Născut pe 1 iulie 1933, la Darabani, medicul Leon Dănăilă face parte din Panteonul neurochirurgiei românești. A absolvit două universități de stat, în urma cărora a obținut două specialități de vârf – neurochirurgie și psihoneurologie.
Bursier Fullbright, cu zece stagii de specializare în SUA și Europa, membru al Academiei Române, Leon Dănăilă este o autoritate în medicina translațională și în inventica medicală, deținând nu mai puțin de 28 de brevete. Neurochirurgul plecat din Darabani se află, alături de Einstein, printre cele 500 de genii ale secolului XX.
”Standardul Leon Dănăilă” este cunoscut în breasla medicală, mai ales pentru că a aplicat ca pionierat în România cele mai avansate tehnici operatorii din lume, folosind laserul și microscopul operator. Datorită medicului Leon Dănăilă, s-a redus mortalitatea operatorie, de la 51-49%, la 4%, o performanță care îl situează în rândul celor mai mari neurochirurgi ai lumii.
Cazul Elizabeta M. din Alexandria.
August 1997. Pacientă în vârstă de 65 de ani, arterioscleroză stadiu final. Adusă de o rudă la spital, dar prea târziu: femeia era deja în comă profundă, fără reflexe, cu speranță de viață zero. La o scanare tomografică reiese că, de fapt, pacienta avea o tumoră gigantică la creierul mic. Medicii dat verdictul: orice intervenție este inutilă. Nu și Leon Dănăilă.
”Am simțit un val de revoltă care mi-a năvălit în suflet și în minte; am amânat alte operații și am intrat imediat în sala de spălare. Am observat cum colegii mă priveau ca pe un exaltat și își dădeau coate. Chiar păream cam nebun, recunosc, mai ales după ce, la doi pași de sala de operație, inima pacientei s-a oprit. Nu mi-a lipsit mult nici mie…
Mi s-a spus că nu mai are rost operația, că totul s-a sfârșit. Recunosc, am șovăit și eram gata să abandonez. Nici acum nu știu de ce nu m-am oprit. Ca în transă am cerut să fie cuplată la aparate și a intrat în acțiune echipa de reanimare. La fel și anesteziștii.. Miraculos de-a dreptul, din fericire, inima ei a putut fi controlată și, incredibil, operația a început. Timp de aproape două ore, întreaga clinică a urmărit cu sufletul la gură intervenția, majoritatea fiind de părere că ceea ce vedeau pe monitorul uriaș al microscopului operator era deja o operație pe un cadavru. Doar aparatele mai țineau pacienta în viață. Și, probabil, și dorința subconștientă a femeii de a trăi. Care și-a revenit după ce tumora a fost îndepărtată. Cinstit vorbind, și mie mi s-a părut atunci o minune. Dar mai ales a doua zi când, surpriză, la vizită, am auzit-o pe pacientă vorbind.
Aveam zeci de ani de medicină și mii de operații pe creier, dar nu mai văzusem așa ceva, este cea mai uimitoare dintre operațiile pe care le-am făcut. Și am reușit! Câteva zile mai târziu, Elisabeta M. a mulțumit mâinilor care au smuls-o din ghearele morții și a plecat acasă, singură! Cum a fost posibil? Numai Dumnezeu știe!”.
Citește și:
Leon Dănăilă: ”Eu nu vreau să fac avere de pe suferința oamenilor, nu iau bani pentru operații sau consultații”
Leon Dănăilă: Oamenii trebuie să lase ceva în urma lor, să nu “moară” înainte să moară!
C R E D I N Ț Ă
”Eu am simțit fiorul divin ori de câte ori am avut în față harta plină de mistere și complicații a creierului uman. Sunt profund credincios și în asta se află puterea mea de concentrare, rigoarea, tăria psihică și calmul, ba chiar și rezistența fizică, necesare în operații care durează, prin forța lucrurilor, mai multe ore. Și tot de aici și rezultatele. Vreau să vă spun că orice boală este compusă din două părți; o parte psihică – 50% – și tot atâta partea organică. Iar dacă medicul – sau preotul, că și acesta poate avea un rol foarte important – caută să-i înlăture sau să-i amelioreze suferința psihică, în acea măsură este înlăturată boala”.
Citește și:
Leon Dănăila, după o căsnicie de jumătate de secol: Am rămas cu o dragoste cum nu se poate spune!
Medicul Teofil Lung: Nu există tumoare pe lumea asta care să fie tratată cu chimioterapie şi să dispară. Nu am văzut asta în 40 de ani de carieră
V I Z I U N E
”Am introdus microscopul operator în neurochirurgie. La scurt timp, și pentru prima dată în neurochirurgia românească, am început să utilizez și laserul devenind astfel singurul neurochirurg din țară care opera ca în țările occidentale. Iar pe deasupra foloseam un laser confecționat de inginerul român Duțu, de la Institutul de Fizică Atomică de la Măgurele. Utilizarea laserului polarizase atenția lumii asupra mea. Iar primele operații reușiseră foarte bine. Articolele mele despre laser în neurochirurgie au devenit cunoscute întâi în reviste din străinătate și mai târziu în țară”.
sursa: botosăneanul.ro
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
„Atmosfera sfârșitului unei domnii”: Gheorghe Piperea asupra moțiunii de cenzură împotriva lui von der Leyen
Furtună devastatoare în Sinaia: Vântul a smuls acoperișuri, a doborât copaci și a blocat traficul
Partidul AUR a fost amendat cu 25.000 de euro pentru nerespectarea datelor cu caracter personal
Un ciclon mediteranean ar putea lovi România și Bulgaria dupa data de 9 iulie
Sinteza zilei. Cele mai importante evenimente naționale și internaționale, 3 iulie 2025
Feribot scufundat în Bali, Indonezia. La bord se aflau 65 de persoane, 6 oameni au murit
SPIRITUALITATE
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Proverbe japoneze. Fără oameni simpli, nu există oameni mari
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Cum influențează stresul sănătatea mintală și fizică?
De ce scade producția de colagen odată cu înaintarea în vârstă și cum poți contracara acest proces
Cum te poate ajuta masajul feței și al gâtului în prevenirea bolilor neurodegenerative precum Alzheimer
Tratamente complementare și remedii naturale în sprijinul celor care luptă cu cancerul
Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri
”O spun clar și ferm: toleranță zero pentru fraudarea concediilor medicale!”
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Sadova Veche devine gazda unei experiențe gastronomice autentice, cu un producător susținut de „Produs în Banat”
Tentativă de fraudă online în numele Societății de Transport Public Timișoara
Consiliul Județean Dâmbovița continuă investițiile în localitățile din județ. 23 de UAT-uri, parte din cea mai recentă etapă a PJDL