Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Cum functioneaza planetara ATV? Diagnoza si reparatie

Planetara atv este o piesa importanta care face parte din sistemul de transmisie, care duce energia cinetica a motorului la roata.

planetara ATV

Ce este o planetara ATV?

Acum ceva vreme, planetarele erau folosite doar la autovehiculele cu tractiune fata dar astazi aceste piese sunt intalnite la absolut toate masinile. De cand a aparut suspensia independenta pe fiecare roata in parte, au devenit obligatorii si planetarele.

Planetara atv este o piesa importanta care face parte din sistemul de transmisie, care duce energia cinetica a motorului la roata. Planetara este un ax cardanic cu doua articulatii, numite “capete de planetara” (extern si intern). Axul central este o bucata de otel cuplata la cele doua capete care au o miscare de cateva grade pentru a permite miscarea rotilor la denivelari, dar si in momentul in care rotile sunt virate. De asemenea, un pivot ATV este esential pentru intreg sistemul de transmisie si franare, intrucat leaga suspensiile astfel incat energia venita de la motor este distribuita in mod echilibrat, permitand rotirea rotilor din fata la parametri optimi.

Care este rolul unei planetare atv?

O planetara transmite rotatia de la cutia de viteze la roata. In cazul unui atv cu tractiune fata, planetarele ies direct din cutia de viteze iar in cazul unei atv cu tractiune spate, din cutia de viteze iese un cardan care ajunge intr-un diferential din care mai apoi ies planetarele care transmit miscarea de rotatie rotilor din spate.

Functionarea planetarei atv

Articulatiile dintre ax si cele doua capete sunt exact ca o cruce cardanica, adica permit rotatia chiar daca exista o rupere de aliniere. Cele doua articulatii sunt acolo tocmai pentru a nu intrerupe aceasta miscare de rotatie indiferent daca rotile sunt sau nu virate. Articulatiile dintre ax si capete se fac prin intermediul unor tripode, adica o piesa cu 3 rulmenti care elimina frecarea si prelungesc viata acestora. Aceste “capete de planetara” care contin aceste articulatii, sunt acoperite de un burduf din cauciuc care tine vaselina la interior si protejaza impotriva prafului si a apei din exterior.

Cum diagnostichezi problemele la planetara?

Majoritatea riderilor de ATV incep sa isi faca griji in legatura cu planetara atv-ului atunci cand aceasta incepe sa produca anumite zgomote ce pun in pericol buna functionare a vehiculului.

Această piesa era intalnit in trecut doar la vehiculele cu tractiune fata, insa de cand suspensia independenta este ceva firesc, o vei găsi la absolut toate vehiculele, inclusiv la atv-uri.

Planetarele sunt piese relativ durabile, dar se pot strica din diverse motive. In majoritatea cazurilor, se defecteaza imbinarile exterioare si interioare, care nu pot fi mereu schimbate separat, din cauza modelului din fabrica.

Daca ai un vehicul cu tractiune spate, cum ar fi un atv si vei circula corect, planetarele nu se vor defecta, insă la vehiculul cu tractiune fata, ele se vor strica la un moment dat, pentru ca se exercita o forță suplimentara asupra articulatiilor acestora.

In momentul în care autovehiculul off-road prezinta zgomote puternice, este indicat sa apelezi la serviciile unui service specializat.

Daca planetara este uzata, poate ceda si in acest caz vei ramane cu atv-ul in drum. Este indicat sa ii faci revizia periodica si sa nu amani schimbarea capului sau a intregii piese, pentru a nu avea surprize neplacute.

In cazul atv-urilor mai vechi de 10 ani, acest lucru devine inevitabil. Daca se vor auzi trosnituri la nivelul rotilor si volanul trepideaza la viteze mici sau la denivelari, trebuie neaparat sa iei în considerare verificarea planetarelor. Asadar, la cel mai mic semn ca atv-ul incepe sa iti faca probleme, indreapta-te catre un service.

Cum iti dai seama ca ceva este in neregula?

Indiferent daca detii un atv uzat sau nu, trebuie sa monitorizezi constant starea burdufurilor. Daca esti o persoana care conduce frecvent si parcurge distanțe lungi, cu drumuri accidentate, vehiculul tau poate deveni mai sensibila la viraje si viteze ceva mai mari, asa ca este nevoie de verificarea pieselor odata la cateva luni.

Din punct de vedere financiar, planetarele au un cost modic, in comparație cu alte piese ale atv-ului, insa neinlocuirea lor la timp poate aduce mai multe defecțiuni severe ale celorlalte componente.

Este important sa verifici planetara si burdufurile inainte de a achizitiona un atv second hand, pentru a te asigura ca nu necesita reparatii neprevazute si costuri suplimentare in bugetul tau. De preferat este sa mergi la un service, care sa supuna atv-ul tuturor testelor de siguranta si sa ii faca o revizie tehnica.

Dupa ce te-ai asigurat ca nu exista defectiuni, adapteaza-ti modul in care conduci la varsta vehiculului.

Un vehicul vechi se poate deteriora mai repede decat unul nou, daca nu esti atent la sensibilitatile pe care le are. Mai mult, daca acesta nu este un model potrivit pentru drumurile mai putin prietenoase, este de preferat sa eviti parcurgere lor.

Cand trebuie verificata planetara atv?

De obicei, planetara trebuie verificata odata cu revizia periodica, care este necesar sa fie executata conform recomandarilor producatorului, dupa parcurgerea unui anumit numar de kilometri.

De ce se strica o planetara?

Primul semn al stricarii planetarei este un zgomot sau o bataie metalica la punerea rotilor in miscare. Sunt intalnite doua greseli care reduc durata de viata a acestei componente de schimb.

Prima este condusul agresiv al pilotului, care actioneaza pedala de acceleratie violent atunci cand rotile sunt virate. Aceasta neatentie duce la uzura prematura si totodata permanentă a imbinarilor externe ale planetarei atv. La fel, daca la schimbarea treptelor de viteza se aud zgomote de la rotile fata (sau la o singura roata), este clar ca ai o problema cu o planetara.

Cea de-a doua greseala este neglijarea verificarii sistemului de franare si a suspensiilor.

Actionarea incorecta a ambreiajului poate fi o alt cauza pentru care planetarele se pot rupe sau strica. Foarte multi dintre rideri, experimentati sau incepatori, elibereaza mult prea repede si brusc pedala atunci avand schimbatorul de viteze se afla intr-o treapta superioara.

Acest comportament nu duce doar la slabirea pedalei de ambreiaj si la uzura intregului sistem al acestuia, ci poate avea consecinte serioase si asupra planetarelor, mai ales daca acest stil de a pilota un atv se manifesta frecvent.

Acelasi lucru este valabil si in cazul utilizarii necorespunzatoare a ambreiajului pentru urcarea sau coborarea pantelor sau atunci cand pornirea de pe loc este realizata brusc, iar vehiculul este intr-o treapta superioara de viteza.

Asadar, a avea grija de planetara ATV inseamna sa ai grija si de sistemul de ambreiaj si de intreg ansamblul ce compune ATV-ul.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share