Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Cum vor arata masinile viitorului: pe hidrogen, autonome si super tehnologizate

Oamenii au fost fascinati dintotdeauna de viitor. Multi isi doresc sa stie, spre exemplu, cum vor arata masinile in deceniile urmatoare: vor fi ca in filmele SF sau nici pe departe? Analistii de pe piata auto ofera un raspuns destul de clar: automobilele viitorului vor fi conectate total la noile tehnologii cum ar fi sistemele de navigatie dedicate integrate, vor fi electrice sau pe hidrogen si autonome.

electrice sau pe hidrogen si autonome
Sellin, Germany – August 1, 2019: GPS Navigator in Volkswagen Sharan automobile

Masinile cu hidrogen, cat mai dureaza pana vor fi disponibile la scara larga

La inceput a fost benzina, apoi motorina, GPL-ul si in ziua de astazi masinile electrice sunt la mare cautare. Desi s-ar putea crede ca energia electrica va fi cea care va dicta, in majoritate, modul de functionare al automobilelor, nu este chiar asa. Viitorul va fi al masinilor pe hidrogen, spun specialistii.

Hidrogenul nu reprezinta ceva nou in transporturi. De-a lungul istoriei, utilizarea sa a fost, ce-i drept, experimentala. Se stie ca prima data a fost folosit la umplerea baloanelor, acum 230 de ani, cand un astfel de dirijabil a plutit aproape o ora in aer. In 1937, hidrogenul a fost utilizat pentru a asigura portanta dirijabilelor germane si ulterior ca si combustibil pentru ridicarea rachetelor in spatiu.

Au existat tentative de a folosi acest gaz in motoarele cu ardere interna, dar nu s-a dovedit rentabil, deoarece tehnologia inca nu este adaptata la scara larga si nu existe statii de incarcare a autoturismelor cu hidrogen.

Printre producatorii auto care au investit in dezvoltarea de autovehicule cu motoare pe baza de hidrogen se numara: Toyota, Volkswagen, BMW, Mercedes si Audi.

Pana acum, cel mai interesat de a investi in acest combustibil s-a aratat statul chinez, care considera ca hidrogenul va revolutiona industia auto. Autoritatile de la Beijing si-au propus chiar ca pana in 2031 sa puna in circulatie un milion de vehicule cu hidrogen.

Un astfel de automobil nu este ieftin, pentru ca la acest moment tehnologia pe care o foloseste este sofisticata. La sfarsitul anului 2019 au fost vandute la nivel mondial 7.500 de unitati. In timp, producatorii au reusit sa elimine multe dintre inconveniente, astfel ca acum un motor cu hidrogen are o autonomie mai mare decat unul electric.

Sisteme de navigatie de ultima generatie

Daca in ziua de astazi sistemele de navigatie sunt unele inteligente, care ofera tot confortul utilizatorilor, prin integrarea unor functii precum: Waze, bluetooth, Youtube, intrare camera marsarier sau senzori de parcare, in viitor acestea vor fi si mai imbunatatite. Sistemele vor fi asistate de inteligenta artificiala, pentru a oferi tot confortul si toata siguranta, astfel incat riscul unui accident sa fie aproape eliminat, iar soferul si pasagerii sa beneficieze de o experienta la cele mai inalte standarde de confort.

Expertii spun ca la momentul actual nivelul de automatizare al masinilor este situat la 3 (din 5), iar nivelul 4, spre care se tinde in urmatorii ani, presupune ca masina sa se conduca autonom, fara a fi nevoie de interventia omului decat partial, in timp ce nivelul 5 este cel complet autonom.

Pentru posesorii unor modele auto ce nu vin din fabrica cu sisteme de navigatie dedicata, acestea pot fi achizitionate din magazine specializate in navigatii auto cu android ce pot fi intagrate perfect fiind adaptate fiecarui model auto.

De exemplu, daca un posesor auto doreste sa isi doteze masina Volkswagen Golf 5 cu un sistem de navigatie cu Android 10 acesta va beneficia de un procesor Octa Core A7 la 1.8 GHZ, 4 GB memorie RAM . 64 GB hard disk, slot Sim 4G pentru Internet . carplay integrat, display IPS 1024×600 rez , sunet DSP si functii precum GPS cu toate hartile Europei incluse , Radio ,  Ecran touchscreen , Bluetooth , Microfon , TV Online , Magazin Play cu aplicatii gen Waze  Youtube  Facebook etc si conectivitate Wi-Fi sau USB.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share