Daniel Cristian Stan: Când spunem Târgoviște, spunem și „Crizantema de Aur”!

În perioada 20-22 octombrie 2022, s-a desfăşurat în municipiul Târgovişte, sub patronajul Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO, cea de-a 55-a ediţie a Festivalului Naţional de Interpretare şi Creaţie a Romanţei „Crizantema de aur”, cel mai longeviv festival muzical din România, organizat neîntrerupt din anul 1968 la Târgoviște, cu scopul promovării Romanței ca gen muzical de patrimoniu al culturii naţionale.
Tema ediției de anul acesta a stat sub semnul „Romanța – Tezaur Cultural Național”. Precizăm că organizatorii sunt preocupați de înscrierea Romanței în Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii, procedură care se află în atenția Ministerului Culturii.

Primarul municipiului Târgoviște, Daniel Cristian Stan, a transmis un mesaj în deschiderea Festivalului Naţional de Interpretare şi Creaţie a Romanţei „Crizantema de aur”:

”Când spunem Târgoviște, spunem și „Crizantema de Aur”!
Festivalul Național „Crizantema de Aur”, organizat la Târgoviște, încă din anul 1968, iată că a ajuns în acest an la ediția a 55-a.
Este o ediție jubiliară, ce merită să fie celebrată la adevărata ei valoare istorică și muzicală.
Crizantema de Aur” este o emblemă națională a rezistenței prin cultură, un adevărat fenomen muzical, a cărui longevitate unică în România vorbește de la sine despre virtuțile culturale, morale, estetice și unioniste ale Romanței. Ea, Romanța, este cea care adună, an de an la Târgoviște, în a III-a săptămână a lui octombrie, mari voci ale scenelor muzicale naționale și internaționale, tineri interpreți și creatori de romanță, profesioniști ai genului, orchestre și dirijori de marcă, specialiști în patrimoniu cultural, reputați oameni de cultură. Cu toții sunt atrași de farmecul aparte al Romanței, de atmosfera poetică în care se desfășoară festivalul, de profesionalismul și dăruirea cu care este organizat, de frumusețea boemă a Târgoviștei, tot mai înnobilată în ultimii ani, precum și de ospitalitatea organizatorilor.
Târgoviștea și-a câștigat binemeritat titlul de cetate a muzicii românești, iar noi suntem onorați ca, an de an, să adăugăm noi ediții de colecție în istoria impresionantă a Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de Aur”.
Ne bucură și ne onorează că în acest an avem numeroși participanți și din Diaspora, atât în concursuri, cât și în concerte, această ediție unindu-ne din nou în jurul valorilor identitare și ale respectului pe care îl datorăm moștenirii culturale seculare pe care Romanța a oferit-o Târgoviștei cu generozitatea, eleganța și smerenia unei regine între genurile muzicale românești și europene.
La mulți ani, Crizantema de Aur!
La mulți ani, Târgoviște – Cetate a Romanței!” (Daniel Cristian Stan)
******
Organizatorii ediţiei a 55-a: Primăria şi Consiliul Local Municipal Târgovişte, Consiliul Judeţean Dâmboviţa, Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa, Teatrul „Tony Bulandra” din Târgovişte, în colaborare cu Ministerul Culturii, Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România și Uniunea Muzicienilor din Moldova.

Direcția artistică a festivalului este asigurată de Asociația Culturală „Cetatea Romanței” Târgoviște.
Evenimentul s-a desfăşurat la Cinematograful „Independența” din Târgovişte.

Vezi album foto integral pe pagina de facebook Oficial Media.

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share