Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Melatonina – totul despre hormonul tinereții și al vieții cât mai lungi

Este extrem de simplu să îți păstrezi frumusețea indiferent de vârstă. Câteva secrete despre relația cu aerul, cu soarele. Somnul și alimentele care stimulează secreția de melatonina – totul despre hormonul tinereții și al vieții cât mai lungi.

Melatonina - totul despre hormonul tinereții și al vieții cât mai lungi
Fericire, tinerețe, viață lungă

Melatonina îşi limitează fundamental funcţia în a proteja epifiza, restaurând indirect, dar şi direct ritmurile hormonale ale tinereţii ; protejează, graţie unui efect puternic, epifiza de îmbătrânire. Carenţa sa reprezintă un important semnal de îmbătrânire : când nivelul său plasmatic se reduce, îmbătrânim. MLT resincronizează organismul, menţinând integritatea sistemului neuro-endocrin şi a celui imunitar.

Tinerețe veșnică, frumusețe la orice vârstă

Mecanismul său de acţiune nu pare să fie de natură chimică, dar nici biochimică, receptorială, sau hormonală. Principiul pe care se bazează acţiunea MLT nu este farmacologic, dar constă în atingerea unui vârf de secreţie nocturn, cam la aceeaşi oră în fiecare noapte (orele 22–2 a.m., dar mai ales orele 1–2 a.m.).

   S-a demonstrat existenţa MLT în concentraţii ridicate în nucleul celular la persoanele tinere biologic

„Melatonina poate contribui la reducerea simptomelor depresiei sezoniere, îmbunătăți sănătatea ochilor și chiar ameliora refluxul gastroesofagian și în plus, este și un puternic antioxidant care poate oferi o mulțime de beneficii organismului. Pe lângă îmbunătățirea somnului, melatonina este implicată și în gestionarea sistemului imunitar, reglarea tensiunii arteriale și a nivelurilor de cortizol.

Beneficiile melatoniei au fost semnalate și în cadrul unui studiu efectuat pe 50 de persoane care suferă de insomnie, iar rezultatele au arătat că administrarea de suplimente cu melatonină, cu două ore înainte de culcare, a ajutat oamenii să adoarmă mai repede și a îmbunătățit calitatea generală a somnului”, spune dr. Corina Zugravu

Citește articolul nostru despre alimentele care stimulează MLT:

Alimente care stimulează producerea de melatonină, hormonul are ajută la reglarea ciclului natural de somn

Nucile, migdalele, fisticul și caju sunt adesea considerate a fi alimente benefice pentru îmbunătățirea calității somnului. Deși cantitățile pot varia, nucile conțin melatonină, precum și minerale esențiale, cum ar fi magneziu și zinc, care sunt esențiale pentru organism. Rezultatele unui studiu clinic au arătat că administrarea de suplimente ce conțineau melatonină, magneziu și zinc în cazul adulților care sufereau de insomnie, a condus la un somn mai calitativ și mai odihnitor. Mai multe în articol!

Epifiza (glanda pineală)

Melatonina - totul despre hormonul tinereții și al vieții cât mai lungi
Melatonina – totul despre hormonul tinereții și al vieții cât mai lungi

Este o glandă endocrină nepereche de origine epitelială, care aparţine diencefalului, fiind situată între şi puţin de-asupra culiculilor cvadrigemeni anteriori, sub spleniumul corpului calos, între cele două emisfere cerebrale.

Epifiza funcţionează ca un intermediar între sistemul endocrin şi mediul exterior. Ea transformă informaţia senzorială referitoare la fotoperioadă, într-un semnal chimic : melatonina (MLT). Retina şi glanda pineală sunt implicate în prevenirea desincronizării ritmului intern.

Are o formă de con de pin, ovoidală, turtită, de 7 / 4 / 3 mm, greutatea la adult variind între 0,12 – 0,17 g. Glanda este înconjurată de o capsulă proprie, a cărei grosime variază cu vârsta şi sexul, care conţine vase sangvine, fibre nevroglice, de colagen şi elastice.

Glanda pineala se afla în mijlocul creierului, la acelasi nivel cu ochii

Faimosul filozof Descartes descria glanda pineala ca „principalul sediu al sufletului” si probabil ai mai auzit ca aceasta glanda se numeste „al treilea ochi”, avand legatura cu un punct mistic care se afla intre sprancene si iata, vechile popoare nu s-au inselat, glanda pineala se afla chiar in mijlocul creierului, la acelasi nivel cu ochii. Detalii aici!

Lumina din mediul înconjurător, pe cale nervoasă, influenţează sinteza MLT şi a derivaţilor indolici. Lezarea nucleului paraventricular conduce la dispariţia bioritmului circadian al MLT pineale ceea ce dovedeşte că nucleii paraventriculari hipotalamici au un rol important în legătura dintre nucleul suprachiasmatic şi pineală.

Date generale referitoare la melatonină

Este un hormon de natură proteică sintetizat de glanda epifiză (pineală), prezent însă pretutindeni în lumea vegetală : verdeţuri, cereale integrale, fructe şi legume, orez,struguri negrifulgii de ovăz (recordmenul lumii vegetale în MLT), tomate, banane, lapte etc.

