Cutremur devastator de 7,8 grade în Turcia și Siria. Sute de morți și răniți sub clădirile dărâmate

UPDATE ora 19:30: Bilanţul morţilor din Turcia şi Siria a urcat din nou la cel puțin 2.300. Numărul morților din Turcia în urma cutremurului din această dimineață a crescut la 1.498, potrivit autorităţilor, citate de BBC. În Siria au murit alte 810 de persoane, potrivit AFP, ridicând bilanţul total la cel puţin 2300.

UPDATE: Locuitorii orașelor afectate de cutremurele de astăzi au descris șocul și teama pe care le-au simţit după ce au trăit două astfel de seisme mari în succesiune rapidă. „Am crezut că este apocalipsa”, a mărturisit Melisa Salman din Kahramanmaraş.

UPDATE Imagini surprinse din aer arată clădiri întregi sterse de pe suprafaţa pământului în provincia turcă Hatay, la graniţa cu Siria. Imaginile arată blocuri doborâte la pământ şi mormane de moloz şi beton care blochează străzile.

UPDATE: MAE a publicat datele de contact pentru cetățenii români afectați de cutremurele produse luni în Turcia. Românii din zonele afectate sunt rugați să se informeze din surse oficiale despre evoluția situației de la fața locului și să respecte instrucțiunile autorităților turce.

„Ministerul Afacerilor Externe (MAE) reiterează faptul că cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României la Ankara: +90.312.447.7945 și +90.312.447.7940, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență”, transmite MAE. Totodată, cetățenii români au la dispoziție și telefonul de urgență al secției consulare de la Ankara: +90.532.318.1726.

UPDATE ora 13.00: Un nou cutremur, cu magnitudinea de 7,7 pe Richter, a lovit iarăși Turcia, în urmă cu 20 de minute, potrivit EMSCS. Epicentrul a fost înregistrat în districtul Elbistan din Kahramanmaraș.

Previziunii sumbre în urma cutremurului de 7,8 pe Richter care a lovit Turcia și Siria noaptea trecută. Potrivit specialiștilor de la Serviciului Geologic al Statelor Unite (USGS), numărul persoanelor decedate ar putea ajunge la 10.000. Până acum peste 1200 de oameni au murit în Turcia și Siria și alte câteva mii au fost răniţi după ce un cutremur de magnitudine 7,8 a lovit sud-estul Turciei, în noaptea de duminică spre luni.

Un cutremur de 7,8 grade pe scara Richter s-a produs luni dimineață, 6 februarie, la adâncimea de 17,9 de kilometri, în partea de sud a Turciei, în provincia Gaziantep și a afectat Siria, Liban, Cipru, Grecia și Israel.

UPDATE ora 12.40: Numărul morților din Turcia a urcat la 912. Președintele Recep Erdogan a declarat în urmă cu puţin timp că 912 persoane au murit numai în Turcia și alte 5.383 au fost rănite, în urma cutremurului. A mai spus că nu poate estima cât de mult va crește numărul morților.

În Siria, au murit cel puțin 386 de persoane, 239 dintre ei în regiunile Alep, Hama, Latakia și Tartus, a anunţat televiziunea de stat siriană.

Toate cutremurele mari din Turcia niciodată nu afectează Vrancea. Vă spun nu sută la sută, mie la sută, pentru că m-am ocupat de asta. Niciodată cutremurele mari din Turcia nu au activat nimic în Vrancea”, a afirmat Gheorghe Mărmureanu pentru Libertatea.

Potrivit celor mai recente date, bilanţul provizoriu al victimelor cutremurului este de cel puțin 500 de morţi, aproape 300 în Turcia şi peste 200 în Siria.

Turcia se află într-una dintre cele mai active zone seismice din lume.

S-au raportat clădiri prăbușite într-o fâșie transfrontalieră care se întinde de la orașele siriene Alep și Hama până la Diyarbakir din Turcia, la peste 330 km (200 mile) spre nord-est.

