Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Cutremurator: 1% din populatie detine mai mult decat 3,5 miliarde de oameni

Aproximativ jumatate din bogatia totala la nivel global – mai exact 110 trilioane de dolari – este detinuta de 1% din populatia lumii, se arata intr-un raport publicat cu cateva zile inainte de demararea World Economic Forum (WEF), eveniment anual de la Davos, in Elvetia.
In studiul intitulat “Muncind pentru putini” (Working for the few), Oxfam, organizatie caritabila cu baza in Marea Britanie, arata ca in jur de 85 de indivizi sunt posesori ai unor bunuri  egale cu bunurile detinute de 3,5 miliarde cei mai saraci oameni din lume, mai exact aproximativ jumatate din populatie.
Mai mult, studiul arata ca bogatia totala a  1% din populatie este de 65 de ori avutia celor ce cad in jumatatea saraca a populatiei totale a globului.
“Acest oportunism al bogatilor in detrimentul saracilor si al claselor de mijloc a ajutat la crearea unei situatii in care 7 din fiecare 10 indivizi traiesc in tari in care inegalitatea a crescut din 1980 incoace, si 1 % din familiile lumii detin 46% din bogatia acesteia.” arata Oxfam.
WEF a identificat diferenta crescanda dintre bogati si saraci, catalogand-o drept cea mai apasatoare problema economica globala. Directorul executiv al Oxfam,  Winnie Byanyima , considera trendul actual inacceptabil si demn de schimbare.
“Este socant ca, in secolul 21, jumatate din populatie, aproximativ 3,5 miliarde de oameni, detin nu mai mult decat o mica elita a caror numar de indivizi ar putea cu usurinta sa incapa intr-un autobuz supraetajat,” a declarat acesta.
Byanyima a concluzionat prin observatia ca “fara un efort de a provoca inegalitatea, cascada de privilegiu si dezavantaj va afecta generatii. In curand, vom trai intr-o lume in care egalitatea in drepturi si oportunitati va fi un simplu vis.”
  •  Lista celor mai bogati 10 indivizi din lume in 2013, conform Forbes:

Carlos Slim

Bill Gates

Amancio Ortega

Warren Buffett

Larry Ellison

Charles Koch

 

David Koch

 

Li Ka-shing

 Liliane Bettencourt

Bernard Arnault
Distribuie acest articol Oficial Media
Share
">