Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Daniel Cristian Stan: Avem investiții cu mult peste posibilitățile pe care orașul le are din punct de vedere financiar

Primăria municipiului Târgoviște continuă activitatea de modernizare a orașului prin implementarea proiectelor care vizează atât infrastructura rutieră, cât și cea educațională sau de agrement. În conferința de presă de astăzi, edilul Daniel Cristian Stan a făcut mai multe precizări despre stadiul lucrărilor de dezvoltare a orașului, cu o precizare importantă referitoare la fondurile din care se realizează aceste investiții. Astfel că, la nivel de buget local, municipiul Târgoviște încasează, anual, din taxe și impozite, suma de 50 de milioane de lei, o valoare care s-a epuizat într-o singură zi pentru a fi decontate investițiile pe anumite proiecte, investiții care nu s-ar putea realiza fără fondurile europene sau cele venite de la Guvern.

Bugetul local este insuficient, taxele și impozitele nu au mai fost mărite de 7 ani, cu excepția corelării cu rata inflației. Un simplu exemplu, bugetul de taxe și impozite anual al municipiului Târgoviște este de 50 de milioane de lei. La finalul anului trecut, într-o singură zi, am decontat pe fonduri europene peste 50 de milioane de lei. S-a epuizat într-o singură zi bugetul pe un an, cu investițiile din oraș. Deci avem investiții cu mult peste posibilitățile pe care orașul le are din punct de vedere financiar. Asta e treaba noastră, să găsim finanțări. Este o luptă în acest moment pe finanțări, odată cu ridicarea galopantă a prețurilor, nu doar la materiale de construcții, ci și la utilități”, a spus Daniel Cristian Stan.

Declarații pe larg din conferința de presă:

”Suntem pe Bulevardul Mircea Cel Bătrân din Târgoviște, unde este implementat un proiect de modernizare și reabilitare cu finanțare europeană, prin care întreaga zonă va fi schimbată. Lucrările au început pe strada Gării, au continuat pe Bulevardul Regele Carol. Urmează și strada Locotenent Stancu Ion. Lucrările implică refacerea trotuarului, zona carosabilă iar ca și componentă a acestui proiect important, avem și infrastructura aferentă transportului public local, și aici ma refer la cele 3 stații de capăt și Depoul de pe Calea Ialomiței, Pasajul din zona Pavcom și stațiile de autobuz care sperăm să fie aduse luna viitoare. Sperăm ca până la finalul anului să reușim să finalizăm această investiție, care este cea mai mare pe fonduri europene din istoria municipiului Târgoviște. 170 de milioane de lei și care a însemnat și achiziția celor 40 de autobuze.

Vom găsi și soluții de parcare. Vrem să realizăm în spatele blocurilor H o parcare și să impunem și constructorilor niște reguli, astfel încât să putem să asigurăm locuri de parcare pentru toată lumea, mai ales în timpul zilei, pentru că la amiază este mai lejer. Și pe Bulevard va fi un culoar de transport public, aici avem și proiectul mare pe care îl derulăm în parteneriat cu Consiliul Județean pentru realizarea unei parcări de 700-800 de locuri în zona centrală. Deci nu vom avea problemă cu locurile de parcare.

Tot legat de infrastructură:

  • Aș mai aminti că săptămâna trecută s-au finalizat lucrările de asfaltare cu stratul doi și pe strada Calafat.
  • În perioada următoare va începe un alt proiect important de reabilitare și modernizare a infrastructurii, este vorba de proiectul de 43 de milioane de lei finanțat prin Programul Național Anghel Saligny, va completa lucrările pe care le derulăm în prezent, mai exact lucrări pe Bulevardul Independenței, Calea Domnească, Bulevardul Libertății, dar și alte străzi mai mici. Sper ca lucrările să înceapă anul acesta.
  • În paralel se fac lucrări de modernizare a parcărilor.
  • În perioada următoare vor începe lucrările la încă două parcări importante, Parcare nouă pe Diaconu Coresi și o ală parcare în zona străzilor Virgil Drăghiceanu- Matei Vlădescu (aici se va face și un loc de joacă cu teren de baschet), în Microraionul IX.
  • Mai avem un proiect pe care încercăm să-l deblocăm, în cartierul Prepeleac, am realizat achiziția de lucrări, sunt ceva probleme cu finanțarea.
  • Zonele Priseaca, Romlux, Prepeleac, să fie acoperite prin lucrări de modernizare a infrastructurii, pentru a fi în aceeași notă cu restul orașului.

Competiția Destinația Anului 2022 – Târgoviște a câștigat prima etapă, cea regională, fiind desemnat destinația anului din Muntenia, Dobrogea și Oltenia

Urmează ca pe 5 mai să înceapă etapa următoare. Îi încurajez pe târgovișteni și pe toți cei care ne-au vizitat orașul, să ne sprijine și să voteze municipiul Târgoviște. Este un bun prilej de a se discuta de municipiul Târgoviște în mediul online, dar și la televiziunile naționale. Urmează ca pe data de 9 mai să avem echipă de la o televiziune națională care va filma în municipiul Târgoviște și va realiza un reportaj, iar în luna iunie va fi și o emisiune Tv. Pentru noi este o oportunitate de a se discuta la nivel național într-o notă favorabilă. Ar trebui să fim o echipă, așa cum alții au reușit să-și construiască un brand de oraș din asemenea competiții și noi putem face dacă suntem uniți. Poate că sunt orașe mai mari, dar secretul nostru a fost mobilizarea și asta arată că suntem o echipă și ne dorim acest lucru, să ne bucurăm de încrederea târgoviștenilor.


Despre proiectul de restaurare și punere în valoare a Șanțului Valului Cetății

Ieri au fost proiectanții și am făcut o primă evaluare a amplasamentului și vom avea niște propuneri de concept, pentru că este un monument care traversează tot orașul, iar impactul proiectului va fi unul foarte mare și vom crea o infrastructură destinată pietonilor și bicicletelor de care municipiului Târgoviște are nevoie, cu finanțare europeană.

Proiectul pe PNRR, în afară de achiziția celor 20 de autobuze de care am vorbit, avem și un proiect separat prin care vrem să realizăm un sistem de management al traficului, inclusiv o semaforizare inteligentă. Vor fi investiții fără precedent, pentru că trebuie să trecem și noi la un alt nivel.

Câtiva ani va mai fi de lucru la infrastructura orașului, fie că vorbim de infrastructura stradală, educațională, de agrement. Avem un oraș în continuă transformare, cu finanțări atrase”, a explicat primarul municipiului Târgoviște, Daniel Cristian Stan.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share