Trebuie să ne pregătim pentru o criză de durată

Astăzi 13 aprilie, preşedintele României, Klaus Iohannis, a mers la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu. Şeful statului a fost însoţit de premierul Alexander De Croo, aflat în vizită oficială în ţara noastră și de premierul Nicolae Ciucă.

Preşedintele Iohannis i-a mulţumit premierului  belgian pentru prezenţa la baza aeriană din judeţul Constanţa a contingentului belgian desfăşurat în cadrul Forţei de Răspuns a NATO, alături de alte forţe aliate.

„Această contribuţie este parte a măsurilor NATO de consolidare a posturii de descurajare şi apărare şi a securităţii Flancului Estic al Alianţei”, a afirmat preşedintele României. „Mulțumesc tuturor aliaților noștri pentru prezenţa în România alături de noi. Bine ați venit în țara noastră! Prin eforturi comune, contribuim la securitatea spaţiului aliat, asigurăm pacea și liniștea cetățenilor noștri. Faptul că ne aflăm împreună în această bază militară reprezintă o dovadă în plus a unității, coeziunii și solidarității care există la nivelul NATO. Salut prezenţa astăzi, aici, a dlui prim-ministru De Croo, cu care ieri am avut consultări politice foarte bune”  a menționat președintele România. Şeful statului a subliniat că agresiunea brutală declanşată de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei a afectat fundamental securitatea regională, europeană, euroatlantică şi are proiecţii negative la nivel global, pe mai multe paliere. „De aceea, pentru sprijinirea Ucrainei, greu încercată de această agresiune, NATO şi Uniunea Europeană au luat măsuri concrete şi consistente. România a acţionat, la rândul său, rapid şi eficient, atât la nivel guvernamental, cât şi la nivelul societăţii civile. (…) Am trimis ajutoare umanitare Ucrainei şi am primit pe teritoriul nostru toţi refugiaţii care s-au îndreptat către noi, oferindu-le sprijin, cazare şi asistenţă medicală. În plus, am pus în funcţiune pe teritoriul ţării noastre un hub logistic care asigură colectarea şi transportul donaţiilor umanitare internaţionale către Ucraina(…) Dragi militari aliaţi, prezenţa dumneavoastră în România are, dincolo de componenta de securitate, şi o dimensiune simbolică. Împreună cu colegii voştri, militarii români, protejaţi şi apăraţi valorile euroatlantice care definesc în mod esenţial societăţile noastre: democraţia, drepturile omului, statul de drept şi dreptul fiecărui popor de a-şi decide propria soartă. Numai împreună putem asigura securitatea şi bunăstarea cetăţenilor noştri”, a conchis preşedintele Klaus Iohannis.

”Sunt onorat să fiu astăzi alături de militarii care dovedesc, prin prezența și acțiunile derulate în România, că NATO reprezintă cea mai concretă și puternică garanție de securitate pentru statele sale membre și pentru că NATO nu este doar cartierul general de la Bruxelles, ci și aici, în teren. Trăim vremuri dificile, pe care nu am crezut că le vom mai trăi în secolul XXI. Trebuie să fim pregătiți pentru o criză de durată și pentru situația în care această criză se va extinde mai aproape de granița noastră.
Domnule prim-ministru De Croo, vă mulțumesc pentru contribuția la decizia NATO de implementare a planului de răspuns gradual. Trebuie să creăm și să consolidăm o postură de apărare și descurajare eficientă în Flancul de Est al NATO. Ne bazăm pe sprijinul dumneavoastră pentru noua formă a conceptului strategic NATO, care trebuie să cuprindă amenințarea Rusiei sub forma ei reală, care necesită întărirea prezenței permanente a NATO în Flancul de est. Trebuie să luăm în serios apărarea și să o reflectăm în deciziile noastre. Este timpul să trecem de la prezența înaintată la apărarea înaintată și la implementarea deciziei luate de liderii noștri pe 24 martie, la Summitul extraordinar de la Bruxelles. Invazia Rusiei în Ucraina este cea mai gravă amenințare la adresa securității euro-atlantice din ultimii ani. Condamnăm ferm invazia masivă din Ucraina. Condamnăm atacurile nemiloase ale trupelor rusești asupra civililor, încălcând prevederile legilor internaționale și ale umanității și deplângem pierderile tragice de vieți omenești, suferințele umane enorme și distrugerile provocate de invazia ilegală, neprovocată și nejustificată a Rusiei. Este datoria noastră să ajutăm refugiații ucraineni și familiile lor, precum și pe cei strămutați. De aceea, am înființat un coridor umanitar pentru a alina tragedia prin care trec, pentru a le da speranța și pentru a le arăta că nu sunt singuri. Suntem alături de Ucraina. Atât NATO, cât și Uniunea Europeană sunt solidare cu poporul ucrainean și cu guvernul său. Aliații sunt uniți pentru a sprijini întru totul suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în granițele sale recunoscute internațional. Acțiunile agresive ale Rusiei au determinat aliații să activeze planurile NATO pentru apărare pentru a proteja Alianța. SACEUR  (Comandantul Suprem al Forțelor Aliate în Europa) a decis să disloce elemente ale forțelor NATO de răspuns. Este pentru prima dată când aceste forțe au fost dislocate într-un context de apărare colectivă. Vreau să vă mulțumesc dumneavoastră, militarilor prezenți astăzi, împreună cu frații voștri români, precum și tuturor trupelor aliate, care demonstrează cât de puternică este solidaritatea membrilor NATO. NATO va continua să ia toate măsurile și deciziile necesare pentru asigurarea securității și apărării tuturor aliaților. Angajamentul nostru pentru a respecta prevederile articolului 5 din Tratatul de la Washington este de neclintit. Suntem uniți pentru a proteja și apăra Alianța. Libertatea va învinge opresiunea!”, a declarat și premierul Nicolae Ciucă.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share