale, a reușit să smulgă marilor puteri, recunoașterea suveranității României.

A fost încununarea unei lupte asidue, duse de o generație de aur a cărturarilor români, formați în școlile de la Paris, Viena și Berlin și  care au organizat revoluția de la 1848 și au dictat obiectivele naționale pentru România modernă.

O lecție de patriotism, poate greu de înțeles pentru românii de astăzi, crescuți într-o țară liberă, dar care poate da sens unei lupte continue pentru reîntregirea națională. O moștenire care ne face datori în fața istoriei și care ne îndeamnă la responsabilitate națională.

PMP regretă poziția Parlamentului European față de libertatea religioasă

Distribuie acest articol Oficial Media
Share