Aproape 900 de clădiri au fost distruse în provinciile Gaziantep și Kahramanmaras din Turcia, a declarat vicepreședintele Fuat Otkay. Un spital s-a prăbușit în orașul de coastă mediteraneean Iskanderoun, dar victimele nu au fost cunoscute imediat, a spus el.

„Din păcate, în același timp, ne luptăm și cu condiții meteorologice extrem de severe”, a spus Oktay reporterilor.

Unul dintre cele mai puternice seisme care au lovit Turcia în ultimii 100 de ani

Cutremurul cu magnitudinea 7,8 care a lovit sudul Turciei luni dimineața este cel mai puternic pe care l-a experimentat țara în mai mult de 100 de ani, potrivit Serviciului Geologic al Statelor Unite (USGS), potrivit CNN. Un seism la fel de puternic cu magnitudinea 7,8 care a lovit estul Turciei în 1939 a ucis peste 30.000 de oameni. Karl Lang, profesor asistent la Școala de Științe Pământului și Atmosferice a Universității Georgia Tech, a declarat că zona afectată de cutremur este predispusă la activitate seismică. Cutremurele de această magnitudine sunt rare, având loc în medie mai puțin de cinci pe an oriunde în lume. „Ceea ce este cu adevărat neobișnuit aici este că este un cutremur foarte mare care este, de asemenea, aproape de suprafață”, a spus Lang.

Sumarul evenimentelor:

Cutremurul a avut loc la ora locală 4:17 dimineața (01:17 GMT) și a fost resimțit în Siria, Liban, Cipru, Grecia și Israel, la aproximativ 32 km (20 mile) de Gaziantep, un oraș important și capitală provincială din sud-estul țării, și la aproximativ 26 km (16 mile) de orașul Nurdağı.

A avut loc la 17,7 km (11 mile) adâncime, potrivit US Geological Survey. Un cutremur puternic de 6,7 a bubuit aproximativ 10 minute mai târziu.

Numărul victimelor era în creștere, în timp ce căutarea supraviețuitorilor a continuat luni de la prima oră. Cel puţin 76 de persoane au murit în Turcia după cutremur, au declarat oficialii turci, potrivit AFP. Oficialii au declarat că 23 de persoane au murit în provincia Malatya, 17 în Urfa, șapte în Osmaniye și șase în Diyarbakir, deși bilanțul amenință să crească mult din cauza pagubelor mari.

Au existat și rapoarte de decese în Siria. Cel puțin 245 de persoane au fost ucise în Alep, Hama și Lattakia și 516 au fost rănite, potrivit ministerului sirian al Sănătății.

O sursă dintr-un spital din nordul Siriei a declarat pentru AFP că cel puțin opt persoane au murit „în regiunile Azaz și al-Bab”, adăugând că numărul este probabil să crească pe măsură ce operațiunile de căutare și salvare sunt în desfășurare.
Ministrul turc de interne Süleyman Soylu a declarat că 10 orașe au fost afectate de cutremur. Adresându-se luni reporterilor, oficialul a spus că orașele Gaziantep, Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye, Adiyaman, Malatya, Sanliurfa, Adana, Diyarbakir și Kilis au suferit toate pagube.

Agenția de gestionare a dezastrelor și a situațiilor de urgență din Turcia a declarat că cutremurul a fost resimțit cel mai intens în provinciile din jur Kahramanmaraș, dar a fost resimțit puternic și în Hatay, Adana, Osmaniye, Diyarbakır, Malatya și Şanlıurfa.
Membrii apărării civile siriene care operează în zonele controlate de rebeli revendică „zeci de victime și oameni blocați sub moloz” după cutremur. Apărarea civilă, cunoscută sub numele de Căștile Albe, a declarat într-o postare pe Twitter că grupul de voluntari lucrează pentru a salva supraviețuitorii.
Au existat rapoarte despre replici resimțite în Liban, Grecia, Siria, Israel și Cipru.
Videoclipurile postate pe rețelele de socializare au arătat clădiri distruse în mai multe orașe din sud-estul țării.

sursa: observatornews.ro

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share