Cum sa cumperi o masina la mana a doua?
Sa presupunem ca v-ati decis sa cumparati o masina la mana a doua, din fonduri proprii si aveti o suma fixa de bani.
In principiu veti cauta o masina cu kilometri putini, care sa arate bine si care sa nu necesite vreo investitie ulterioara.
In continuare, iti vom da cele mai bune sfaturi, astfel incat, daca deja te-ai hotarat sa iti cumperi o masina la mana a doua, sa nu te lasi pacalit!
Pentru majoritatea cumparatorilor de masini la mana a doua, kilometrii, sunt principalul criteriu in alegerea unui autoturism. Kilometrii conteaza dar nu sunt singurul element de luat in calcul atunci cand dorim sa ne asiguram ca facem o alegere buna si ca nu vom fi pacaliti!
Asadar, cumpararea unei masini la mana a doua poate fi riscanta, dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa cumparati o masina veche, ci mai degraba sa aflati informatii clare despre ce vreti sa cumparati, iar solutiile sunt multe.
Iata cateva sfaturi practice de care ar trebui sa tii cont, atunci cand iti iei o masina la mana a doua.
In primul rand, trebuie sa va alegeti masina potrivita, fara a va lasa influentati de prieteni, de rude, de familie, etc.. Trebuie sa va ganditi la ce o sa folositi masina si sa alegeti masina conform activitatilor pe care o sa le desfasurati cu acea masina.
Dupa parerea noastra cel mai important lucru atunci cand va cumparati o masina, este sa o verificati!
ATENTIE! Nu neaparat pe site-uri, pe care puteti verifica masina doar dupa seria de sasiu, ci mai degraba sa luati niste prieteni care se pricep, un mecanic, sau sa duceti masina intr-un service in care aveti incredere si sa ii faceti o analiza completa.
Recomandarea noastra sunt service-urile autorizate sau reprezentantele, deoarece la reprezentanta fiecare masina are un istoric (de ex. daca doriti sa cumparati un Mercedes la mana a doua, cu ultima revizie efectuata la 100.000 km, acestia sunt notati in sistem si mult mai usor de identificat), exceptie facand masinile la mana a doua, fara un istoric complet, sau cu service-urile efectuate in afara reprezentantelor.
De asemenea, iata cum putem sa aflam un istoric complet chiar si pentru o masina la mana a doua obisnuita (de ex. Dacia Logan, Renault Megane, Opel Corsa, Ford Focus, s.a.m.d.) la care cel mai probabil service-urile nu au fost efectuate intr-o reprezentanta.
Din punctul nostru de vedere, cel mai important lucru este sa mergeti cu masina intr-un service autorizat, neutru pentru ambele parti, atat pentru dvs. ca si cumparator, dar si pentru vanzator, de preferabil intr-un alt oras, astfel incat acestia sa poata evalua corect starea fizica actuala a masinii. Un mecanic cu experienta isi poate da seama destul de usor de cat de mult a fost rulata o masina, daca aceasta are tendinta sa bata, sa troncane, de felul in care se aude motorul, de felul in care se aud tachetii, niste semne in general destul de banale pentru acestia, astfel incat sa va poata da un sfat si sa va poata face o scurta descriere a masinii.
In general, primele indicii care arata cat de folosita a fost o masina, sunt pedalele, volanul, schimbatorul de viteze, manerele usilor, uzura scaunelor si a tapiteriei, exceptie facand inlocuirea acestora cu unele noi sau la mana a doua, operatiuni destul de usor de distins pentru un mecanic cu experienta.
In cazul in care cumparati o masina la mana a doua direct din Romania, va sfatuim sa folositi site-ul oficial RAR sau Registrul Auto Roman, deoarece acestia inregistreaza fiecare km, la masinile deja inmatriculate. Kilometrii unei masini pot fi verificati direct dupa seria de sasiu, deoarece, atunci cand o persoana se duce cu masina la ITP sau Inspectia Tehnica Periodica, se inregistreaza si numarul de kilometrii. ATENTIE! Verificarea unei masini pe site-ul oficial RAR, este valabila doar pentru masinile deja inmatricultate in Romania, nu si pentru cele care urmeaza sa fie aduse, sau sunt recent aduse in tara.
