Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

”Cum argumentați refuzul față de intenția Consiliului Județean Hunedoara de a prelua termocentrala MINTIA ?”

Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, membru în Grupul S&D, i-a transmis o scrisoare deschisă premierului Ciucă, în cadrul căreia a tras un serios semnal de alarmă referitor la consecințele crizei energetice europene.

Guvernul-Romanieiprim-ministru

Potrivit eurodeputatului Grapini, având în vedere resursele pe care le are, România nu ar trebui să fie afectată.

Concret, Maria Grapini i-a comunicat premierului că a transmis, încă din 2019, mai multe scrisori ministrului Energiei, în cadrul cărora a avertizat în privința costurilor uriașe generate de închiderea sectorului minier din România. Mai mult, a adăugat europarlamentarul umanist, a cerut chiar schimbarea ministrului Virgil Popescu, care s-a dovedit incapabil să pună bazele unei strategii energetice favorabile României. În contextul actual,  europarlamentarul i-a adresat, punctual, premierului mai multe întrebări pe marginea unui subiect extrem de delicat: ”De ce s-a luat decizia vânzării Centralei de la Mintia, când s-ar fi putut investi pentru a continua funcționarea acesteia, cu un rol foarte important în sistemul energetic românesc?”

În cadrul scrisorii deschise, eurodeputatul Grapini i-a mai menționat șefului Executivului că, pe 15 iulie și 29 iulie 2022, au fost două termene pentru licitația de vânzare a termocentralei, la valoarea de 92 de milioane de euro. Mai mult, a mai spus europarlamentarul, o condiție din caietul de sarcini prevede ca acela care cumpără centrala trebuie să monteze 800 MW pe gaz, în grupuri noi.  “Atât ministrul Energiei, cât și administratorul judiciar, au dat asigurări că există foarte multe firme interesate de acest obiectiv. Realitatea alarmantă este că, la cele două licitații, nu a participat nimeni, fiind programate, în acest sens, pentru luna august, alte două licitații. Mai mult, am primit o sesizare de la angajații de la Mintia potrivit căreia s-ar intenționa să se scoată condiția celor 800 MW pe gaz și să se scadă prețul, firma interesată de cumpărare fiind cea a domnului Gabriel Comănescu, GSP Power din Constanța. Mi se pare foarte grav faptul că solicitările Consiliului Județean Hunedoara, de a prelua termocentrala, nu sunt luate în calcul de minister”, se mai arată în scrisoarea transmisă premierului Ciucă de către Maria Grapini.

În numele lucrătorilor de la Mintia, cu care ține legătura din 2019 ( eurodeputatul umanist a fost de mai multe ori la fața locului), dar și în numele românilor și, nu în ultimul rând, în calitatea sa de europarlamentar și vicepreședinte al PE din cadrul Comisiei pentru piața internă și protecția consumatorului, Maria Grapini a mai adresat alte trei întrebări premierului: ”Cunoașteți situația reală de la Mintia?  Dacă da, considerați corecte deciziile ministrului energiei față de această Centrală, care poate contribui la independența energetică a României?  Cum argumentați refuzul față de intenția Consiliului Județean Hunedoara de a prelua Centrala?”

Administraţia judeţeană şi-a manifestat disponibilitatea de a prelua în proprietate şi administrare Termocentrala Mintia,  încă de la începutul anului 2019.  Toate demersurile Consiliului Judeţean Hunedoara au avut la bază mai multe considerente printre care necesitatea asigurării continuităţii serviciului de termoficare pentru cele 4.500 de apartamente, precum şi pentru instituţiile publice din municipiul Deva, racordate la energia termică produsă la Termocentrala Mintia; evitarea disponibilizării în masă a salariaţilor care asigură funcţionarea centralei şi trimiterii lor în somaj, cu consecinţe grave asupra acestora şi familiilor lor, respectiv asupra comunităţii; oprirea termocentralei Mintia ar influenţa negativ întreaga economie a judeţului Hunedoara şi aşa afectată de oprirea capacităţilor industriale existente.  Mintia a intrat în conservare și apoi, a fost scoasă la licitație.  Europarlamentarul Grapini i-a transmis șefului Executivului că așteaptă răspunsuri concrete și argumentate la întrebările trimise, pentru a informa cetățenii despre soluțiile de rezolvare a acestei situații extrem de importante pentru sistemul energetic românesc.

„Eu din martie presez la nivelul Uniunii Europene să existe o politică energetică la nivel european și să fie prețuri accesibile, pentru că ce este accesibil pentru cetățeanul din Luxemburg,  nu este accesibil pentru cetățenii din România. Mergem din nou pe contrasens, Franța, Germania încearcă să ia anumite companii de stat, pentru a nu le vulnerabiliza. Nu înțeleg de ce, din 2019 fac aceste scrisori pentru Mintia, nu înțeleg de ce se vrea vânzarea Mintia, o să o dăm pe nimic. De ce nu s-a răspuns Consiliului Județean, care a spus că vrea să o preia? E clar că Ministrul Energiei are o temă, vrea să vândă(..) Comisia nu poate să dicteze cât să consume România, cât să fie temperatura în cameră, nu. Politica națională rezolvă problema energiei. Pe ministrul Energiei nu pot să îl iert, a închis Mintia, erau lucruri care puteau fi evitate. Ce spune Comisia e o recomandare. România depinde mai puțin de gazul rusesc, alte țări depind mai mult”, a conchis Maria Grapini.

În cazul în care activul nu va fi valorificat, licitaţia pentru Termocentrala Mintia  se va relua în 12 august şi ulterior în 26 august, în aceleaşi condiţii de preţ şi locaţie, aşa cum au aprobat creditorii societăţii. Termocentrala Mintia face parte din CEH şi este compusă din terenuri în suprafaţă de 329,8 ha şi construcţii, precum şi bunurile mobile şi echipamentele aferente. Termocentrala a fost oprită în martie 2021 din cauză că nu mai avea cărbune, iar personalul a fost disponibilizat.

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share