Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Dentofobia – frica de medicul stomatolog. Cum să îi faci față?

Unor oameni le este frică de păianjeni, alții sunt paralizați de frică la gândul de a vorbi în public. Există și persoane cărora le este frică de spații mari, de izolare într-o cameră strâmtă sau de înălțimi. Temerile pot fi diferite și uneori sunt complet iraționale. Cu toate acestea, ele există și fac viața dificilă. Este și cazul dentofobiei, adică frica de tratament stomatologic. Se estimează chiar că unul din cinci adulți poate suferi de fobie dentară. Cum să te descurci cu asta?

Dentofobia

Cum poți scăpa de frică în timpul vizitei la stomatolog și de unde provine această fobie?

Dentofobia este frica de dentist sau de a vizita cabinetul stomatologului. Anxietatea în cazul persoanelor afectate de dentofobie poate fi copleșitoare și paralizează în așa măsură încât nici măcar o durere acută de dinți sau o simplă procedură de albire dentară nu va determina pacientul să viziteze medicul.

Frica de dentist poate fi dobândită sau înnăscută. În primul caz, este asociată cu experiențe negative anterioare din trecut, legate direct sau indirect de tratamentul stomatologic. Dacă pacientul a experimentat dureri chinuitoare asociate cu procedurile dentare, de exemplu, tratamentul de canal sau extracția dentară, frica de a repeta aceeași situație crește. Așa că preferă să evite medicul dentist, decât să experimenteze din nou aceeași experiență.

Cu toate acestea, un procent semnificativ de pacienți care se tem de stomatologi nu au traume din trecut, ci se simt vulnerabili la ideea că nu vor avea control asupra a ceea ce se întâmplă. Pacienții sunt însoțiți de un sentiment de neputință, de teamă cauzată de mirosul unui cabinet stomatologic steril sau de frica de sunetele dispozitivelor utilizate.

Cum să faci față fobiei dentare în timpul consultului stomatologic?

Alegerea unui cabinet stomatologic profesionist poate fi o soluție eficientă pentru pacienții cu fobie dentară. Este important să apelezi la un medic specialist care îți inspiră încredere, iar astfel vei putea trece mai ușor peste această fobie.

De asemenea, pentru a te simți mai în control în timpul procedurilor de profilaxie Cluj și nu numai, întreabă medicul dentist care sunt pașii pe care îi va urma în tratarea afecțiunilor dentare. Știind de la început ce se va întâmpla în timpul tratamentului, îți va fi mult mai facil să îți stăpânești anxietatea.

Mai mult decât atât, dacă îți faci griji cu privire la durerile din timpul procedurilor, află că în ultimii ani stomatologia a evoluat semnificativ, iar cu ajutorul unor aparaturi speciale și ale anestezicelor moderne, multe dintre procedurile stomatologice sunt astăzi lipsite de durere.

Așadar, un medic stomatologi profesionist și răbdator te va putea ajuta nu doar să ai parte de un zâmbet sănătos, ci îți va oferi și încrederea necesară de a face față dentofobiei.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share