Cu scuterul prin oraș – Ce reguli trebuie să respecți în trafic?

În căutarea unei alternative pentru mașină, scuterul poate fi o soluție optimă pentru cei care vor să scape de corvoada traficului. Este drept că viteza este limitată, însă, drumul spre birou poate fi mai plăcut și cu mai puțini nervi la bord.

Descoperă în acest articol câteva dintre regulile pe care ar trebui să le ai în vedere, dacă vrei să iți cumperi un scuter și să lași deoparte, pentru moment, mașina din dotare.

 Ce spune legislația pentru cei care conduc scutere

 Ai nevoie de permis de conducere pentru drumurile publice

Chiar dacă scuterul este de mici dimensiuni și se află într-o categorie specială de autovehicule, acest lucru nu înseamnă că nu este nevoie de permis de conducere. Legislația în vigoare spune că mopedele ce depășesc 25 km/h pot fi conduse doar de către cei care au permis. Aceasta ar trebui să fie prima regulă pe care să o ai în vedere dacă ai de gând să achiziționezi un scuter. Ceea ce este important de menționat este faptul că nu contează categoria de permis pe care o ai, dacă deja deții o mașină și ești șofer.

  •  Trebuie să ai cel puțin 16 ani pentru a manevra un scuter

Categoria AM este necesară pentru a conduce un scuter începând cu vârsta de 16 ani. Aceasta este o regulă de ținut minte pentru cei care vor un asemenea moped pentru plimbările în oraș și pe drumuri publice.

Odată obținut permisul de conducere necesar, mai trebuie doar să înmatriculezi scuterul respectiv. Însă, dacă ești în faza în care vrei să achiziționezi unul, descoperă gama de scutere electrice pe Dbsolar.ro, site-ul care îți pune la dispoziție diverse modele.

  •  Scuterele neomologate atrag sancțiuni în trafic

Piața de scutere a căpătat mulți adepți în ultimii ani în România. Sunt zeci sau poate sute de producători de astfel de mopede, însă nu toate sunt omologate. De aceea, trebuie să verifici dacă scuterul respectiv poate fi condus pe drumurile publice sau nu. În caz contrar, este clar că trebuie să îți îndrepți atenția către alte produse, pentru a evita posibilele amenzi în trafic.

  •  Poartă cască și costum special dacă vrei să conduci un scuter

Dacă traficul îți da bătăi de cap și simți că este cazul să faci o schimbare, atunci poți alege să conduci un scuter în schimbul unei mașini. Nu doar că nu vei mai sta la cozi infernale în trafic, dar vei ajunge la timp la muncă sau în oricare alt loc din orașul unde locuiești.

Odată cu achiziția scuterului, nu uita să cumperi și echipament de protecție, din care să nu lipsească, bineînțeles, casca. Vei fi astfel protejat în trafic, în cazul în care ești implicat într-un accident. 

Așadar, sunt câteva reguli importante de respectat în trafic de către cei care conduc mopede ce nu depășesc viteza maximă de 45 km/h. Un scuter poate fi o opțiune excelentă pentru a scăpa de trafic, dar și o oportunitate de a conduce cu plăcere pe străzi, la orice oră.

 

Sursă foto: Pexels.com.

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share