Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Cum să te joci cu cap cu cei mici și să le creezi amintiri valoroase

Când te gândești la copilăria ta, care sunt primele amintiri de la joacă care îți populează mintea?  Amintirile plăcute despre joacă care au o însemnătate aparte, tind să unească familiile din punct de vedere emoțional, mult timp după ce copiii au crescut. 

Dar cum să aduci însemnătate în joaca copiilor?

Înarmați cu multă grijă pentru ca cei mici să aibă amintiri plăcute despre copilăria lor, părinții trebuie, însă, să aibă grijă la managementul așteptărilor și câteva principii esențiale ce pot crea amintiri de neprețuit. 

  • Copiii trebuie să fie încurajați să ia propriile decizii

Atunci când copiii aleg cum vor să se joace de unii singuri, simt pe pielea lor cum e să ai libertate. În același timp, vor începe să facă conexiuni între alegerile lor și consecințele sau rezultatul acelor alegeri.

Tipul de jucării și materiale pe care părinții le pun la dispoziția copiilor pot la rândul lor să influențeze modul în care copiii iau decizii. Jocurile cu posibilități deschise ajută copiii să decidă de unii singuri cum vor să acționeze. De exemplu, niște piese de lego pot deveni orice, pe când o mașinuță va fi folosită strict ca o mașinuță. 

  • Echipează copii cu atribute esențiale pentru viață

Spre exemplu, când copilul construiește un turn, trebuie inițial să planifice ce anume va face – de câte piese are nevoie, cum ar vrea să arate turnul și așa mai departe. A crea un simplu turn antrenează capacitatea de planificare și de soluționare a problemelor – ce voi face dacă turnul o să se prăbușească sau cum pot construi o bază cât mai solidă sunt întrebări pe care copiii învață să și le pună prin astfel de jocuri. 

Alte exemple de activități care dezvoltă abilitățile copilului sunt învățarea unei limbi străine, arta sau lucrul manual și orice alte modalități de exprimare – fie ea fizică sau vorbită. Părinții interesați de astfel de ateliere pentru copii își pot înscrie copilul sau copiii la unul dintre atelierele organizate de Sos-planet.ro.

  • Joacă este spontană, nu planificată

Când ne jucăm, suntem în cea mai degajată stare în care ne putem afla. În timpul jocului sau activităților recreaționale, ne implicăm în interacțiuni complexe unii cu ceilalți și creștem activitatea creierului.  

Joaca este deci esențială pentru dezvoltare, contribuind la bunăstarea cognitivă, fizică, socială și emoțională a copiilor. Însă dat fiind că există mult mai multă structura în activități prin prisma programelor stricte pe care le au copiii în zilele noastre, riscăm uneori să aducem prea multe structură în viețile celor mici. 

Este, deci, crucial ca cei mici să se implice în activități cât mai diverse, cât mai puțin dirijate și deci să fie cât de multă libertate în activitățile lor. Astfel, copiii își vor dezvolta creativitatea, imaginația și alte abilități necesare în școală, spre exemplu. În același timp, se vor simți încurajați să interacționeze și să exploreze mai mult lumea din jurul lor.

Sursa foto: unsplash.ro

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share