Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Cum sa pilotezi motocicleta atunci cand ai si un pasager

Accidentele pe motocicleta nu se intampla atat de rar precum cred unii. De aceea o casca moto este tot ceea ce iti trebuie atunci cand ai nevoie de protectie maxima!

Cum sa pilotezi motocicleta

Mersul pe motocicleta este cu adevarat senzational si iti poate oferi adrenalina la maxim!

Mersul cu pasager pune în primul rând probleme de ordin etic. Adică eu, ca motociclist pasionat și practicant, de fiecare dată când mă sui la ghidonul unei motociclete în trafic sau oriunde altundeva, îmi asum faptul că s-ar putea să mă rănesc foarte grav sau chiar mai rău. Dar plăcerea pe care o simt face să merite acest risc. Pentru mine.

Același lucru este valabil pentru oricare dintre noi, riderii. Se presupune că facem o alegere în cunoștință de cauză (căci știm ce înseamnă mersul pe două roți, care sunt riscurile etc.) și suportăm acest risc (mai mare sau mai mic, în funcție de rider, experiență, ambiție, motocicletă, drum etc.) de dragul de a merge cu motocicleta.

Ei bine, cu un pasager, lucrurile nu stau neapărat așa. Dacă pasagerul este unul ocazional, neinițiat în motociclism, poate nici nu-și dă seama că există un risc. Poate își imaginează că accidentele sunt ceva care se întâmplă atât de rar încât este practic imposibil să se întâmple tocmai acum și aici. O casca moto este tot ceea ce iti trebuie atunci cand ai nevoie de protectie maxima, descopera gama casti motociclete pe unimotors.ro.

 

Instructia pasagerului

O parte importantă este instrucția pasagerului, mai ales dacă acesta este la primul drum pe două roți. Unele lucruri ni se par atât de naturale nouă, celor care suntem implicați în fenomen, încât credem că sunt la mintea cocoșului pentru oricine altcineva. Dar am avut pasageri care coborau de pe motocicletă oricând li se năzărea, alții care trăgeau invers în viraje într-un stil barbar și multe asemenea. Deci pasagerul trebuie să primească lecția dinainte de plecare!

Încă un aspect important este echipamentul pasagerului, mai ales dacă plecați la un drum lung. Și el este la fel de expus ca voi și trebuie să fie cât mai bine echipat. O cască cu două numere mai mari are toate șansele să-i zboare din cap chiar și la un impact nu foarte puternic.

Atunci când mergem încărcați cu pasager și, eventual, cu bagaje, o parte mai mare a greutății ansamblului ocupanți + moto este amplasată în spate, lucru care duce la mutarea centrului de greutate în spate cu câțiva centimetri buni. Ceea ce înseamnă că ne putem baza pe frâna spate mai mult decât în mod normal (fără să se blocheze) și că trebuie să avem mai multă grijă cu frâna față, căci roata din acea parte este mai descărcată și se va bloca mai ușor la o frână bruscă.

In concluzie, mersul pe motocicleta cu un pasager vine la pachet cu o responsabilitate suplimentara, in special de natura etica, deoarece vietile amandurora sunt in mainile tale. Deci, mare atentie cum te inarmezi pentru drum si cum te deplasezi pe drumurile aglomerate!

Distribuie acest articol Oficial Media
Share