Pentru masinile care urmeaza sa fie aduse, sau sunt recent aduse in tara, exista de asemenea foarte multe aplicatii online, care va pun la dispozitie o lista completa cu istoricul autovehiculului (de ex. kilometrajul real, statut legal – daca masina figureaza sau nu intr-o baza de date ale autovehiculelor furate, accidente, modul in care a fost folosita – personal taxi, numarul de inmatriculari, fotografii cu masina din anunturi mai vechi sau de la companiile de asigurari, etc.), folosind seria de sasiu sau numarul VIN (Vehicle Identification Number), cum i se mai spune.
Sigur mereu va intrebati de unde aceste site-uri isi trag toate aceste informatii.
Ei bine, de fiecare data cand are loc un accident, orice asigurator isi noteaza toate aceste detalii, numarul de kilometrii, modul in care masina este folosita, numarul de inmatriculari, fotografii ale vehiculului, s.a.m.d, dupa care, toate aceste detalii sunt preluate sau cumparate de catre companii care ofera astfel de informatii publicului, gratuite sau contracost.
Va recomandam sa aruncati o privire pe site-ul Quiq.ro, in sectiunea Autoturisme, deoarece toate anunturile, sunt preluate si verificate in detaliu de catre un moderator. Orice dubiu, duce la banarea si la stergerea permanenta a acestora de pe site, precum si la dreptul de a mai folosii vreodata serviicile Quiq.ro.
călător pe la reviste pe la câteva edituri “…spunea mama: fluturii făceau curte florilor şi-atunci am mişcat prima dată, apoi zi de zi pântecu-i zvâcnea aşa cum ţi se zbate ochiul stâng. când m-am născut căzuse bruma. eu n-am vrut sa ucid fluturii” în rest, căţărare liberă
DACA TI-A PLĂCUT URMĂREȘTE PAGINA NOASTRA!!
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Inundații în regiunile italiene Toscana și Emilia-Romagna. Florența și Pisa în stare de alertă VIDEO
Avocat Piperea despre taxarea cu 70% a sumelor pe care le dăm copiilor, părinților bătrâni sau rudelor nevoiașe
Vin vremuri grele, apărați-vă copiii! Franța, decizii halucinante pentru copiii de la grădiniță și clasele primare
Criză majoră pentru persoanele cu dizabilități: Asistenții personali, concediați în urma unei noi ordonanțe de urgență
Înlăturarea lui Georgescu nu rezolvă problema: doar o amână și o acutizează
CCR a respins contestația lui Călin Georgescu de a candida la alegerile prezidențiale
LIFE STYLE
Rochii de primăvară pentru un nou început plin de culoare
Tendințe în încălțăminte: Ce va fi la modă în sezonul următor?
CINCI activități simple pentru a stimula creativitatea copiilor tăi
Bucuria de a te îndepărta de prezent sau cum să dispari elegant din agitația zilnică
Dilema ariciului – metafora schopenhaueriană pentru relaţiile interumane
DESTINATII
”Ne dorim o Vale a Jiului activă tot timpul anului, cu turiști care să descopere frumusețea locului, istoria, aventura și autenticitatea regiunii”
România participă cu stand la ITB Berlin 2025
Cluster UNESCO în județul HUNEDOARA
Cupa BALOO în weekend la STRAJA
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Premieră în sistemul public de sănătate din România
Curele de slăbire repetate, cea mai sigură cale de a încetini metabolismul
EU4Health trage un semnal de ALARMĂ: nu există încă informații despre program și granturile pentru 2025
Ce să faci dacă ai un atac de panică, simţi frică, agitaţie sau o stare nervoasă
Robert F. Kennedy Jr, noul ministru al Sănătăţii, a declarat război împotriva zahărului și produselor ultra-procesate
O colaborare sporită în implementarea spațiului european de date privind sănătatea (EHDS)
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Premieră în sistemul public de sănătate din România
„Protejarea drepturilor consumatorilor reprezintă o prioritate pentru mine!”
Comemorarea a 68 ani de la trecerea în eternitate a marelui sculptor Constantin Brâncuşi la Mănăstirea Lainici