Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Parcul Mitropoliei din Târgoviște a intrat în reabilitare și modernizare

Primăria Târgoviște a demarat în această perioadă și lucrările la Parcul Mitropoliei din Târgoviște. Proiectul are o valoare de 5,3 milioane de lei, bani de la bugetul local și va avea o durată de execuție de 16 luni. Și Piața Revoluției va intra curând în reabilitare, iar Piața Tricolorului va fi gata în acest an.

”Este un proiect complex, fără precedent la nivelul municipiului Târgoviște, este unul dintre cele mai spectaculoase proiecte pe care eu am avut ocazia să le văd și o investiție care va bucura Târgoviștea și târgoviștenii foarte mulți ani de acum înainte.” a spus astăzi primarul municipiului Târgoviște, Daniel Cristian Stan.

”Durată de execuție este de cel mult 16 luni dar sunt convins că lucrările vor fi finalizate mult mai repede. Acest proiect presupune, pe de o parte, reabilitarea aleilor, ceea ce a început în momentul de față, schimbarea mobilierului urban, tot ceea ce înseamnă fântâni, dar în același timp presupune și restaurarea ruinelor.

Cred că se cunoaște faptul că acest parc nu a cunoscut o intervenție de substanță până acum, așa cum se întâmplă în momentul de față. Precizez, pentru a înlătura orice fel de discuții pe acest subiect, că atât constructorul, cât și proiectanții care au asigurat documentația tehnică, sunt autorizați pentru intervenția pe zona de monumente istorice, și mă refer la ruinele Mitropoliei. Constructorul are personal autorizat să intervină.

Referitor la ruine, acestea vor fi restaurate, vor fi puse în valoare, se va asigura menținerea lor pentru o perioadă foarte, foarte lungă de timp. Vor fi curățate, va exista un sistem de drenaj, se va realiza o hidroizolație.
Sunt lucrări specifice, lucrări de restaurare, lucrări care, pe de o parte, vor înfrumuseța și vor scoate în evidență ruinele, iar pe de altă parte le vor păstra, vor asigura menținerea lor pentru o perioadă lungă de timp și sunt convins că rezultatul va fi unul foarte pozitiv.

Vor fi plantați peste 400 de arbori și arbuști în Parcul Mitropoliei. Nu vor fi îndepărtați arbori, vom pune accent pe spațiul verde și veți vedea că vom avea, cam în douăsprezece luni, o zonă centrală de invidiat, așa cum merită fosta cetate de scaun a domnitorilor valahi. Va exista și un loc de joacă pentru copii, un spațiu pentru role, zone de acces pentru persoanele cu dizabilități.

Mai adăugăm aici și procesele de reabilitare a întregii trame stradale din centrul Municipiului Târgoviște, și mă refer aici la Bulevardul Libertății, un proiect din fonduri proprii, mă refer la Bulevardul Mircea cel Bătrân, pe fonduri europene, de asemenea Bulevardul Independenței și Calea Domnească, toate acestea vor intra în reabilitare.

Ne facem astfel o idee despre cum va arăta centrul Muncipiului Târgoviște, zonă care după implementarea planurilor de dezvoltare urbană, după implementarea multiplelor proiecte de reabilitare a cartierelor rămăsese cumva în urmă, dar iată că, începând de anul trecut, și această zonă face obiectul intervenției Administrației Publice Locale, în cadrul unui complex de proiecte, repet, de natură să schimbe total centrul Municipiului Târgoviște, asta după ce în urmă cu doi ani jumătate, trei, a fost reabilitată și Piața Mihai Viteazul, locul în care ne aflăm în momentul de față, și care a fost prima investiție importantă pe zona centrală a Municipiului Târgoviște.” a explicat Daniel Cristian Stan.

Ce facem cu ciorile?

Și problema ciorilor a fost o temă de discuție la care municipalitatea încearcă să găsească soluții, iar una dintre ele este legată de groapa de gunoi de la Aninoasa, locul de unde ciorile se hrănesc.

„Referitor la ciori, am văzut că reprezintă o problemă și cred că toaletarea poate să reprezinte o soluție, am avut și acele aparate pentru îndepărtarea ciorilor. Din păcate, nu sunt măsuri foarte eficiente și cred că problema ciorilor se va rezolva, mai degrabă, după ce rezolvăm problema cu groapa de gunoi de la Aninoasa, pentru că acolo se duc și de acolo vin. De asemenea, cred că această chestiune legată de colectarea selectivă ar trebui să fie abordată foarte serios.

Așteptăm o soluție de la operatori, de la Supercom, astfel încât să scădem cantitatea de gunoi depozitată la groapă și în timp să o sigilăm.  În loc să plătim bani, putem să încasăm bani, pentru că zona de colectare selectivă aduce fonduri pentru Administrațiile Publice Locale.

Din păcate, în acest moment, așa cum funcționează serviciul de salubritate pe zona de gunoi menajer, nu este gestionată direct de către Administrația Locală Târgovișteană, ci este gestionată prin Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubritate.

Eu aștept mult mai mult de la această Asociație de Dezvoltare Intercomunitară și trebuie să avem în vedere faptul că, potrivit legislației din domeniu, în situația în care nu se asigură ținta de colectare selectivă, potrivit legii, operatorul trebuie să suporte aceste sume de bani și trebuiau făcute demersuri ca în contractul cu operatorul să fie trecute aceste clauze. Vom vedea, eu sper să găsim o soluție, astfel încât unitățile administrativ-teritoriale care nu au în momentul de față niciun fel de pârghie și niciun fel de control cu privire la acest serviciu, să nu fie cei care să suporte prejudiciile generate de neatingerea țintelor de colectare selectivă.” a mai precizat primarul municipiului Târgoviște.

Mai multe detalii in video:

 

 

 

Editor: Miruna Lunescu

Distribuie acest articol Oficial Media
Share