Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Leon Dănăilă: ”Eu nu vreau să fac avere de pe suferința oamenilor, nu iau bani pentru operații sau consultații”

Leon Dănăilă a reușit, prin cele peste 40.000 de operații efectuate, să scadă rata mortalității operațiilor pe creier din România de la 50% la 4%. Este autorul a peste 50 de cărți, lucrări științifice și atlase de specialitate și are 27 de brevete de invenție și certificate de inovație în neurochirurgie.

Leon Dănăilă va împlini 90 de ani în data de 1 iulie 2023 și este membru titular al Secției de științe medicale a Academiei Române. Nu întâmplător, pe 1 iulie, creștinătatea îi pomenește pe Sfinții Cosma si Damian, doctorii fără de arginți.

În cei 60 de ani de carieră a realizat peste 40.000 de operaţii, fiind inclus în Academia Recordurilor Mondiale ca medicul cu cele mai multe operaţii neurologice.

”Eu nu iau bani pentru operații sau pentru consultațiile pe care le dau. Am un afiș pe ușă pe care scrie: consultațiile sau operațiile sunt gratuite. E un fapt benefic pentru oameni. Mai ales oamenii simpli care nu dispun de bani atât de mulți iar eu nu vreau să fac avere de pe suferința oamenilor”.

A venit în lume “de mână” cu Dumnezeu. De aceea, astăzi, le spune confraților mai tineri: Neurochirurgul când intră în creier trebuie să o facă “de mână” cu Dumnezeu. Și nu sunt cuvinte goale, pentru că Leon Dănăilă știe că în clipa în care omul devine neputincios o forță mai mare îi vine în ajutor.

Citește și:

Leon Dănăilă: Oamenii trebuie să lase ceva în urma lor, să nu “moară” înainte să moară!

Academician Leon Dănăilă: Credința în Dumnezeu îi dă bolnavului o imunitate mai bună. Depresia poate duce la aparița bolilor grave

Leon Dănăila, după o căsnicie de jumătate de secol: Am rămas cu o dragoste cum nu se poate spune!

Cum a ajuns neurochirurgul Leon Dănăilă la limita sărăciei?

“Eu am simțit fiorul divin ori de câte ori am avut în față harta plină de mistere și complicații ale creierului uman. Sunt profund credincios și în asta se află puterea mea de concentrare, rigoarea, tăria psihică și calmul, ba chiar și rezistența fizică, necesare în operații care durează, prin forța lucrurilor, mai multe ore. Și tot de aici și rezultatele”.

De aceea, poate, în viziunea medicului Leon Dănăilă, a fi sau a nu fi tămăduitor înseamnă a iubi sau a nu iubi. Altfel, medicina devine statistică.

Mesaj pentru medicii care ajung lângă patul pacientului:

Să nu se mulțumească să spună, trecând pe lângă bolnav: A, aici e o tumoră, și să pășească mai departe. Nu! Privește-l atent pe bolnav, pune mâna pe el, vorbește cu el, întreabă-l, ascultă-l, fă-l să simtă atenția, transmite-i o afecțiune, o siguranță că va fi bine… Comportamentul medicului față de bolnav are în vindecare o valoare chiar de până la 50%. Un comportament corespunzător mărește imunitatea organismului ajutând astfel la tratarea suferinței”.

Leon Dănăilă ne spune, apoi, că nu doar medicul vindecă. Nici chiar atunci când intră în sala de operații ”de mână cu Dumnezeu”.

Înainte de a cere un doctor bun, trebuie să învățăm să fim pacienți buni.

“Să faci în viață ceea ce-ți place, fiindcă atunci faci cu pasiune maximă, cu drag, cu dăruire. Acesta este secretul succesului personal, dar și al progresului general. La originea întregului edificiu expus stă iubirea de oameni, până la jertfirea de sine”, spune Leon Dănăilă, medicul care s-a dăruit pe sine semenilor.

botosăneanul.ro

Distribuie acest articol Oficial Media
Share