21/10/2021

Mi-am propus să nu scriu despre educație în aceste ultime zile din anul școlar pentru a nu stârni patimi. Și așa nervii tuturor sunt întinși la maxim din cauza bâlbâielilor ministerului. Dar cu sau fără scrierile mele, educația naște patimi.

Cineva pune o întrebare , unde altundeva decât pe Facebook: „Sunt profesorii Cenușăresele sistemului bugetar?”. Răspunsuri de „da” sau „nu”, argumentate sau nu. Și deodată… „Sunt elevii sacrificați pe altarul performanței sistemului?”

Nu un răspuns la întrebarea inițială, nu argument sau comentariu pe temă, ci un atac pur și simplu. Încerc să înțeleg astfel de atitudini dar îmi este foarte greu. Este atitudinea care face din elevi victime ale școlii. Oare când vor înțelege părinții că fără școală nu se poate? Când vor înțelege că școală fără învățare nu se poate? Când vor înțelege că învățare fără efort nu se poate? Și când vor înțelege că acest „sacrificiu” este numai în beneficiul copiilor?

Nevoia de a fi părinte „cool”

Acești părinți „cool”, cei care vor să fie considerați părinți ideali pentru că își apără copiii de orice le-ar crea disconfort, sunt cei care vor căuta mereu alți vinovați pentru rateurile din viață ale copiilor lor.
Este de înțeles să vrei să fii părinte cool. Dar cu orice preț? Nu ar trebui. Poți fi părinte cool și altfel.

Poți fi părinte cool…
dacă îți crești copilul responsabil,
dacă îi cultivi pasiunea pentru cunoaștere,
dacă îl îndemni să respecte și să te respecte,
dacă îl înveți să își exprime opinia, dar să asculte și alte opinii,
dacă îl înveți să își susțină opiniile cu argumente, nu neapărat cu contraargumente,
dacă îl înveți să accepte că nu are numai el dreptate
și, mai ales,
dacă îl înveți că lumea nu se învârte în jurul lui.

Părinte cool nu ești când scoți bani din buzunar pentru a-i satisface copilului toate capriciile. Ești părinte cool când îl înveți să își ia viața în mâini pentru a putea să își satisfacă capriciile.

Deci, dacă vreți să fiți părinți cool nu le băgați în cap copiilor că a merge la școală, a învăța și a-i respecta pe cei din școală este în sacrificiu. Sunteți părinți cool dacă le vorbiți despre sacrificiile pe care le fac cei din jurul lor pentru ca ei să poată învăța.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share