09/12/2021

Croșetăm povești și poduri

Echipa proiectului de înfrumusețare a Parcului Uzinei de Apă din Timișoara – „Podul de Poveste” – face apel către comunitate în vederea colectării de materiale uzate, pentru decorarea a doi copaci
La inițiativa echipei creative „Croșetăm povești și poduri” și finanțat prin „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități Timișoara”, proiectul „Podul de Poveste” a debutat în luna iulie 2021 în Parcul Uzinei de Apă, cu workshop-uri de pictură, croșetat, fotografie, ukulele, întâlniri de autocunoaștere și dezvoltare personală, întâlniri dedicate mișcării prin dans, meditație Qigong.
Pe parcursul celor trei luni, echipa proiectului, formată din artiști și oameni creativi din sectorul cultural, alături de numeroși voluntari inimoși, s-au întâlnit în mod regulat în Parcul Uzinei, la podul pietonal, pentru a croșeta „haine” colorate pentru barele și traversele metalice, curățându-le totodată de rugină și vopsindu-le, astfel încât să ofere la final o experiență de poveste trecătorilor.
În luna octombrie, proiectul „Podul de Poveste” intră într-o nouă etapă, aceea de „îmbrăcare” a doi copaci aflați de o parte și de alta a podului (un nuc și o salcie) în fâșii de materiale textile, astfel încât să se creeze o conexiune între cele două maluri ale râului Bega, scopul principal fiind coagularea comunității în jurul Parcului Uzinei de Apă din Timișoara și implicarea acesteia în activități creative.
În concordanță cu una dintre ideile proiectului, aceea de reutilizare creativă a materialelor textile, echipa „Podului de Poveste” se adresează din nou comunității, făcând un apel la colectarea de materiale uzate pentru decorarea celor doi copaci.
„A venit toamna, acoperă-mi inima cu ceva, / Cu umbra unui copac sau mai bine cu umbra ta” – Îndemnul lui Nichita Stănescu, atât de autentic şi natural rămâne valabil în fiecare toamnă, când nevoia de acoperire, protecţie şi iubire este amplificată. Cu atât mai mult acum, când conexiunea umană este umbrită de o situație cu totul atipică la nivel local şi global. Pentru că suntem o comunitate creativă, dorim să suplinim această lipsă de conexiune fizică şi să creem o conexiune socială într-un mod subtil şi neaşteptat. Invităm timișorenii să-şi arate solidaritatea prin gesturi simbolice de învelire a doi copaci, aflați de o parte şi alta a Begăi”, declară coordonatoarea proiectului, artista Livia Mateiaș, în apelul adresat comunității. „Ne dorim ca în acest proces să folosim materiale uzate, astfel, dacă aveți acasă materiale vechi, de care nu mai aveți nevoie (tricouri, cearceafuri sau alte tipuri de textile), vă invităm să le transformați în panglici, pe care să le îmlpetiți și să le legați pe tulpina nucului şi sălciei aflate în imediata vecinătate a podului de la Uzina de Apă. Dacă doriți să vă cunoaștem faceți o fotografie când montați panglicile pe copăcei, iar apoi postați imaginea și dați tag paginii Croșetăm povești și poduri. Noi am dat deja startul şi veți recunoaşte cei doi copaci de îndată ce ajungeți la Podul de Poveste. Acesta va căpăta în curând haine de toamnă, croşetate cu multă îndemânare şi bucurie în comunitate. Menționăm că până în prezent s-au croşetat aproximativ 270 de metri de benzi colorate, care urmează să îmbrace podul”.
Bunătatea, compasiunea şi iubirea nu pot fi umbrite niciodată, ele trebuie aduse în lume şi lăsate la vedere. Comunitatea „Croşetăm Poveşti şi Poduri” vă invită să le manifestați cât mai vizibil, mai spontan şi totodată conştient. De ce nu chiar printr-o panglică colorată legată de un copac?
Parcul Uzinei este un spațiu public comun, deservind o zonă rezidențială vastă, folosit deseori ca reper pentru această parte a orașului, loc de întâlnire pentru pescari, părinți, copii și bunici, dar și sportivi. În acest context, proiectul „Podul de Poveste” va lăsa ca moștenire un spațiu mai colorat și mai prietenos.

Mai multe detalii despre proiect găsiți la linkurile:
https://crosetampovestisipoduri.tumblr.com/
https://www.facebook.com/Crosetampovestisipoduri

Distribuie acest articol Oficial Media
Share