TOATE alimentele de origine animală, cu excepţia ouălor conţin Adrenalină(hormonul îmbătrânirii), în vreme ce TOATE alimentele de origine vegetală conţin MLT(hormonul tinereţii) !!! În special sucurile naturale din fructe şi legume abundă în Melatonină!

Melatonina – totul despre hormonul tinereții și al vieții cât mai lungi

Triptofanul: este un aminoacid esential ce nu poate fi produs la nivelul organismului uman, dar care insa, joaca un rol extrem de important in producerea proteinelor. Totodata, triptofanul este vital pentru producerea unor neurotransmitatori asa cum sunt serotonina si melatonina. Hormonii tinereții și ai vieții cât mai lungi.

In acest sens, studiile de specialitate au relevat faptul ca nivelul scazut de serotonina poate duce la aparitia depresiilor si a insomniilor. Organismul uman foloseste triptofanul pentru a produce vitamina B3, cunoscuta si ca niacina. Detalii în articolul:

Stimulatorii hormonului de crestere

Alte beneficii ale melatoninei de la vindecarea depresiei la efectul anti-cancerigen

– Susţine funcţia imunitară (limfocitele Th având receptori pentru MLT, se măreşte numărul acestora). Creşte eliberarea IFN-g, a IL2 şi IL6

– Pinealectomia (scoaterea / distrugerea glandei epifize) conduce la o involuţie rapidă şi precoce a timusului

– Reducerea cronică a nivelului MLT plasmatice este răspunzător de scăderea dimensiunilor splinei şi de un deficit al blastogenezei limfocitelor T

– Administrarea de MLT exogenă diminuă o stare de depresie imună survenită cronic sau acut

Controlează colesterolul și glicemia

– Există beneficii notabile la pacienţii cu SIDA la care s-a administrat MLT, alături de Zn şi Se (MLT şi DHEA combat depresia imună şi scăderea nivelului tisular de vitamina E, induse de infecţia retrovirală)

– Prezintă efecte antiinflamatoare, analgezice şi anticonvulsivante (indirect prin stimularea opioidelor endogene)

– Are şi un discret efect anticoagulant, dar creşte semnificativ efectul medicamentelor anticoagulante

– Reduce nivelul colesterolului sangvin, opunându-se maladiilor cardiace degenerative

– Stabilizează nivelul glicemic, având un efect hipoglicemiant (important la diabetici)

– Protejează împotriva efectelor stresului

– Creşte adaptabilitatea organismului la schimbările de fus orar şi ajută corpul să-şi revină mult mai repede după zboruri îndelungate pe mai multe meridiane

– Combate eficient insomniile, iar somnul survine mai repede. Menţine ciclul somn / veghe (ceasul biologic al organismului) la parametri normali. Calitatea somnului este şi ea pozitiv influenţată, crescând semnificativ durata somnului cu vise. În ceea ce priveşte efectele MLT asupra calităţii somnului, asupra persoanelor care lucrează constant pe timp de noapte, sau în ture alternante, rezultatele sunt în general modeste

– MLT poate determina inhibarea efectelor chiar benefice a unei multitudini de medicamente aflate în sânge, dar şi anularea efectelor adverse ale acestora. Acest lucru îl mai face şi (sucul de) grape-fruit roşu

– Normalizează nivelul plasmatic al Zn la vârsta senescenţei

– Stimulează şi menţine funcţia sexuală ; restaurează ritmurile hormonale anterioare menopauzei

Combate osteoporoza și depresia

– Administrată în perioada de premenopauză, readuce secreţiile endocrine la nivelul celor din tinereţe, determinând regresul rapid al tuturor tulburărilor neuro-vegetative şi psihice care acompaniază menopauza, în special anxietatea, nervozitatea şi tendinţa la depresie

– Funcţia tiroidiană este restaurată la hipotiroidieni

– Stimulează producţia hormonului de creştere

– Stimulează creşterea celulelor măduvei osoase şi astfel funcţia hematopoetică este îmbunătăţită

– Reduce incidenţa şi manifestările bolilor autoimune, studiile fiind în cursâ

Anti-cancerigen de forță

Este un anti-cancerigen de forţă, având şi importante efecte anti-oxidante, reducând peroxidarea lipidică ; cancerul este asociat adesea cu o scădere a nivelului sangvin al MLT. Acţionează specific mai ales în cancerul de sân, prostată şi-n melanomul malignMelatonina reduce nivelul de radicali liberi mai bine decât alţi antioxidanţi.

Are o putere de două ori mai mare decât vitamina E şi de cinci ori mai mare de glutationul, având şi o particularitate care o face unică : este solubilă şi în apă şi în grăsimi putând acţiona împotriva radicalilor liberi în fiecare mediu (vitamina C nu este solubil în grăsimi, în vreme ce vitamina E nu este solubilă în apă) . Stimulează sistemul imunitar având o afinitate deosebită pentru limfocitele T, fiind cea mai buna resursă a noastră împotriva atacurilor externe.

Pentru studiul de mai sus au fost utilizate 4 articole Oficial Media din perioada 2018-2023.

De asemenea, date importante culese din LONGVIDA, acolo unde găsiți un amplu articol referitor la Melatonina -totul despre hormonul tinereții și al vieții cât mai lungi. Link mai jos:

https://longvida.webnode.ro/melatonina-hormonul-tineretii/?

Tinerețe veșnică și viață lungă. Fericire
Distribuie acest articol Oficial Media
Share