Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Tot mai mulți oameni constată că au început să fie înlocuiți de inteligența artificială

Până de curând, Dean Meadowcroft a fost copywriter într-un mic departament de marketing. Sarcinile sale au inclus scrierea de comunicate de presă, postări pe rețelele sociale și crearea de conținut pentru compania sa, conform BBC.

Totul până la sfârșitul anului trecut, când compania din care face parte a introdus un sistem de inteligență artificială (AI).

„În acel moment, ideea era că ar lucra alături de copywriteri umani pentru a ajuta la accelerarea procesului, în esență să simplifice puțin mai mult lucrurile”, spune el.

Conținutul trebuia să fie verificat de personalul uman pentru a se asigura că nu a fost copiat din altă parte.

Chiar și așa, AI-ul a fost rapid. Ceea ce unui copywriter uman i-ar putea lua între 60 și 90 de minute pentru a scrie, AI-ul ar putea face în 10 minute sau chiar mai puțin.

La aproximativ patru luni după introducerea AI, echipa de patru oameni a lui Meadowcroft a fost concediată. Acesta este destul de sigur că AI i-a înlocuit.

„Am râs de ideea ca AI să înlocuiască scriitorii sau să-mi afecteze munca, până când a făcut-o”, a spus el.

ChatGPT poate oferi răspunsuri umane la întrebări și poate, în câteva minute, să genereze eseuri, discursuri, chiar și rețete.

Citește și:

Yuval Noah Harari: Pericolul pe care îl prezintă inteligența artificială pentru omenire

Alți giganți ai tehnologiei se luptă pentru a-și lansa propriile sisteme. Spre exemplu, Google a lansat Bard în martie.

Deși nu sunt perfecte, astfel de sisteme sunt antrenate cu datele disponibile pe internet – o cantitate de informații imposibil de digerat chiar și pentru o echipă de oameni.

La începutul acestui an, un raport de la Goldman Sachs spunea că AI ar putea înlocui echivalentul a 300 de milioane de locuri de muncă cu normă întreagă. Potrivit raportului, 46% din sarcinile din administrație și 44% din profesiile juridice ar putea fi automatizate, dar doar 6% din construcții și 4% din mentenanță.

Raportul subliniază, de asemenea, că introducerea IA ar putea stimula productivitatea și creșterea și ar putea crea noi locuri de muncă.

Renunțarea la moneda fizică înseamnă pierderea libertății

Un sondaj recent realizat de Boston Consulting Group (BCG), care a chestionat 12.000 de lucrători din întreaga lume, a constatat că o treime dintre aceștia erau îngrijorați că vor fi înlocuiți la locul de muncă de AI, personalul din prima linie fiind mai preocupat decât managerii.

Jessica Apotheker de la BCG spune că asta se datorează parțial fricii de necunoscut.

„Când te uiți la lideri și manageri, avem peste 80% dintre aceștia care folosesc inteligența artificială cel puțin săptămânal. Când te uiți la personalul din prima linie, acest număr scade la 20%, așa că odată cu lipsa de familiarizare cu tehnologia vine mult mai multă anxietate și îngrijorare cu privire la rezultatele pentru ei”, a spus ea.

Timp de trei luni anul trecut, Alejandro Graue a lucrat ca voce off pentru un canal popular de YouTube.

Părea a fi ceva promițător, un întreg canal YouTube în engleză a trebuit să fie dublat în spaniolă.

Graue a plecat în vacanță la sfârșitul anului trecut, încrezător că va avea de lucru și când se va întoarce.

„Mă așteptam să am banii cu care să trăiesc – am două fiice, așa că am nevoie de bani”, spune el.

Dar, spre surprinderea lui, înainte de a se întoarce la muncă, canalul YouTube a încărcat un nou videoclip în spaniolă.

Citește și:

Două magazine diferite au afișat anunțul ”NU PRIMIM BANI NUMERAR”. Epoca banilor electronici este una a controlului total, a celei mai crunte sclavii din istorie

„Când am dat clic pe el, ceea ce am auzit nu a fost vocea mea, ci o voce generată de inteligență artificială – o voce off foarte prost sincronizată. A fost groaznic. Și mi-am spus: Ce este asta?” el spune.

După ce a sunat la compania la care lucra, cei de acolo i-au spus că au vrut să experimenteze AI-ul pentru că era mai ieftin și mai rapid.

Acel experiment s-a dovedit a fi un eșec. Cei care vizionau s-au plâns de calitatea vocii off și, în cele din urmă, canalul a eliminat videoclipurile care prezentau vocea generată de AI.

Chiar și în aceste condiții, Graue nu a fost prea liniștit. El crede că tehnologia se va îmbunătăți și se întreabă ce se va întâmpla artiștii voiceover ca el.

„Dacă asta începe să se întâmple în fiecare job pe care îl am, ce ar trebui să fac? Ar trebui să-mi cumpăr o fermă? Nu știu. Ce altă slujbă aș putea să caut și care să nu fie înlocuită în viitor? Este foarte complicat”, spune el.

Acum câteva luni, peste 1.000 de lideri și cercetători au semnat o altă scrisoare deschisă prin care solicită o pauză de șase luni pentru dezvoltarea modelelor de inteligență artificială, invocând îngrijorări legate de „o cursă scăpată de sub control pentru a dezvolta și a implementa minți digitale tot mai puternice”.

sursa: remedia.ro

Distribuie acest articol Oficial Media
Share