Cu Titus Corlățean la conducerea Senatului, camera a respins amânarea dublării alocațiilor pentru copii

O mutare așteptată, preluarea conducerii Senatului de către Titus Corlățean, s-a produs ieri, 03.02.2020. Chiar dacă numai interimar, din poziția de vicepreședinte, senatorul, președinte executiv al organizației PSD Dâmbovița, a condus camera cu un prim pas zdrobitor pentru adversarii politici. 

Este vorba despre respingerea amânării dublării alocațiilor pentru copii, votată aseară cu 94 de voturi pentru și 14 voturi contra. Corlățean și-a făcut intrarea în scenă cu dreptul și ne așteptăm să fie ales al doilea om în stat.

Vineri, Comitetul Executiv Național al PSD a decis să îl propună pe Titus Corlățean pentru exercitarea președinției Senatului până când plenul va alege un alt președinte, Marcel Ciolacu declarând că Teodor Meleșcanu l-a anunțat că intenționează să demisioneze. A fost prima ședință după demisia lui Teodor Meleșcanu

Guvernul intenționa să amâne dublarea alocațiilor copiilor pentru 1 august dar după votul din Senat, dacă legea de respingere e aprobată de Camera Deputaților, for decizional, actuala putere ar trebui să pună în aplicare dublarea în termen cât mai scurt, a alocațiilor pentru copii. Efortul bugetar este de circa 6,6 miliarde lei, iar guvernul liberal a spus ca nu sunt bani la buget pentru acest demers acum.

„Se prorogă intrarea în vigoare a art. I pct.l din Legea nr.14/2020 privind aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 9/2019 pentru modificarea și completarea Legii nr. 61/1993 privind alocația de stat pentru copii, precum și pentru modificarea art. 58 alin. (1) din Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, publicată in Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 22 din 14 ianuarie 2020, până la data de 1 august 2020”, se arată în OUG care a fost respinsă în Senat.

Conducerea Senatului preluată de Titus Corlațean

Teodor Meleșcanu și-a anunțat luni, în cadrul plenului, demisia din funcția de președinte al Senatului, conducerea ședinței fiind preluată de către senatorul PSD Titus Corlățean.

„Am decis să mă retrag din funcţie, deşi nu a fost publicată decizia CCR”, a spus Meleşcanu la tribuna Senatului.

Demisia vine după ce, pe 22 ianuarie, Curtea Constituţională a stabilit că este neconstituţională alegerea lui Teodor Meleşcanu în funcţia de preşedinte al Senatului.

„Nu e nicio problemă dacă aceasta este o soluţie care e acceptată cât mai larg. La nivelul preşedintelui Senatului, alegerea este pentru un an, nu candidez, sunt un om care nu e foarte preocupat de funcţii, ceea ce-mi doresc este să contribui la funcţionarea cât mai bună Senatului în actualele condiţii”, a subliniat Teodor Meleşcanu.

Ciolacu despre Titus Corlățean

”Am decis ca până la motivarea CCR privind alegerea președintelui Senatului să mergem cu un vicepreședinte cu atribuții de președinte  (…) Propunerea Comitetului Executiv este domnul Titus Corlățean”, a spus Ciolacu menționând că este ”o decizie îndreptățită” după ce Corlățean a reușit să aducă subiectul modificării legislației electorale în atenția Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Votul pentru Moțiunea de cenzură

Privitor la moțiune, au apărut zvonuri că între PSD şi PNL ar fi negocieri ascunse. Înţelegerea ar fi ca PSD să demită guvernul, iar PNL să renunţe la proiectul privind alegerea primarilor în două tururi. Votul ar putea avea loc chiar mâine, 05.02.2020.

Un posibil scenariu cu acordul ambelor tabere, este ca după căderea guvernului, parlamentul să nu voteze cele două propuneri de premieri. După această perioadă stabilită în Constituţie, Parlamentul ar putea fi dizolvat printr-o decizie a Curții Constituționale, care ar lua act că aleşii nu şi-au îndeplinit atribuţiile.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share